Nutriție versus dietă – de ce este important să cunoști diferența?
Într-o lume în care se pune accentul pe aspectul fizic și de soluțiile rapide pentru pierderea în greutate, termenii „nutriție” și „dietă” sunt adesea folosiți în mod interschimbabil. Cu toate acestea, există o diferență crucială între aceste concepte, iar înțelegerea acestei distincții poate face diferența între a avea o relație sănătoasă cu mâncarea ta și a cădea pradă unor mituri sau tendințe nesănătoase.
În acest articol, vom explora în profunzime care sunt diferențele între dietă și nutriție, descoperind de ce este atât de vital să cunoști și să aplici aceste diferențe în viața ta de zi cu zi.
Diete fără grăsime, diete fără carbohidrați, diete vegetariene sau dieta paleo… Cu toții suntem familiari cu cel puțin câteva tipuri de dietă, fie din media sau prin propriile alegeri legate de stilul de viață. Și totuși, ce înseamnă a ține dietă?
În general, dieta se referă la tipul de alimente pe care le consumăm, și este în general asociată cu restricții alimentare. În funcție de ce dietă urmezi, este posibil să trebuiască să renunți la unele tipuri de alimente considerate a fi „rele”, de multe ori în detrimentul propriei sănătăți. Un exemplu sunt dietele fără grăsime sau dietele fără carbohidrați – astfel de diete nu sunt sustenabile pe durată lungă deoarece corpul nostru are nevoie de ambii nutrienți pentru a supraviețui.
Mulți oameni caută să urmeze diete pentru a scădea în greutate, de multe ori într-un timp cât mai scurt posibil. De aceea, multe diete impun restricții calorice, câteodată duse la extrem. Mai ales în media, se pune mult mai mult accentul pe menținerea unei diete pentru a-ți îmbunătăți aspectul fizic, și mai deloc pe sănătatea propriului corp.
Ce înseamnă o nutriție sănătoasă?
Dacă termenul de „dietă” se referă în general la ce alimente consumăm și ce ar trebui restricționat, termenul de „nutriție” este folosit când vorbim despre ce nutrienți asimilăm în corp prin alimentație.
În funcție de ce mănânci, vei procura diferite cantități din cei 3 macronutrienți esențiali:
- Proteine
- Carbohidrați
- Grăsimi
În general, corpul tău are nevoie de toți cei 3 macronutrienți pentru a supraviețui. Organizația Dietary Guidelines for Americans ne sfătuiește să menținem cantitatea de macronutrienți consumați pe zi între următoarele valori:
- Proteine – 10-35% din caloriile zilnice
- Grăsimi – 20-35% din caloriile zilnice
- Carbohidrați – 45-65% din caloriile zilnice
Cantitatea ideală de macronutrienți va diferi de la o persoană la alta, în funcție de mulți factori precum vârsta sau stilul de viață.
Macronutrienții nu sunt singurul lucru la care trebuie să avem grijă. O nutriție echilibrată trebuie să îți asigure și cantitatea ideală de micronutrienți (vitamine, minerale), care sunt la fel de importanți pentru corpul tău.
Și totuși, există și diete bune
Datorită regimurilor alimentare restrictive și câteodată chiar periculoase pentru sănătatea noastră, termenul de „dietă” a căpătat conotații negative în rândul maselor.
Totuși, există și planuri alimentare benefice sănătății ce poartă numele de „dietă”. Dieta mediteraneană este exemplul ideal.
Deși poartă numele de „dietă”, dieta mediteraneană este mai mult un stil de viață, bazat pe principii simple de urmat și deloc restrictive, ce pot fi adaptate conform nevoilor tale. Ea combină alimente și obiceiuri specifice regiunii mediteraneene cu o nutriție echilibrată ce îți asigură toți macronutrienții și micronutrienții esențiali pentru a trăi o viață lipsită de griji.
Ghidul nostru complet te învață tot ce trebuie să știi despre această dietă, dar principiile de bază sunt următoarele:
- mănâncă multe legume, fructe, nuci, semințe, leguminoase, cereale integrale, condimente și ierburi, pește, ulei de măsline extra virgin
- mănâncă cu moderație carne de pui, ouă, brânză, iaurt, vin roșu
- limitează sau evită carnea roșie, alimentele bogate în grăsimi saturate sau zahăr adăugat, alcoolul, sarea
- Combină o alimentație echilibrată cu mișcare regulată și alte obiceiuri sănătoase
Cultivă obiceiuri alimentare sănătoase cu Dahna!
În prezent, dietele sunt asociate cu regimuri stricte pentru slăbit, fără prea mult accent pe o nutriție corectă și completă sau pe calitatea alimentelor. Aici, la Dahna, noi credem în reinventarea termenului de „dietă”, și dorim să promovăm obiceiuri alimentare sănătoase pentru corpul și inima ta în defavoarea curelor de slăbire nesănătoase.
Prin aplicația noastră pentru sănătate, îți aducem la un click distanță sute de meniuri zilnice bazate pe dieta mediteraneană, sănătoase și accesibile. Pentru fiecare meniu, poți citi mai multe detalii despre conținutul caloric și nutrițional pentru a înțelege exact ce mănânci, și nu doar cât mănânci.
Descarcă și tu aplicația, și reinventează-ți relația cu mâncarea și inima ta!