Chiar și o bere pe zi poate dăuna sănătății – iată de ce:

Mai demult, am vorbit despre efectele pozitive ale unui consum redus de alcool. Un nou studiu comparativ a demonstrat o conexiune clară între consumul de alcool și tensiunea arterială crescută. Aici nu vorbim despre un consum ridicat de alcool – chiar și un consum scăzut poate afecta sănătatea. Haideți să descoperim împreună în detaliu efectele nocive ale unui consum regulat de alcool chiar și în cantități mici:

Consumul de alcool și tensiunea arterială

Studiul în cauză a constat într-o analiză a 7 studii diferite, ce au a implicat peste 19.000 de adulți din Statele Unite, Coreea și Japonia. În principal, au fost analizați participanții care consumau o cantitate medie de 12 g de alcool pe zi. 12g poate însemna:

Cât înseamnă 12 grame de alcool?

La începutul studiului, participanții aveau o tensiune arterială în limitele normale.

Rezultatele studiului

În urma studiului, s-a descoperit că la persoanele ce au consumat 12 g de alcool pe zi:

  • Tensiunea arterială sistolică a crescut cu 1.25 mm HG
  • Tensiunea arterială diastolică a crescut cu 1.14 mm Hg

De asemenea, participanții care la începutul studiului aveau o tensiune arterială mai mare (deși încă în limitele normale) au demonstrat cea mai mare creștere a tensiunii arteriale de-a lungul studiilor. Acest lucru poate arăta că evitarea alcoolului de către persoanele predispuse la o tensiune arterială spre limita superioară a normalului poate ajuta la protecția inimii pe termen îndelungat. 

Marco Vinceti, unul din cercetătorii implicați în studiu, a spus:

”Alcoolul cu siguranță nu este singurul vinovat în creșterea tensiunii arteriale. Totuși, rezultatele confirmă că are contribuții semnificative. Sfaturile spun să limitezi cantitatea de alcool, dar cel mai bine este să eviți alcoolul cu totul.”

Cum ne mai poate dăuna consumul de alcool?

Există o legătură strânsă între consumul de alcool și un risc crescut de cancer la ficat, la colon sau chiar și la sâni. Acest lucru este datorat mai multor factori precum:

  • Conținutul de etanol – etanolul este asimilat în corp și transformat într-un compus chimic numit acetaldehidă. Și etanolul și acetaldehida sunt considerate ca fiind substanțe cancerigene.
  • Creșterea nivelului de estrogen din sânge  – un nivel crescut de estrogen poate cauza cancer la sân
  • Ciroza hepatică – alcoolul distruge celulele din ficat și poate cauza o boală numită ciroză hepatică. Ciroza hepatică crește și ea riscul de cancer la ficat.

Așadar, simpla limitare a consumului de alcool se poate să nu fie de ajuns în prevenirea problemelor cardiovasculare și a cancerului pe termen lung. Dacă alegi să consumi totuși o cantitate redusă de alcool, asigură-te că o combini cu alte obiceiuri sănătoase precum:

  • O nutriție echilibrată bogată în legume, fructe, nuci, cereale și semințe, precum cea promovată de dieta Mediteraneană
  • Efort fizic regulat
  • Reducerea nivelului de stres

 

Aplicația Dahna este aici să te ajute să menții un stil de viață sănătos la fiecare pas. Începând cu monitorizarea factorilor principali de risc în apariția bolilor cardiovasculare precum tensiunea arterială, Dahna îți recomandă meniuri nutritive și gustoase exact pe nevoile corpului tău. Descarcă aplicația și începe-ți azi călătoria spre o inimă mai sănătoasă!

Lasă un comentariu