De ce este important să previi bolile cardiovasculare – moduri de prevenție

Știai că inima ta bate de aproximativ 2.5 miliarde de ori în timpul vieții?

Cu fiecare bătaie, inima ta își îndeplinește rolul de a duce cei mai importanți nutrienți în tot corpul prin pomparea sângelui. În funcție de cât de bine ai grijă de ea, inima ta poate bate timp de mulți ani – sau din contră, poate da greș la o vârstă timpurie.

Sunt multe motive pentru care ar trebui să ai grijă de sănătatea inimii și a corpului tău. În primul rând, vei preveni multe neplăceri cauzate de bolile cardiovasculare, dar nu numai atât. În acest articol vei afla exact toate beneficiile pe care o inimă bine întreținută le poate avea asupra vieții tale la orice vârstă.

Bol cu fructe de pădure în formă de inimă. Aceste fructe pot preveni bolile cardiovasculare

Ce se întâmplă dacă nu ai grijă de inima ta?

Inima umană are camere, uși, propriul sistem de pompare – poate fi considerată o casă în miniatură. Cand casa ta este ordonată, te simți mai bine, mai energic, mai calm… La fel este și când inima ta este în formă.

Când inima ta este „în dezordine”, te poți confrunta cu diferite probleme, cum ar fi:

  • Boala coronariană
  • Insuficiență cardiacă
  • Atacuri cerebrale
  • Hipertensiune arterială
  • Atacuri de cord
  • Pericardită

Bolile cardiovasculare scad speranța de viață și aduc disconfort major în viața de zi cu zi.

5 beneficii ale unei inimi sănătoase

Dahna te ajută să îți menții inima în formă și să reduci riscul de boli cardiovasculare prin meniuri personalizate pentru nevoile corpului tău. Iată câteva din cele mai mari beneficii în a-ți menține inima sănătoasă cu ajutorul Dahna:

Vei preveni bolile cardiovasculare și îți vei îmbunătăți speranța de viață

Bolile de inimă încă rămân una din cele mai mari cauze globale de deces timpuriu.

Pe lângă reducerea speranței de viață, afecțiunile de inimă îți vor aduce multe neplăceri în viața de zi cu zi. Datorită lor, vei avea un nivel scăzut de energie și multe greutăți în a face mișcare. Pe deasupra, vei avea parte de multe vizite medicale, costisitoare ca timp și ca preț.

Prevenirea este cu mult mai ușoară decât tratarea în cazul bolilor de inimă. Menținerea unei diete sănătoase, consumul scăzut de alcool, și mișcarea în mod regulat sunt suficiente în a reduce riscul de a dezvolta boli de inimă. Studiile au arătat că până la 80% din bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin aceste schimbări.

Îți vei micșora nivelul de colesterol ‘rău’ din corp

În corpul tău se regăsesc două tipuri de colesterol:

  • Colesterol HDL – colesterolul bun
  • Colesterol LDL – colesterolul rău

Factori precum alimentația plină de grăsimi saturate, un stil de viață sedentar sau creșterea majoră în greutate duc la creșterea nivelului de colesterol rău din sânge. Un nivel crescut de colesterol LDL în sângele tău poate duce la blocarea arterelor, crescând riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, există și vești bune: este de ajuns să adopți un stil de viață activ și o nutriție sănătoasă pentru a reduce drastic aceste riscuri.

Îți vei micșora riscul de diabet

Prin alegeri bune legate de stilul de viață cum ar fi cele promovate de aplicația Dahna, poți preveni multe alte probleme de sănătate, nu doar bolile cardiovasculare.

De exemplu, printr-o alimentație sănătoasă și mișcare frecventă poți micșora riscul de a suferi de diabet de tip 2 mai târziu în viață.

Previne bolile cardiovasculare printr-o dietă cu alimente antiinflamatoare

 

Îți vei îmbunătăți sănătatea mintală

Este un lucru bine cunoscut că mișcarea și efortul fizic au efecte pozitive asupra sănătății fizice, dar și asupra celei mintale. Sportul poate fi, în unele cazuri, la fel de eficient în combaterea depresiei ca și medicamentele antidepresive sau vizitele la psiholog.

De asemenea, sportul frecvent reduce nivelul de hormoni de stres și secretă endorfine, care te ajută să te simți mai calm și mai fericit în viața de zi cu zi.

Vei avea un impact pozitiv asupra celor din jur

Atunci când începi să-ți prioritizezi sănătatea corpului, vei fi un exemplu pozitiv pentru cei din jur. Prietenii și familia se vor simți inspirați de alegerile tale și vor adopta și ei un stil de viață mai sănătos. Acest lucru poate duce la o comunitate mai sănătoasă. Cu timpul, va scădea presiunea enormă pusă de bolile cardiovasculare asupra sistemului de sănătate din România.

La noi în țară, speranța de viață în 2020 a fost a doua cea mai scăzută din UE. De asemenea, în 2018 bolile cardiovasculare au reprezentat cea mai mare cauză de deces. Este nevoie de o schimbare clară la nivelul comunității – schimbare care poate începe chiar cu tine.

Bibliografie

Cardiovascular diseases

Cardiovascular diseases: Avoiding heart attacks and strokes

Exercise 1.5 times more effective than drugs for depression, anxiety.

România · Profilul de țară din 2021 în ceea ce privește sănătatea

Lasă un comentariu