Ce nu stii despre sindromul metabolic te poate ucide!

Știai că până și circumferința propriei talii poate ajuta la prezicerea riscului de boli cardiovasculare? Citește mai jos despre sindromul metabolic, ce înseamnă el și de ce este una din cele mai mari cauze ale problemelor de inimă și morții timpurii.

Ce este sindromul metabolic?

Sindromul metabolic este o condiție medicală complexă ce afectează în prezent în jur de 31% din populația globului. Această afecțiune este caracterizată de prezența a trei sau mai multe din următoarele condiții:

 • O circumferință a taliei mare (>88 de centimetri pentru femei și >102 de centimetri pentru bărbați)
 • Tensiune arterială ridicată (>130/80 mm Hg)
 • Glicemie à jeun (pe nemâncate) ridicată (>100 mg/dL)
 • Nivel ridicat de trigliceride (>150 mg/dl)
 • Nivel scăzut de colesterol HDL (bun) (<40 mg/dL pentru bărbați și <50 mg/dL pentru femei)

Multe persoane, în special în jurul vârstei de 40-50 de ani, se confruntă cu aceste condiții, chiar dacă este posibil să nu arate simptome. Fără tratamentul acestor condiții, persoanele cu sindrom metabolic vor ajunge să se confrunte cu probleme precum atacuri de cord și atacuri vasculare cerebrale cu până la 2,3 ani mai devreme decât persoanele fără sindrom metabolic.

Care este conexiunea între sindromul metabolic asimptomatic și bolile cardiovasculare?

Un nou studiu prezentat la Congresul ESC 2023 (Congresul Societății Europene de Cardiologie) a arătat că există o conexiune puternică chiar și între un sindrom metabolic fără simptome și apariția bolilor cardiovasculare până la trei decenii mai târziu. Chiar dacă se cunoaște deja impactul sindromului metabolic asupra sănătății, acest studiu oferă o mai bună înțelegere asupra modului în care diverse condiții pot afecta corpul chiar și atunci când nu există simptome.

La acest studiu condus în Suedia, au participat 34.269 de adulți cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani. Aceștia au fost testați pentru diferite condiții între anii 1990-1999. Participanții au fost clasificați ca având sindrom metabolic dacă prezentau trei sau mai multe dintre condițiile prezentate în secțiunea anterioară. Astfel, un total de 5.084 de persoane (15%) au îndeplinit criteriile pentru sindromul metabolic, iar rezultatele după 30 de ani au fost comparate cu un grup de control format din 10.168 de persoane fără sindrom metabolic.

Rezultatele studiului

În urma studiului condus de Dr. Lena Lönnberg, s-a observat că persoanele cu sindrom metabolic au avut cu 30% mai multe șanse de a muri în timpul urmăririi decât cele fără sindrom metabolic. De asemenea, s-a observat și un risc cu 35% mai mare de infarct miocardic și accident vascular cerebral în grupul cu sindrom metabolic

Dr. Lönnberg a declarat că:

”În studiul nostru, adulții de vârstă mijlocie cu sindrom metabolic au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral cu 2,3 ani mai devreme decât cei care nu aveau acest ansamblu de trăsături nesănătoase. Tensiunea arterială a fost cea mai riscantă componentă, în special pentru femeile de 40 de ani, subliniind valoarea menținerii sub control a acesteia.”

Dahna te poate ajuta să previi sindromul metabolic prin evaluarea riscului de boli cardiovasculare

Cum putem trata sindromul metabolic

Sindromul metabolic este o problemă complexă, dat fiind că este rezultatul mai multor factori de risc. Asta înseamnă că nivelul individual al fiecărui factor de risc nu este singurul lucru de care trebuie să avem grijă. Prezența în sine a 3 sau mai mulți factori de risc simultan, chiar dacă la un nivel mai mic, este suficientă pentru a scădea speranța de viață pe termen lung. De asemenea, sindromul metabolic poate fi prezent chiar dacă te simți sănătos, ceea ce face mai grea depistarea problemelor din timp.

De aceea, este important să menajăm toate posibilele simptome prin modificări ale stilului de viață. Acestea pot înclude:

 • Urmarea unei alimentații sănătoase pentru inimă precum dieta mediteraneană – bogate în frunte, legume, cereale, nuci, pește, și scăzute în grăsimi animale, sare și zahăr
 • Menținerea unei greutăți adecvate – printr-o controlul aportului caloric și mișcare regulată
 • Depunerea de efort fizic regulat
 • Gestionarea stresului
 • Renunțarea la țigări și alcool
 • Vizite regulate la medic – pentru a putea depista anomalii cât mai devreme

 

Înțelegerea și gestionarea sindromului metabolic sunt esențiale pentru prevenirea problemelor cardiovasculare pe termen lung. Acest fapt ne aduce la importanța unei aplicații precum Dahna în gestionarea sănătății cardiovasculare. Dahna nu numai că ajută la monitorizarea simptomelor, ci și oferă soluții personalizate pentru a minimiza riscul asociat cu sindromul metabolic. Într-o lume în care tehnologia și medicina se îmbină pentru a îmbunătăți calitatea vieții, Dahna servește ca un instrument esențial în prevenția și managementul bolilor cardiovasculare. Testează și tu pe telefon Dahna!

Leave a comment