Ar putea diferite niveluri de lumină să-ți afecteze glicemia și metabolismul?

Din punct de vedere biologic, corpul nostru este obișnuit să aibă parte de lumină scăzută sau întuneric după apusul soarelui. Lumina artificială a schimbat acest ciclu de lumină în viețile noastre.

De ce este acest lucru important? Ei bine, noi studii ne arată că nerespectarea nevoilor de lumină ale corpului ar putea avea efecte negative asupra sănătății metabolice. Astfel, nivelul de expunere la lumină în diferite momente ale zilei ne-ar putea afecta metabolismul și glicemia. Haideți să aflăm mai multe detalii despre acest studiu.

Cum ne afectează nivelul de lumină de pe parcursul zilei metabolismul?

În zilele noastre, lumina artificială este disponibilă în jurul nostru constant. Astfel, majoritatea oamenilor se expun la lumină electrică și la ecrane emițătoare de lumină pe tot parcursul zilei, inclusiv seara și noaptea. 

Expunerea la lumină este strâns legată de reglarea ciclului de somn, de tiparele de activitate și de alimentație, de temperatura corpului și de metabolismul nostru.

Orice tulburări din aceste zone, cauzate de expunerea la mai multă lumină decât cea naturală, sunt legate de:

  • Perturbări ale somnului și ale ritmului circadian (sursa)
  • Un risc crescut de obezitate (sursa)
  • Boli metabolice (sursa)

De asemenea, un studiu pe 513 oameni de vârste înaintate a arătat că o creștere a nivelului de lumină ambientală pe durata serii a dus la o creștere de până la 51% a riscului de diabet. 

Ar putea imitarea ciclului natural de lumină și întuneric să ne îmbunătățească sănătatea?

Un grup de cercetători de la Universitatea Maastricht din Olanda au condus un studiu pentru a afla dacă un iluminat interior care imită mai bine ciclurile naturale de lumină și întuneric ar fi mai bun pentru metabolismul persoanelor cu glicemie crescută.

În ce a constat acest studiu?

Pentru a testa acest lucru, cercetătorii au monitorizat 14 persoane supraponderale cu niveluri ridicate ale glicemiei, ce le-ar putea expune la un risc crescut de a dezvolta diabet, timp de două sesiuni de 40 de ore într-un mediu controlat.

Într-o sesiune, aceștia au fost expuși la lumină electrică puternică de la 8.00 la 18.00, apoi la lumină slabă de la 18.00 la 23.00 și la întuneric toată noaptea. În cealaltă sesiune, aceleași persoane au fost expuse la lumină slabă de la 8 dimineața până la 18:00 și la lumină puternică între 18:00 și 23:00.

Așadar, care au fost rezultatele?

În urma acestui experiment, cercetătorii olandezi au constatat că o zi luminoasă, urmată de o seară întunecată, a avut în mare parte efecte pozitive. În aceste condiții, participanții au avut niveluri mai scăzute de zahăr în sânge înainte de cină și au avut un metabolism mai ridicat după cină și peste noapte, ceea ce înseamnă că au ars mai multe calorii în acele momente.

Oamenii de știință au observat, de asemenea, o diferență mai mare a temperaturii corpului între zi și noapte atunci când oamenii au fost expuși la zile luminoase, urmate de seri întunecate. Ei au observat că diferența de temperatură este legată de controlul tensiunii arteriale – deși studiul nu a analizat acest aspect în mod specific, este posibil ca urmarea unor modele de lumină mai naturale să ajute la îmbunătățirea și a tensiunii arteriale.

Cercetătorii au spus că sunt necesare mai multe cercetări privind modul în care iluminatul în mediile interioare, inclusiv în birouri și case, ar putea fi adaptat pentru a ajuta oamenii să-și controleze mai bine metabolismul și nivelul de zahăr din sânge.

Cât de bună a fost cercetarea?

Numărul mic de participanți la studiu – doar 14 bărbați și femei, toți supraponderali – înseamnă că, deși rezultatele sunt interesante, este nevoie de studii mai ample înainte de a trage concluzii certe.

Un aspect pozitiv al studiului a fost faptul că cercetătorii au încercat să mențină alte condiții constante între cele două sesiuni, astfel încât alți factori să nu interfereze cu rezultatele. De exemplu, orele de masă și ceea ce au mâncat participanții au fost păstrate la fel între cele două sesiuni. Temperatura camerei a fost, de asemenea, menținută la aceleași niveluri, iar participanții au petrecut aceeași cantitate de timp în picioare, în șezut și făcând exerciții fizice. 

Studiul a avut loc în camere special concepute pentru a măsura câtă energie au ars oamenii, iar participanții au purtat dispozitive inteligente la încheietura mâinii pentru a-și monitoriza tiparele de somn.

Concluzie

Deși cercetătorii susțin că sunt “convinși” că, condițiile de lumină contribuie la dezvoltarea diabetului, este cu siguranță nevoie de mai multe cercetări.

Între timp, metode bune pentru a vă menține sub control nivelul de zahăr din sânge și de a reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 includ respectarea unei alimentații sănătoase și menținerea unei vieți active.

Rețineți că niciun studiu nu vă poate prezice starea de sănătate pe viitor. Dacă vă confruntați cu simptome neplăcute, adresați-vă unui medic specialist.

Bibliografie

The Complex Effects of Light on Metabolism in Humans

The influence of bright and dim light on substrate metabolism, energy expenditure and thermoregulation in insulin-resistant individuals depends on time of day | Diabetologia

The effects of light at night on circadian clocks and metabolism

Association of Exposure to Artificial Light at Night While Sleeping With Risk of Obesity in Women

Duration of shiftwork related to body mass index and waist to hip ratio

Leave a comment