Dieta Mediteraneană – votată cea mai eficientă dietă în 2023!

U.S. News & World Report au publicat clasamentul oficial al celor mai bune diete în anul 2023. Nu ne surprinde deloc faptul că dieta mediteraneană este pe primul loc și în acest an! 

Află mai jos ce a determinat medicii să aleagă acest stil de viață alimentar drept cea mai eficientă dietă ani la rând, și de ce ar trebui să o urmezi și tu în 2024!

Care este clasamentul celor mai bune diete în 2013?

Anul acesta, organizația U.S. News, cu ajutorul a peste 30 de nutriționiști, doctori și epidemiologi, a alcătuit un clasament a 24 de diete pentru a determina care este cea mai eficientă dietă. 

Clasamentul conține mai multe categorii – iată care au fost câștigătorii fiecăreia dintre ele:

Cea mai eficientă dietă per total

Dieta mediteraneană se regăsește pe primul loc în această categorie, cu un scor de 4.6 din 5. Pe locurile 2 și 3, găsim dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) și dieta flexitariană.

Cea mai bună dietă pentru scădere în greutate

Pe primul loc în această categorie este dieta WeightWatchers. Această dietă se bazează pe conceptul de puncte. Astfel, fiecare aliment are un număr de ”puncte”, calculat în funcție de conținutul său nutritiv, și fiecare persoană are o limită de puncte săptămânale pe care le poate folosi cum vrea în fiecare zi.

Deși conceptul este unul interesant, acesta vine cu multe restricții și reguli de urmat. La fel cum număratul de calorii poate deveni o problemă atunci când încercăm să scădem în greutate, un sistem de ”puncte” similar ar duce la probleme similare. 

Cea mai bună dietă pentru scădere rapidă în greutate 

Pentru scăderea în greutate rapidă, găsim dieta keto pe primul loc. Cu toate acestea, dieta keto nu este cea mai bună dietă de urmat deoarece promovează renunțarea la carbohidrați, unul din macronutrienții esențiali ai organismului.

Cea mai eficientă dietă pentru diabetici

Dieta DASH a fost considerată cea mai bună dietă pentru diabetici, urmată foarte aproape de dieta mediteraneană pe locul 2.

Cea mai eficientă dietă  pentru sănătatea oaselor și articulațiilor

În această categorie, dieta DASH și dieta mediteraneană au avut același scor pe primul loc, demonstrând cât de versatile și benefice sunt aceste două tipuri de alimentație.

Cea mai eficientă dietă pentru o alimentație sănătoasă

Deloc surprinzător, dieta mediteraneană a primit locul 1 și la această categorie. Acest lucru se datorează faptului că dieta promovează o alimentație sănătoasă bazată pe alimente de calitate și pline de nutrienți.

Cea mai eficientă dietă pentru o inimă sănătoasă

Dieta DASH a primit cel mai bun scor în această categorie, urmată de dieta mediteraneană.

Dieta mediteraneană este considerată cea mai eficienta dieta în combaterea unei game largi de afecțiuni

Criteriile acestei categorii au fost bazate pe cât de bine te ajută fiecare dietă să îți menții greutatea, tensiunea arterială, colesterolul și glicemia între valorile recomandate. Menajarea acestor factori de risc este esențială în prevenirea bolilor cardiovasculare pe termen lung.

Cea mai bună dietă pentru întreaga familie

Dieta mediteraneană, laolaltă cu dieta flexitariană, s-au regăsit pe locul 1 în această categorie. Ambele diete promovează o alimentație completă, potrivită pentru persoane de orice vârstă, etnie sau greutate corporală.

Cea mai bună dietă pe bază de produse de origine vegetală

Poate puțin surprinzător, dieta mediteraneană a primit primul loc și în această categorie. Deși dieta mediteraneană poate fi urmată și consumând produse de origine animală (precum carnea de pește), ea aduce la fel de multe beneficii și atunci când este bazată doar pe alimente vegetariene și vegane.

Dieta cea mai ușoară de urmat

Categoria aceasta s-a bazat pe criterii precum cât de ușor este să procuri alimentele potrivite, cât de simplu este să prepari meniuri în avans, și cât de multe restricții impune dieta. 

Pe locul 1 găsim dieta flexitariană și dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) cu un scor de 4.4 din 5. Pe locul doi găsim dietele DASH și cea mediteraneană cu un scor de 4.3 din 5.

De ce este considerată dieta mediteraneană cea mai eficientă dietă?

După cum putem vedea în clasament, dieta mediteraneană s-a aflat pe locul întâi în 5 categorii din 10, sau foarte aproape de locul întâi în celelalte categorii. Există multe motive pentru care această dietă este considerată cea mai eficientă pentru o viață sănătoasă și plină de griji. Dieta mediteraneană:

  • Aduce mari beneficii asupra sănătății inimii, prevenind bolile cardiovasculare și moartea timpurie prin alimente ce micșorează tensiunea arterială, colesterolul și glicemia
  • Poate ajuta în controlul diabetului de tip 2
  • Este plină de alimente gustoase și accesibile, ce îți aduc toți nutrienții necesari sănătății
  • Poate fi combinată cu un stil de viață activ pentru un maxim de beneficii

Lasă un comentariu