Proteinele din ciuperci – o inovație pentru o inimă sănătoasă

Ciupercile sunt alimente versatile și pline de nutrienți, dar nu multă lume știe că ele sunt și o posibilă sursă bogată în proteine. În ultimii ani, o inovație numită micoproteină (mycoprotein) a atras atenția ca o alternativă la produsele din carne, cunoscute ca având posibile efecte nocive asupra sănătății inimii. Află mai jos tot ce trebuie să știi despre proteinele din ciuperci, și de ce au ajuns în lumina reflectoarelor în lumea medicală.

Ce sunt proteinele din ciuperci?

Micoproteina este extrasă dintr-un tip specific de ciupercă numit Fusarium venenatum. În prezent, ea este considerată a fi un bun înlocuitor de carne, disponibil în peste 17 țări într-o varietate de forme cum ar fi burgeri, chiftele, sau chiar și cotlete. 

Această proteină este obținută prin fermentarea sporilor de ciuperci împreună cu glucoză și alți nutrienți. Procesul de fermentare este similar cu cel folosit pentru a crea bere, și din acesta rezultă un amestec cu o textură asemănătoare cărnii, cu un conținut ridicat de proteine și fibre.

De ce sunt proteinele din ciuperci considerate carnea viitorului?

În ultimii ani, alimentația vegană a luat amploare, și mulți oameni din întreaga lume au început să renunțe la produsele de origine animală în favoarea alternativelor mai sănătoase și mai prietenoase pentru mediu. 

Conform unor studii, micoproteina este:

  • O sursă nutritivă de proteine: Proteinele sunt esențiale pentru construirea și întreținerea țesuturilor musculare și a altor funcții ale organismului.
  • Bogată în fibre: Ciupercile sunt bogate în fibre, ceea ce le face să contribuie la menținerea sănătății digestive și să ofere o senzație de sațietate.
  • Săracă în sodiu, zahăr, colesterol și grăsimi: Produsele pe bază de micoproteine au un conținut redus de substanțe dăunătoare sănătății inimii, cum ar fi sodiul, zahărul, colesterolul și grăsimile saturate.
  • Bogată în aminoacizi esențiali: Aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor, iar micoproteina furnizează toți aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie.
Proteinele din ciuperci nu sunt întotdeauna potrivite pentru vegani

Pe deasupra, micoproteina mai aduce și beneficii similare cu produsele de origine vegetală, cum ar fi:

  • Textură asemănătoare cu cea a cărnii: Produsele pe bază de micoproteine au o textură și gust asemănătoare cu carne, făcându-le o opțiune apetisantă pentru cei care doresc să reducă consumul de carne.
  • Amprentă redusă de carbon și apă: Producția de carne are un impact semnificativ asupra mediului înconjurător din cauza consumului mare de resurse naturale. Proteinele din ciuperci au o amprentă de carbon și de apă mult mai mică în comparație cu carnea roșie sau cea de pasăre, făcându-le o opțiune ecologică.

Ce ne spun studiile despre proteinele din ciuperci?

Un studiu realizat de Universitatea Northumbria din Marea Britanie ne arată potențialul uimitor al proteinelor din ciuperci asupra sănătății inimii.

Acest studiu a arătat că, în doar două săptămâni de consum, produsele Quorn, un înlocuitor de carne pe bază de micoproteine, au dus la o scădere de 12% a colesterolului LDL și de 7% a colesterolului total în participanții studiului. Conform cercetătorilor implicați în acest studiu, o astfel de scădere poate micșora riscul de boli cardiovasculare cu până la 9%.

În plus, participanții și-au redus circumferința taliei cu până la 1 cm în doar 14 zile. Grăsimea în jurul taliei este un factor de risc în bolile cardiovasculare des neglijat, dar efectele proteinelor din ciuperci sunt promițătoare și ne arată în continuare că totul pornește de la alimentația noastră. 

Proteinele din ciuperci reprezintă o inovație în alimentația sănătoasă, oferind o alternativă pentru carne, gustoasă dar și benefică. Prin includerea micoproteinei în dieta ta, poți profita de multe beneficii pentru o inimă sănătoasă dar vei contribui și la menținerea unei planete mai curate.

Dacă vrei să începi și tu călătoria spre o inimă mai sănătoasă, descarcă astăzi aplicația pentru sănătate Dahna! Configurează-ți profilul cardiometabolic și vei putea genera o listă lungă de meniuri alimentare, bazate pe principiile dietei mediteraneene și construite pe baza unei expertize medicale complete. Descarcă și tu aplicația pentru o viață sănătoasă și fericită!

Leave a comment