Ce înseamnă o tensiune normală? Ghidul tău complet
Tensiunea arterială este un indicator vital al sănătății inimii și a corpului nostru. O tensiune normală între valorile recomandate de doctori este asociată cu un risc scăzut de boli cardiovasculare pe termen lung – deci menținerea acesteia ar trebui să fie pe primul loc. În acest articol, vom explora ce înseamnă exact o tensiune arterială normală, de ce este atât de crucială pentru sănătatea noastră și cum putem să o menținem în aceste limite ideale.
Ce este tensiunea arterială
Tensiunea arterială reprezintă valoarea presiunii pe care sângele nostru o exercită asupra arterelor. Atunci când vorbim de tensiune arterială, ne referim la două tipuri:
- Tensiunea arterială sistolică – presiunea din artere atunci când are loc o bătaie a inimii
- Tensiunea arterială diastolică – presiunea din artere între două bătăi ale inimii
Ce înseamnă o tensiune normală – valori
Deși tensiunea arterială variază pe timpul zilei, o tensiune normală ar trebui, în medie, să fie sub 140/90 mmHg.
Ce este hipertensiunea arterială
Dacă tensiunea ta arterială este în mod constant peste valorile recomandate de doctori, este posibil să te confrunți cu un diagnostic de hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială este o boală cronică, însemnând că nu se poate vindeca – ea se poate doar ține sub control prin diverse schimbări ale stilului de viață sau medicamente prescrise de doctor.
Cauzele hipertensiunii arteriale
Pentru o mai bună prevenție a hipertensiunii arteriale, este important să cunoaștem toate cauzele posibile ce duc la această boală cronică. Acestea pot fi:
Tensiunea arterială elevată
O tensiune arterială chiar și puțin peste limita normală îți crește cu mult riscul de a dezvolta hipertensiune cronică în viitor.
Diabet
Diabetul și hipertensiunea arterială sunt strâns conectate – aproximativ 6 din 10 persoane cu diabet de tip 2 se confruntă și cu hipertensiune arterială.
O alimentație nesănătoasă
O alimentație bogată în sodiu și grăsimi saturate cauzează hipertensiune arterială, dar poate duce și la multe alte complicații ale inimii tale.
Inactivitate fizică
Atunci când depunem efort fizic în mod regulat, inima este antrenată și se menține sănătoasă pe timp îndelungat.
Obezitate
Atunci când luăm în greutate mult peste limitele recomandate de doctori, inima este suprasolicitată și depune mai mult efort în a pompa sânge și oxigen în corp. Acest lucru poate duce la deteriorarea vaselor de sânge și creșterea tensiunii arteriale.
Consumul de alcool sau țigări
Alcoolul poate dăuna sănătății inimii și cauzează hipertensiune arterială chiar și în cantități mici. Fumatul este și el una din cele mai mari cauze ale morților pe fond cardiovascular din întreaga lume.
Alți factori de risc în hipertensiunea arterială
Pe lângă factori datorați stilului de viață, există și factori de risc ai hipertensiunii arteriale pe care nu îi putem modifica. Aici vorbim de factori precum:
- Istoricul genetic al familiei
- Vârsta – cu cât înaintezi în vârstă, crește și valoarea medie a tensiunii arteriale
- Etnia
Este recomandat ca persoanele ce se confruntă cu acești factori de risc neinfluențabili să își monitorizeze tensiunea arterială des pentru a putea depista anomalii din timp.
Simptomele hipertensiunii arteriale
Din păcate, hipertensiunea arterială este cunoscută ca fiind un ucigaș silențios – ea nu prezintă simptome, și astfel multe persoane nici nu sunt conștiente că există o problemă până nu este prea târziu.
Singurul mod în care poți depista această problemă este prin măsurări regulate ale tensiunii, la doctor sau chiar la tine acasă.
