9 mituri despre bolile cardiace – adevărat sau fals

Bolile cardiace reprezintă una dintre cele mai mari provocări de sănătate la nivel global, afectând milioane de oameni în fiecare an. În lupta împotriva acestor boli, educația și informarea corectă sunt esențiale. Cu toate acestea, în societatea noastră plină de informații contradictorii, rămân multe mituri și concepții greșite legate de bolile cardiace.

În acest articol, vă menționăm 9 dintre cele mai răspândite mituri despre bolile de inimă și alte afecțiunilor cardiovasculare. Prin demascarea acestor mituri, dorim să facilităm o mai bună înțelegere a afecțiunilor cardiovasculare, să promovăm prevenția și să încurajăm un stil de viață sănătos pentru sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular.

Persoanele tinere nu ar trebui să se îngrijoreze legat de bolile cardiace

Deși este adevărat că bolile de inimă sunt mai prevalente în mijlocul populației în vârstă, între 4-10% din atacurile de cord apar la persoane sub 45 de ani, în special bărbați.

Asta nu înseamnă că trebuie să trăim în frică constantă. Totuși, este important de reținut că sănătatea inimii la vârste înaintate este puternic influențată de stilul nostru de viață pe parcursul vieții. Alegeri din tinerețe precum renunțatul la fumat, efortul fizic regulat și o alimentație cât mai echilibrată pun bazele unei inimi sănătoase mai târziu în viață.

Dacă suferi de boli cardiovasculare, trebuie să eviți efortul fizic

Acest mit este complet fals. Un stil de viață activ este benefic pentru oricine, chiar și pentru cei cu boli cardiovasculare.

Conform ghidului emis de Societatea Europeană de Cardiologie în 2020, persoanele ce se confruntă cu boli de inimă ar trebui să includă cel puțin 150 de minute de exercițiu fizic moderat în rutina săptămânală. Totuși, pentru rezultate cât mai bune, este recomandat să te miști cât mai mult în fiecare zi (cel puțin 30 de minute pe zi).

Totuși, pentru persoanele cu o istorie de boli cardiovasculare sau cu un stil de viață complet sedentar se recomandă consultul unui doctor înainte de începerea activității sportive intense regulate. Doctorii specialiști îți pot recomanda diverse tipuri de exercițiu fizic potrivite pentru condiția ta fizică, ce nu pot reprezenta un pericol pentru sănătatea inimii tale.

Iau medicamente pentru scăderea colesterolului, deci pot mânca orice

Unele medicamente, cum ar fi statinele, reduc nivelul de colesterol din sânge. Totuși, asta nu înseamnă că o persoană care ia statine poate consuma orice, fără a suferi consecințele.

Este adevărat că statinele reduc nivelul de colesterol din sânge prin blocarea enzimelor din ficat responsabile pentru producerea acestuia. Totuși, nivelul de colesterol din corp poate crește și datorită alimentației.

Pentru tratarea eficientă a colesterolului crescut, este bine să eviți alimente bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans, indiferent dacă iei sau nu astfel de medicamente. 

Familia mea are un istoric de boli cardiovasculare, deci este garantat că și eu voi suferi din cauza acestora

Dacă membrii din familia ta apropiată au suferit de boli de inimă și ești îngrijorat, află că acest mit nu este în totalitate adevărat. 

Întradevăr, un istoric familial de afecțiuni cardiovasculare a fost corelat cu un risc crescut de astfel de boli. Totuși, nu înseamnă că este garantat. Chiar și persoanele cu o predispoziție genetică la boli cardiovasculare își pot reduce drastic acest risc printr-o serie de schimbări la nivelul stilului de viață (citește aici cum poți preveni bolile cardiace la orice vârstă).

Este important de reținut totuși că un istoric familial nu este neapărat un semn de predispoziție genetică. În schimb, familiile au tendința de a urma stiluri de viață similare, riscul crescut de boli cardiovasculare fiind influențat chiar de propriile obiceiuri.

Dacă nu am simptome, nu este necesar să merg la consult

Acest mit fals este des răspândit dar foarte periculos, deoarece unii oameni s-ar putea să nu descopere afecțiuni severe până nu este prea târziu.

