Top 7 alimente bune pentru inima și sănătatea ta

Știai că o dietă nesănătoasă este una din cele mai mari cauze ale bolilor cardiovasculare? Studiile ne arată că printr-o alimentație corectă am putea evita până la 2 treimi din morțile cauzate de probleme de inimă.

Așadar, ce ar trebui să conțină o astfel de alimentație? Descoperă mai jos 7 alimente bune pentru inima ta de nelipsit în dietă.

Cele mai bune alimente pentru inima și sănătatea ta

Pentru o inimă sănătoasă, este necesar să alegem alimente ce ajută în gestionarea factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare (ex. nivelul de colesterol, glicemia, tensiunea arterială sau greutatea). Aici vorbim de alimente precum:

Peștele gras

Peștii precum tonul, somonul, macroul sau sardinele sunt bogați în acizi grași omega-3.

Studii ample pe acești acizi grași au demonstrat că ei pot scădea nivelul de trigliceride din sânge, cresc nivelul de colesterol HDL (colesterol ”bun”) și îmbunătățesc elasticitatea vaselor de sânge. Astfel, ei micșorează riscul de blocare a arterelor, o cauză principală a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul.

Inima ta va fi cu siguranță fericită dacă incluzi cel puțin 2-3 porții de pește pe săptămână în alimentație.

Uleiul de măsline extravirgin

Pentru o inimă cât mai sănătoasă, ai grijă să înlocuiești untul sau uleiul de floarea soarelui cu ulei de măsline extravirgin.

Acest tip de ulei este bogat în grăsimi sănătoase nesaturate, dar și vitaminele E și K și antioxidanți. Grăsimile nesaturate sunt un aliat important în lupta cu bolile cardiovasculare, și pot scădea nivelul de colesterol LDl (colesterol ”rău”) din sânge.

Sfatul zilei: cum să alegi alimente bune pentru inima

Fructele și legumele

Numeroase studii au arătat că o alimentație corectă și benefică inimii conține 2-3 porții de fructe și 4 porții de legume pe zi.

Fructele și legumele sunt o sursă excelentă de fibre, potasiu, antioxidanți și vitamine, nutrienți ce protejează inima împotriva afecțiunilor cardiovasculare.

Legumele precum spanacul, broccoli sau avocado conțin un nivel ridicat de acid folic (vitamina B9), ce ajută la eliminarea homocisteinei din sânge. Homocisteina este un aminoacid ce pare că ar crește riscul de boli cardiovasculare.

Dacă vrei să incluzi mai multe fructe în alimentația ta, recomandăm fructele de pădure – pline de antioxidanți, fibre, acid folic, fier, vitamina A și C și scăzute în grăsimi.

Cerealele integrale

Dacă vrei să incluzi cereale în alimentația ta, asigură-te că alegi cereale integrale în locul celor rafinate precum pâinea albă sau pastele.

Aceste cereale ajută la reducerea colesterolului LDL, dar sunt benefice și în gestionarea glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2.

La categoria cereale integrale intră alimente precum pâinea integrală, quinoa cerealele de grâu sau ovăz sau orezul brun.

Nucile

Acest aliment poate face minuni în lupta împotriva afecțiunilor cardiovasculare. Nucile sunt o sursă bogată de proteine vegetale considerate mai sănătoase decât cele animale, dar și de grăsimi nesaturate.

Ceaiul verde

Ceaiul verde este bogat în antioxidanți și flavonoide ce au efecte benefice asupra sănătății inimii. Unele studii au demonstrat că consumul regulat de ceai verde (600 ml pe zi) poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale cu până la 65%. Această băutură calmantă ajută și la reducerea nivelului de colesterol și la protejarea arterelor împotriva deteriorării.

Alimentele bogate în steroli și stanoli

Sterolii și stanolii sunt compuși găsiți în plante ce au un rol esențial în scăderea colesterolului. O dietă cu cel puțin 2 g de steroli și stanoli pe zi poate scădea nivelul de colesterol LDL cu până la 12%, fără a afecta nivelul colesterolului HDL.

Cele mai sănătoase opțiuni sunt sucul natural de portocale, laptele de soia sau migdale, cerealele integrale sau chiar și nucile sau semințele.

Ai grijă și la cât mănânci!

Pentru o viață cât mai sănătoasă, este bine să alegem alimente benefice corpului nostru, dar și să avem grijă la cantitatea lor.

Recomandarea cercetătorilor Harvard este ca fiecare masă să fie alcătuită din aproximativ:

  • 1/2 legume și fructe
  • 1/4 proteine
  • 1/4 cereale integrale

Dieta mediteraneană – o sursă bogată de alimente bune pentru inimă

Cel mai simplu mod de a include alimente bune pentru inima ta în alimentația de zi cu zi este prin dieta mediteraneană. Această ”dietă” este mai mult un stil de viață bazat pe alimentația mediteraneană, ale cărei beneficii enorme asupra sănătății inimii sunt recunoscute de instituții medicale la nivel mondial.

 

Aplicația de nutriție Dahna îți aduce o alimentație corectă bazată pe dieta mediteraneană la un click distanță. Prin configurarea unui profil cardiometabolic, aplicația îți va genera meniuri personalizate conform nevoilor proprii, gustoase și accesibile. Începe astăzi călătoria spre o inimă sănătoasă cu Dahna!

Leave a comment