11 nutrienți esențiali pentru o inimă și o viață sănătoasă

Te-ai întrebat vreodată de ce are nevoie corpul tău pentru o funcționare optimă și o viață sănătoasă? Dahna ți-a pregătit un ghid educativ despre cei mai importanți 11 nutrienți, beneficiile acesora, precum și cele mai bogate surse.

Care sunt cei 11 nutrienți esențiali?

Când vine vorba de o bună funcționare a corpului nostru, trebuie să avem în vedere o alimentație bogată în nutrienți precum:

Vitamina A

Vitamina A are un rol important în creșterea oaselor, în menținerea sistemului imunitar și a vederii, și în îngrijirea celulelor corpului.

Cel mai important lucru de reținut despre vitamina A este că aceasta poate proveni din două surse diferite:

  • Vitamina A preformată sau retinoizi (ex. retinolul sau acidul retinoic) – găsite în alimente precum ficatul de vită, lactate, pește și cereale fortificate
  • Carotenoide (ex. beta-carotenul, cel mai întâlnit carotenoid) – găsite în principal în morcovi dar și în cartofii dulci, dovleac, mango și ardei grași

Vitamina B

Când se vorbește despre vitamina B, se vorbește, de fapt, despre 8 vitamine diferite. Aceste 8 vitamine sunt esențiale în a menține pielea, părul, oasele și celulele corpului sănătoase. De asemenea, ele ajută și în procesul de digestie, transformând mâncarea în energie.

Mai jos aveți denumirea celor 8 vitamine, precum și alimente bogate în vitamina B:

Tipurile de Vitamina B esențiale pentru o viață sănătoasă

Vitamina C

Vitamina C, numită și acid ascorbic, este un aliat esențial al sistemului imunitar, ducând la o viață sănătoasă și lipsită de griji. Ea ajută și în multe alte procese precum:

  • producția de colagen ce contribuie la cicatrizarea rănilor
  • neutralizarea radicalilor instabili ce atacă celulele corpului
  • absorbția de fier din alimente de origine vegetală sau suplimente alimentare (alimentele precum carnea roșie conțin o cantitate ridicată de fier, și deci beneficiile vitaminei C nu sunt la fel de pronunțate)

Vitamina C poate fi cel mai ușor obținută din fructe și legume: citricele, kiwi-ul, căpșunile, ardeiul gras, roșiile, varza, spanacul sau conopida sunt toate opțiuni foarte bune.

Vitamina D

Această vitamină este cunoscută și sub denumirea de calciferol, datorită ajutorului pe care îl oferă în absorbția calciului în corp. Ea ne ajută să ne menținem oasele și dinții sănătoși, prevenind fracturile.

Deși putem procura vitamina D din alimente precum peștele, ficatul sau chiar ouăle, cea mai importantă sursă de vitamina D este chiar lumina soarelui.

În lunile reci sau în țările nordice unde expunerea la soare este redusă, este esențial să menții nivelul de vitamina D din corp prin alimentație sau suplimente alimentare.

Vitamina E

Vitamina E, laolaltă cu vitamina C, îndeplinește un rol de antioxidant, protejând celulele de orice radicali instabili ce le atacă. De asemenea, are un rol esențial în protecția vitaminei A din corp. Asigură-te că ai parte de o cantitate optimă de vitamina E în corp prin mâncatul de alimente precum semințe și ulei de floarea soarelui, alune sau spanac.

Vitamina K

Cel mai important rol al vitaminei K în corpul nostru este de a ajuta în coagularea sângelui. Ea mai poate ajuta și în prevenirea fracturilor prin protecția oaselor.

Cele mai bune surse de vitamina K sunt spanacul, salata verde, broccoli, afinele, smochinele, uleiurile vegetale, rodia și strugurii.

Calciul

Mulți știu deja că acest element ajută la protecția oaselor și dinților, prevenind fracturile. Știai, totuși, că avem nevoie de calciu și pentru protecția mușchilor și menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase?

Cea mai importantă sursă de calciu sunt lactatele (iaurt, lapte, brânză etc.). Dacă nu consumi alimente de origine animală sau te confrunți cu intoleranță la lactoză, poți obține calciu și din alimente precum tofu, somon, sau broccoli.

Fierul

Fierul este un alt element esențial pentru buna funcționare a corpului nostru. El se găsește în sânge, ajutând la formarea celulelor roșii.

Cea mai importantă sursă de fier este carnea roșie. Totuși, un consum ridicat de carne roșie ar putea avea efecte nocive asupra sănătății, de aceea recomandăm alte surse de fier precum fructele de mare, lintea, fasolea, tofu, nucile caju și broccoli.

Magneziul

Magneziul are un rol important în buna funcționare a mai bine de 300 de enzime ce regulează diverse procese în corpul nostru, precum:

  • funcționarea mușchilor
  • funcționarea nervilor
  • ritmul cardiac
  • controlul glucozei

Magneziul mai lucrează și împreună cu calciul în menținerea oaselor, și poate ajuta în prevenirea bolilor cardiovasculare. Poți obține magneziu din alimente precum nucile, spanacul, fasolea, alunele, orezul sau iaurtul.

Potasiul

Potasiul este folositor în menținerea unui ritm cardiac regulat și micșorarea tensiunii arteriale. Îl poți procura foarte ușor din banane, dar și din stafide, caise, linte, lapte sau spanac.

Zincul

Ultimul element pe lista noastră de nutrienți benefici pentru un stil de viață sănătos este zincul. Avem nevoie de zinc pentru a menține sistemul imunitar, dar și pentru o bună creștere și dezvoltare în special la copii.

Surse bune de zinc sunt alimente precum vita, carnea de crab sau homar, fasolea, iaurtul și nucile caju.

Cum te poate ajuta Dahna să ai parte de cei 11 nutrienți esențiali?

Pentru o alimentație cât mai corectă și echilibrată fără prea mult efort, descarcă Dahna și fă rost de meniurile noastre personalizate pe nevoile corpului tău. Ele sunt construite cu expertiză medicală și pe baza dietei mediteraneene, cea mai bună dietă în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Diferențiatorul nostru față de alte aplicații de acest gen este algoritmul nostru propriu de generare a meniurilor personalizate, adaptat pentru îmbunătățirea sănătății inimii. Prin acest caracter personalizat, utilizatorii primesc recomandări și planuri de masă adaptate nevoilor lor individuale, acționând direct pentru îmbunătățirea parametrilor de sănătate cardiometabolică.

În plus față de algoritmul său unic de creare a meniurilor personalizate, aplicația se folosește de cantitățile și tipurile de micronutrienți dovediți prin ultimele studii medicale să contribuie la sănătatea cardiovasculară. Nu există o altă aplicație de acest gen care să ofere această combinație unică de caracteristici și beneficii.

Începe azi drumul spre o inimă și o viață mai sănătoasă cu Dahna!

Lasă un comentariu