Factori de risc ai bolilor cardiovasculare precum tensiunea arterială sau colesterolul nu produc simptome atunci când nivelul lor este crescut peste valorile recomandate de doctori. 

Acești factori de risc mai sunt cunoscuți drept ”ucigași silențioși” din exact acest motiv.

Dacă vrei să te asiguri că inima ta este sănătoasă, cel mai bine este să faci controale regulate și să îți monitorizezi valorile factorilor de risc, indiferent dacă ai sau nu simptome. După analize, înregstrează-ți aceste valori în aplicația Dahna, pentru a-ți calcula riscul de boli cardiace pe o durată de 10 ani.

Dahna te ajuta sa previi bolile cardiace

Vitaminele pot preveni bolile cardiace

O nutriție echilibrată și prietenoasă cu inima ta ar trebui să conțină cei 3 macronutrienți esențiali, dar și micronutrienți precum vitaminele. Și deci, dacă în loc de fructe și legume iei suplimente alimentare cu vitamine, ar trebui să fii protejat împotriva bolilor cardiovasculare, nu-i așa?

Ei bine, studiile arată că nu există nicio asociere evidentă între suplimentele alimentare cu vitamine și o inimă sănătoasă. Autorii unui studiu din 2018 pe acest subiect au concluzionat că luatul de vitamine “nu îmbunătățește rezultatele cardiovasculare la populația generală”. De asemenea, ei au declarat și că:

“Nu există scurtături atunci când vine vorba de nutriție – suplimentele nu înlocuiesc alimentele sănătoase.”

Am fumat ani de zile, nu are rost să mă opresc acum

Fumatul este unul dintre cei mai mari factori de risc ai bolilor cardiovasculare. Totuși, efectele negative ale fumatului nu sunt permanente, și chiar și dacă ai fumat timp de mulți ani, poți inversa aceste efecte.

Astfel, studiile de arată că riscul de boli cardiovasculare poate scădea chiar din prima zi de renunțat la fumat. După 5 ani de la renunțarea acestui obicei, fumătorii pot ajunge la un risc de boli cardiovasculare comparabil cu cei care nu au fumat niciodată. Deși renunțatul la acest obicei nu este ușor, îți va oferi ani de viață în plus, mai multă energie și o inimă sănătoasă.

Bolile de inimă afectează doar bărbații

Acest mit este complet fals – în prezent, bolile cardiace sunt una dintre principalele cauze de deces atât la bărbați, cât și la femei. Este adevărat că bărbații tind să dezvolte boli cardiovasculare mai devreme decât femeile, și au un risc mai mare de boli coronariene. Cu toate acestea, femeile au un risc mai mare de a suferi de accidente vasculare cerebrale.

Acest mit duce la subestimarea riscului cardiovascular în rândul femeilor, ceea ce la rândul lui duce la prescrierea unor tratamente mai puțin agresive la femei.

Pentru o inimă sănătoasă, trebuie să eviți orice tip de grăsimi.

Grăsimile au o reputație proastă în rândul populației, dar ele sunt esențiale bunei funcționări ale corpului nostru.

Atunci când se vorbește despre evitarea grăsimilor, este vorba despre grăsimile saturate, găsite în alimente precum carnea procesată, snacks-urile din comerț și until, sau grăsimile trans, găsite în produsele de patiserie sau pizza congelată.

Grăsimile nesaturate, în schimb, aduc beneficii enorme asupra sănătății inimii. Uleiul de măsline extravirgin este, de exemplu, de nelipsit dintr-o nutriție completă și echilibrată precum cea promovată de dieta mediteraneană.

De asemenea, este recomandat să mănânci alimente bogate în omega-3 (un tip de grăsime polinesaturată), precum:

  • peștele (macrou, somon, sardine, hering)
  • tofu
  • nuci și semințe

Bibliografie

Can people with heart disease exercise safely?

Premature Heart Disease – Harvard Health Publishing

Association of Multivitamin and Mineral Supplementation and Risk of Cardiovascular Disease | Circulation

Smoking and Cardiovascular Disease

Sex differences in coronary heart disease and stroke mortality: a global assessment of the effect of ageing between 1980 and 2010

Leave a comment