Îmbunătățește-ți viața cu dieta mediteraneană: beneficii cheie

De la sănătatea inimii la sănătatea mintală și tot ceea ce se află între ele, dieta mediteraneană are multe de oferit. Inspirată de obiceiurile alimentare ale popoarelor din regiunea Mediteranei, dieta mediteraneană este un stil de viață care promovează echilibrul și buna dispoziție. În acest articol, vom explora beneficiile cheie ale dietei mediteraneene și cum aceasta poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții tale.

Dieta mediteraneană – beneficii pe termen lung

Iată aici beneficiile dietei medieraneene, studiate îndelung de cercetători din întreaga lume:

Scade riscul de boli cardiovasculare prin combaterea factorilor de risc

Cercetările ne arată constant că dieta mediteraneană este foarte eficientă în lupta cu bolile cardiovasculare. Într-un studiu ce a urmărit starea de sănătate a 26000 de femei timp de 12 ani a arătat că femeile care au urmat dieta mediteraneană au avut un risc de până la 28% mai mic de a se confrunta cu boli cardiovasculare. Acest lucru este datorat faptului că alimentele incluse în dieta mediteraneană combat direct factorii de risc ai bolilor cardiovasculare. Astfel, dieta mediteraneană:

  • scade nivelul de inflamații din corp
  • scade nivelul de glucoză din sânge
  • scade tensiunea arterială
  • scade nivelul de colesterol LDL
  • ajută la menținerea unei mase corporale optime

Dieta mediteraneană este bogată în polifenoli (un tip de antioxidanți), ce se cred a juca un rol esențial în prevenirea bolilor cardiovasculare, neurologice și chiar și a cancerului. Polifenolii îi găsim în alimente precum fructe (mere, cireșe, portocale, căpșuni, struguri etc.), legume (ceapă, salată verde, roșii, cartofi etc.), pâine integrală, măsline și vin roșu – alimente esențiale dietei mediteraneene.

Un alt aliment esențial în această dietă este uleiul de măsline extravirgin, care s-a demonstrat că ar reduce riscul de moarte subită prin atacuri cerebrale cu până la 30%.

Dacă vrei să afli mai multe despre ce conține această dietă și cum să o adopți în viața de zi cu zi, citește ghidul începătorului pentru dieta mediteraneană.

Scade riscul de diabet de tip 2

Un alt studiu pe persoane cu vârsta între 55 și 80 de ani a demonstrat că dieta mediteraneană are beneficii și în prevenția diabetului de tip 2. În acest studiu, persoanele care au urmat acest regim alimentar au avut un risc cu 52% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 după o perioadă de 4 ani. Aceste persoane nu au slăbit mult și nu au făcut mai mult sport, în medie, decât ceilalți participanți – dacă doar alimentația poate aduce astfel de rezultate, ne putem doar imagina ce beneficii ne aduce un stil de viață activ combinat cu această dietă.

Îți poate îmbunătăți funcționarea creierului

Dieta mediteraneană ar putea avea efecte benefice și asupra sănătății creierului. Un studiu a analizat tomografiile cerebrale a 70 de oameni ce au urmat dieta mediteraneană în diferite proporții timp de 2 ani. Persoanele ce nu au urmat fidel dieta au avut, în medie, mai multe depozite de beta-amiloizi în creier (plăci proteice asociate cu un risc crescut de Alzheimer).

Mai mult decât atât, câteva studii au arătat și că bolile ce apar la vârste înaintate sunt legate de lungimea unei părți specifice din ADN numită telomer. Lungimea telomerilor ar putea prezice speranța de viață și riscul de a dezvolta boli cronice mai târziu în viață – un telomer lung ar fi asociat cu un risc scăzut.

Alimentele bogate în antioxidanți găsite din belșug în dieta mediteraneană (fructe, legume, nuci, cereale integrale) ajută la protejarea telomerilor și pot, astfel, asigura o viață mai lungă.

Te ajută să trăiești o viață lungă

Dieta mediteraneană sporește longevitatea și ne poate ajuta să îmbătrânim sănătos și fără griji.

Un studiu pe 10000 de femei a demonstrat că persoanele ce au urmat o dietă în stil mediteranean a avut șanse cu 46% mai mari de a îmbătrâni sănătos. Studiul definește ”a îmbătrâni sănătos” drept a trăi peste 70 de ani fără a te confrunta cu boli cronice (ex. diabet, Parkinson’s, cancer) și fără a suferi de declin cognitiv sau fizic.

Te poate ajuta să îți menții greutatea la nivel optim

Dieta mediteraneană te poate ajuta să ajungi la o greutate optimă în limitele recomandate de medici, dar și să o menții pe termen lung.

Deși poartă numele de ”dietă”, dieta mediteraneană este mai mult un stil de viață. Dacă scopul tău este să slăbești mult și repede, această dietă nu este soluția. Dieta mediteraneană, în schimb, promovează o schimbare a stilului de viață pe termen lung, mult mai benefică corpului tău.

Îți poate îmbunătăți somnul

Dieta mediteraneană ar putea să ne influențeze chiar și calitatea somnului. Acest lucru se datorează alimentelor bogate în Omega-3 prezente în alimentația mediteraneană – ele îmbunătățesc calitatea somnului și stimulează producția de melatonină, hormon esențial pentru somnul nostru.

Deși este nevoie de mai multe studii în acest subiect, este posibil ca și consumul regulat de fructe, legume și leguminoase să îmbunătățească somnul, prin conținutul ridicat de fibre și proteine.

Îmbunătățește starea mintală

Dieta mediteraneană poate aduce mai mult decât beneficii asupra sănătății fizice. Spre exemplu, fructele și legumele proaspete au vitamine, minerale și fibre, ce ajută buna funcționare a creierului. Pe deasupra, fibrele ajută și la reglarea tensiunii arteriale, ce se crede a ajuta în reducerea stărilor de anxietate sau depresie.

Totodată, o dietă nutritivă și echilibrată, combinată cu efortul fizic regulat, poate stimula starea noastră generală de bine, ajutându-ne să trăim mai veseli și mai energici pentru mult timp.

 

Beneficiile dietei mediteraneene sunt recunoscute de instituții medicale la nivel mondial. De aceea, aplicația pentru sănătate și nutriție Dahna îți aduce dieta mediteraneană la un click distanță. Configurează un profil cardiometabolic și vei primi meniuri personalizate conform nevoilor tale, bazate pe principiile de bază ale dietei mediteraneene. Începe drumul spre o inimă și un corp sănătos cu Dahna!

Lasă un comentariu