Depresia și diabetul de tip 2 sunt mai strâns legate decât pare!

În ultimele decenii, cercetările au evidențiat o legătură strânsă între depresie și diabetul de tip 2, sugerând că persoanele ce suferă de diabet de tip 2 prezintă un risc crescut de a dezvolta depresie și invers. Această relație bidirecțională poate influența în mod negativ managementul și prognosticul ambelor afecțiuni. 

În acest articol, vom explora conexiunea ce leagă depresia si diabetul de tip 2, precum și impactul acesei legături asupra pacienților.

Depresia și diabetul de tip 2 – ce legătură este între cele două afecțiuni?

Știm din studii observaționale anterioare că persoanele cu diabet de tip 2 sunt de aproximativ două ori mai susceptibile de a suferi de depresie decât cele fără diabet. De asemenea, știm că persoanele cu depresie prezintă un risc mai mare de diabet de tip 2 în comparație cu persoanele fără depresie.

Totuși, aceste studii anterioare nu au arătat nicio relație concludentă de tip cauză-efect între diabet și depresie. Acest lucru se datorează în parte faptului că persoanele cu diabet și depresie sunt mai predispuse să fumeze, să mănânce alimente nesănătoase și să ducă un stil de viață sedentar. Acești factori de risc se regăsesc în ambele afecțiuni, deci este greu de înțeles care dintre ele apare prima.

Conexiunea între depresie și diabetul de tip 2 – noi studii

În ultimii ani, cercetătorii au analizat date genetice și de sănătate de la sute de mii de voluntari din Marea Britanie și Finlanda, pentru a vedea dacă există o relație cauză-efect între depresie și diabet. Acest studiu a inclus 19.000 de persoane cu diabet de tip 2, 5000 de persoane diagnosticate cu depresie majoră diagnosticată clinic și 153.000 de persoane cu simptome de depresie.

Autorii studiului au constatat, pentru prima dată, că depresia poate crește în mod direct riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Cercetătorii consideră că supraponderabilitatea poate explica parțial, dar nu în totalitate, relația cauzală dintre depresie și diabet.

Depresia și diabetul de tip 2 sunt mai strâns legate decât pare!

Ce recomandă medicii din spatele acestui studiu?

Cercetătorii au sugerat că persoanele cu antecedente de depresie ar trebui să fie evaluate în ceea ce privește riscul de diabet zaharat de tip 2, astfel încât să poată lua măsuri de prevenire a acestuia.

Cercetătorul principal, profesorul Inga Prokopenko de la Universitatea din Surrey, a declarat: 

“Descoperirea noastră arată că depresia poate fi o cauză ce contribuie la diabetul de tip 2, și ar putea ajuta la îmbunătățirea eforturilor de prevenire. Descoperirile sunt importante atât pentru persoanele care trăiesc cu aceste afecțiuni, cât și pentru furnizorii de servicii medicale, care ar trebui să ia în considerare implementarea unor examene suplimentare pentru a ajuta la prevenirea apariției diabetului de tip 2 la persoanele care suferă de depresie.”

În studiu, autorii notează și alte posibile implicații. De exemplu, ei sugerează că, atunci când antidepresivele sunt oferite persoanelor cu depresie care prezintă risc de diabet de tip 2, medicamentele de primă alegere ar trebui să fie cele care nu afectează prea mult nivelul de zahăr din sânge. Un astfel de exemplu sunt medicamentele de tip SSRI (medicamente antidepresive des folosite în întreaga lume în tratamentul bolilor mintale).

În plus, autorii studiului au sugerat că persoanele cu depresie ar trebui încurajate să-și cultive obiceiuri pozitive de viață, cum ar fi activitatea fizică, un somn adecvat și o dietă sănătoasă. Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate.

Concluzie

Așadar, se poate vedea că depresia și diabetul de tip 2 au o conexiune când vine vorba de starea de sănătate a individualului.

În urma acestor cercetări, este important de reținut că niciun studiu nu vă poate prezice starea de sănătate viitoare. Diabetul de tip 2 poate fi adesea prevenit, iar această cercetare nu face decât să sublinieze importanța unui stil de viață sănătos pentru a vă proteja bunăstarea fizică și mentală. Dacă te confrunți cu simptome neplăcute, te rugăm să consulți cât mai curând posibil un medic calificat. Doar un profesionist este în măsură să evalueze starea de sănătate și să ofere recomandări adecvate.

Bibliografie

Bidirectional Mendelian Randomization and Multiphenotype GWAS Show Causality and Shared Pathophysiology Between Depression and Type 2 Diabetes

Depression and diabetes – PMC

The effects of sertraline on blood lipids, glucose, insulin and HBA1C levels: A prospective clinical trial on depressive patients.

Lasă un comentariu