Prevenția bolilor cardiovasculare – 8 sfaturi de urmat

Când vine vorba de prevenția bolilor cardiovasculare, sunt câțiva factori pe care nu îi putem modifica, cum ar fi istoricul genetic, sexul biologic sau vârsta. Totuși, sunt mulți alți factori pe care îi poți influența, și care îți pot oferi o viață lungă și lipsită de griji medicale.

Cele mai benefice strategii în prevenția bolilor cardiovasculare

Urmează aceste 8 sfaturi pentru a oferi inimii tale grija de care are nevoie:

Renunță la fumat

Fumatul este unul din cei mai mari dușmani ai inimii tale. Studii pe termen lung ne-au putut arăta că fumatul crește riscul de moarte subită pe fond cardiovascular de până la 3 ori mai mult.

Motivul pentru care fumatul este atât de dăunător inimii este faptul că ingredientele din fumul de țigări pot inflama vasele de sânge și cauza subțierea acestora. Un lucru de reținut este faptul că până și inhalatul de fum de țigară fără a fi fumător poate cauza boli cardiovasculare. În Statele Unite, în jur de 33,000 de oameni mor an de an din acest motiv.

În schimb, veștile bune sunt că riscul de boli cardiovasculare poate scădea din prima zi de renunțat la fumat. În 5 ani, fumătorii pot ajunge la un risc de boli cardiovasculare comparabil cu cei care nu au fumat niciodată.

Renunță la alcool

Există o legătură strânsă și între consumul de alcool și o inimă nesănătoasă. Chiar și un consum redus de alcool poate crește tensiunea arterială – mai mult de atât, unele studii susțin și că acesta crește riscul de cancer la ficat, la colon sau de sâni.

Mișcă-te mai mult

Mișcarea zilnică va avea și ea un efect benefic asupra sănătății inimii dar și a întregului corp. 

Un studiu recent a arătat că îți poți scădea riscul de boli cardiovasculare cu până la 49% mergând între 7000 și 13000 pași pe zi.

Astfel, poți face o plimbare de 30-40 de minute pe zi, poți merge la sală sau poți începe un sport. Orice fel de mișcare este de ajutor inimii tale – ea este un mușchi și, ca oricare alt mușchi, are nevoie să fie antrenată. 

Alege o alimentație sănătoasă pentru inimă

O dietă nesănătoasă este considerată a fi una din cele mai mari cauze ale afecțiunilor cardiovasculare.

Aici vorbim de o alimentație bogată în:

  • carne roșie sau procesată (află aici de ce este ea atât de periculoasă pentru inima ta)
  • cereale rafinate (pâine albă, paste)
  • dulciuri și snacks-uri din comerț
  • grăsimi saturate (unt, margarină)

În prezent, medici din întreaga lume atestă că modelul alimentar promovat de dieta mediteraneană este unul din cele mai bune în prevenția bolilor cardiovasculare. Această dietă poate reduce riscul cardiovascular cu până la 28% – dar are și multe alte beneficii.

Dacă vrei să urmezi și tu o dietă prietenoasă pentru inima ta, află aici care sunt 7 cele mai bune alimente pentru inima ta.

Prevenția bolilor cardiovasculare prin alimentație

Redu consumul de sare

Și un consum ridicat de sare poate dăuna inimii tale. Pentru adulți, se recomandă nu mai mult de 6 g de sare pe zi. 

Conform unui studiu, consumul de sare cu 5 g peste această valoare poate duce la un risc crescut de accidente vasculare cerebrale de până la 23%.

Menține-ți greutatea între valorile optime

Excesul de greutate este un alt factor de risc semnificativ pentru bolile cardiovasculare, dar și pentru hipertensiune arterială, colesterol crescut și chiar și diabet de tip 2. Supraponderalitatea este definită de obicei printr-o valoare a indicelui de masă corporală (IMC) în afara intervalului normal. 

Una din cele mai populare metode de a-ți controla greutatea este reducerea aportului caloric – ai grijă totuși să nu reduci caloriile cu mult peste minimul necesar zilnic, deoarece acest lucru poate duce și el la diverse complicații.

Asigură-ți un somn de calitate

Un adult are nevoie de aproximativ 8 ore de somn pe zi. O calitate scăzută a somnului pe o perioadă îndelungată poate crește riscul de mortalitate pe fond cardiovascular cu până la 39%.

Elimină sau micșorează stresul

Stresul este un factor foarte important în prevenția bolilor cardiovasculare, dar este și foarte des ignorat.

Un studiu a arătat că riscul de a dezvolta boli cardiovasculare este crescut în cazul persoanelor ce suferă de izolare socială (2.47%), stres în relație (2.28%), stres la muncă (3.2%), sau care au avut parte de traume de-a lungul vieții (2.67%). 

Deși nu este întotdeauna ușor să elimini toți factorii de stres, orice pas te poate ajuta să îți îmbunătățești sănătatea fizică dar și mintală.

Monitorizează-ți nivelul factorilor de risc

Bolile cardiovasculare sunt mult mai greu de vindecat decât de prevenit. De aceea, este esențial pentru sănătatea ta să-ți monitorizezi nivelul factorilor de risc precum tensiunea arterială, glicemia sau colesterolul în mod regulat. 

Folosind o aplicație precum Dahna, poți avea control asupra tuturor acestor factori de risc, și poți monitoriza constant riscul de boli cardiovasculare sub care se află corpul tău. Aplicația este construită printr-o expertiză medicală amplă, și o poți folosi laolaltă cu controale medicale regulate.

Lasă un comentariu