Ce se întâmplă dacă nu tratezi hipertensiunea arterială
Este important să menținem o tensiune normală pe termen lung, pentru a nu ne confrunta cu diverse alte probleme cum ar fi:
- Boli cardiovasculare
- Atac de cord
- Atacuri vasculare cerebrale
- Anevrism de aortă
- Boli ale rinichilor
- Demență vasculară
Metode de a scădea tensiunea arterială rapid
Dacă te confrunți cu o creștere bruscă a tensiunii arteriale, poți încerca să o micșorezi prin câteva metode simple:
- Fă un duș sau o baie caldă
- Fă exerciții de respirație
- Încearcă să te relaxezi prin meditație, citit, sau exerciții de stretching
Aceste metode pot ajuta pe termen scurt, dar hipertensiunea arterială necesită un plan de lungă durată pentru a fi ținută sub control. Pentru a preveni complicații mai târziu în viață, ia în considerare următoarele schimbări ale stilului de viață:
- Scăderea în greutate
- Renunțatul la fumat și alcool
- Urmarea unui tratament pentru stres și anxietate
- Eliminarea excesului de sare, zahăr și mâncăruri procesate
- Depunerea de efort fizic regulat (30-40 min pe zi)
Alimente care cresc tensiunea arterială
După cum am menționat mai sus, o alimentație nesănătoasă este una din cauzele principale aflate la baza hipertensiunii arteriale, dar și a altor boli cardiovasculare sau a diabetului de tip 2. Câteva alimente care cresc tensiunea arterială pe care ar trebui să le eviți sunt:
- Sarea
- Mâncărurile bogate în grăsimi saturate – mâncăruri prăjite în ulei, fast food
- Carnea roșie sau procesată
- Mâncărurile la conservă – pot conține sare adăugată
- Cafeina
- Alcoolul
Alimente care scad tensiunea arterială
În prezent, dieta mediteraneană este cunoscută drept unul din cele mai bune modele alimentare pentru prevenția bolilor cardiovasculare pe lungă durată. Multe studii ne arată că dieta mediteraneană poate reduce tensiunea arterială, datorită alimentelor sărace în grăsimi saturate și bogate în fibre prezente în această dietă:
- Cereale integrale
- Fructe
- Legume
Aplicația Dahna îți configurează meniuri bazate pe dieta mediteraneană, menite să micșoreze riscul de boli cardiovasculare prin micșorarea tensiunii arteriale dar și a colesterolului și glicemiei.
Ce este hipotensiunea arterială
Mai sus am aflat cauzele și pericolele unei tensiuni arteriale peste limitele normale. Totuși, este posibil ca tensiunea arterială să și scadă sub aceste limite.
Atunci când tensiunea arterială sistolică scade sub 90-100 mmHg, este considerată a fi hipotensiune arterială. De multe ori, ea nu prezintă simptome și nu este neapărat un motiv de îngrijorare. Totuși, ea poate fi însoțită de simptome precum:
- Stare de leșin
- Amețeală
- Lipsă de echilibru
- Transpirație
- Greață
- Bătăi de inimă accelerate
Hipotensiunea arterială poate avea diverse cauze, precum anemie, deshidratare, hiperglicemie, lipsă de anumite vitamine sau minerale, sau poate fi chiar o reacție adversă la diverse medicamente. Dacă hipotensiunea arterială îți cauzează discomfort, consultă un medic specialist pentru mai multe detalii.
Măsoară-ți tensiunea arterială cu Dahna!
Tensiunea arterială este doar unul din biomarkerii de sănătate pe care îi poți monitoriza prin aplicația de sănătate Dahna. În urma unor măsurători ale tensiunii arteriale, glicemiei și colesterolului, aplicația îți va calcula riscul de boli cardiovasculare pe o durată de 10 ani printr-un algoritm conceput prin expertiză medicală amplă. Descarcă și tu aplicația Dahna pentru a începe călătoria spre o inimă sănătoasă!