Produse de origine vegetală sau animală – ce mâncăm?

În ultimii ani, dieta vegetariană și cea vegană au devenit o adevărată modă. Cei care urmează astfel de diete o pot face din diferite motive – ca protest împotriva industriei de carne, unul din cei mai mari poluanți ai mediului, sau ca protest împotriva cruzimii cu care sunt tratate animalele în fabrici.

Și totuși, ce ne spun doctorii și cercetătorii despre o astfel de dietă? Ce beneficii ne aduce ea asupra sănătății? Poate fi ea un substitut total al produselor de origine animală?

Beneficiile produselor de origine animală

Cel mai mare beneficiu al consumului de carne și al altor produse de origine animală este faptul că ne poate oferi ușor cantitatea ideală de proteine. Această cantitate depinde, evident, de diferiți factori precum greutatea ta, vârsta, sexul, și starea de sănătate.

Ce sunt proteinele de fapt?

Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi, absolut necesari bunăstării corpului tău. Aminoacizii ajută în procese esențiale precum repararea mușchilor și a oaselor, sau formarea de enzime și hormoni.

Corpul uman poate deja să producă 11 aminoacizi (numiți și aminoacizi nonesențiali). Și totuși, există 9 aminoacizi pe care corpul nostru nu îi poate produce. Aceștia sunt numiți aminoacizi esențiali, și trebuie obinuți dintr-o dietă variată.

Carnea – sursă principală de proteine și nu numai

Produsele de origine animală sunt considerate a fi alimente complete, deoarece ne pot oferi toți cei 9 aminoacizi esențiali. Câteva exemple de surse de proteină animală sunt:

  • ouăle
  • carnea (carne de pasăre, carne roșie, pește)
  • fructele de mare
  • produsele lactate (lapte, brânză, iaurt)

Produsele de origine animală îți oferă și alți nutrienți esențiali sănătății corpului tău, cum ar fi acizi grași, fier, zinc, iod, calciu, vitamina D și vitamina B12.

Nu toate tipurile de carne vor avea aceleași beneficii. Unele studii arată că un consum ridicat de carne roșie poate crește riscul de boli cardiovasculare și cancer de colon. În schimb, consumul regulat de pește duce la un risc scăzut de boli de inimă și încetinește declinul cognitiv la vârstă înaintată.

În aplicația Dahna poți vedea valoarea nutritivă a tuturor rețetelor

Beneficiile produselor de origine vegetală

Este o dietă bazată pe ingrediente de origine vegetală soluția pentru o viață sănătoasă? Multe sfaturi de nutriție ți-ar spune că da. Totuși, acest subiect este încă în plină dezbatere în lumea medicală.

Mai multe studii au demonstrat o legătură puternică între o astfel de dietă și

Un studiu a mai arătat și că toate aceste beneficii apar în urma unor diete pline de legume, nuci, semințe și cereale integrale. În schimb, efectul opus se observă la dietele pline de cereale rafinate și legume prăjite în ulei.

După cum vezi, contează și ce mănânci, nu doar de unde provine. Dacă stai să te gândești, Coca-Cola conține ingrediente 100% provenite din plante – asta nu înseamnă că este un substitut bun la o porție de broccoli.

Trebuie menționat că acest subiect trebuie în continuare cercetat. Încă nu se știe dacă efectele pozitive au vreo legătură strânsă cu eliminarea totală a cărnii din dietă, sau cu simplul fapt că dietele vegane și vegetariene tind să conțină o mare varietate de nutrienți.

Posibile probleme în dieta vegetariană și cea vegană

Și totuși, pe lângă beneficii, medicii atenționează și că există o mare problemă la un regim vegetarian sau vegan.

După cum am menționat mai sus, produsele animale conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali – de aceea proteina animală este numită proteină completă. În schimb, în produsele de origine vegetală vor lipsi unul sau mai mulți aminoacizi. Pentru a ne asigura că primim toți cei 9 aminoacizi trebuie să combinăm diferite alimente vegetale – lucru pe care mulți nu îl au în vedere.

Există totuși și produse vegetale care conțin proteine complete, deși foarte puține. Quinoa, spirulina și mugurii de soia sunt câteva din puținele exemple.

 

După cum vezi, sunt multe beneficii asociate cu alimentația vegetariană. Și totuși, dacă urmezi dieta vegetariană sau vegană fără sfatul unui medic nutriționist, este posibil să pierzi mulți nutrienți esențiali.

Pe lângă meniurile standard, în aplicația Dahna îți oferim și meniuri vegetariene personalizate, concepute prin expertiză medicală. Prin doar câteva clickuri, poți fi sigur că îi vei da corpului tău toți nutrienții de care are nevoie.

 

Bibliografie

Fish Consumption and Coronary Heart Disease: A Meta-Analysis – PMC

APOE ε4 and the associations of seafood and long-chain omega-3 fatty acids with cognitive decline

Effects of Vegetarian Diets on Blood Pressure Lowering: A Systematic Review with Meta-Analysis and Trial Sequential Analysis

Plant-based diets and risk of disease mortality: a systematic review and meta-analysis of cohort studies

Meta-analysis of effect of vegetarian diet on ischemic heart disease and all-cause mortality – PMC

Healthful and Unhealthful Plant-Based Diets and the Risk of Coronary Heart Disease in U.S. Adults

Leave a comment