Tot ce trebuie să știi despre carnea roșie și efectele ei asupra inimii tale

Te-ai întrebat vreodată care este mai exact efectul consumului de carne roșie asupra sănătății tale? Acesta este încă un subiect larg dezbătut în lumea cercetărilor medicale. Unele studii au arătat o posibilă legătură între carnea roșie și un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, și chiar și anumite tipuri de cancer. Și totuși, chiar este necesar să renunți de tot la acest tip de carne?

Ce este carnea roșie?

Pentru a înțelege efectul cărnii roșii asupra organismului, trebuie mai întâi să știi exact ce intră la categoria carne roșie.

Carnea roșie este orice carne provenită din animale precum vita, mielul, sau porcul, și este numită în acest fel datorită culorii pe care o are atunci când este crudă. Este diferită de carnea albă, ce provine în general de la păsări precum găina sau curcanul.

Carne roșie mai poate fi găsită în alimentație și sub formă de carne procesată, fabricată prin diferite moduri cum ar fi afumarea sau adăugarea de sare și conservanți. În această categorie vom găsi cârnații, salamul sau mezelurile.

Beneficiile consumului de carne roșie

Carnea roșie poate avea un efect pozitiv asupra organismului, datorită conținutului ridicat de proteine, fier, vitamina B12 și zinc.

Proteinele din carnea de vită sunt considerate proteine complete, însemnând că acestea conțin toți aminoacizii de care corpul tău are nevoie. De asemenea, vitamina B12 este o componentă esențială pentru buna funcționare a sistemului tău nervos, iar zincul este vital sistemului imunitar.

Cum afectează consumul de carne roșie sănătatea?

Pe lângă beneficii, studiile ne arată că există și multe dezavantaje în consumul ridicat de carne roșie. Iată câteva dintre acestea:

Carnea roșie și bolile cardiovasculare

Cercetările arată o legătură strânsă între consumul frecvent de carne roșie și problemele cu inima. Un studiu din Statele Unite a arătat că un consum ridicat de carne roșie (cel puțin două porții pe săptămână) contribuie la o creștere de 7% a riscului de boli cardiovasculare și unei morți timpurii. 

Un alt studiu de la Oxford a menționat că nivelul de risc diferă între carnea roșie neprocesată și cea procesată. Rezultatele studiului au arătat o creștere a riscului de boli cardiovasculare cu 18% în urma consumului de carne procesată.

adar, riscul crescut de boli cardiovasculare ar putea fi datorat cantității mari de grăsimi saturate și sare din carnea procesată, și nu doar cărnii roșii în general. Consumul unei cantități mari de grăsimi saturate duce la creșterea nivelului de colesterol LDL sau colesterol rău din sânge. Acesta îți blochează vasele de sânge, ducând la un risc crescut de boli cardiovasculare.

Carnea roșie și cancerul

Conform Cancer Research UK, carnea procesată este considerată una dintre cauzele principale ale cancerului de colon, alături de alcool și tutun. 

Carnea roșie neprocesată este considerată o posibilă cauză de cancer, cu mențiunea că este nevoie de mai multe studii de calitate în viitorul apropiat pentru a înțelege mai bine legătura dintre cele două.

Carnea roșie și diabetul de tip 2

Există o legătură chiar și între carnea roșie și diabetul de tip 2. Un studiu a arătat că, atunci când creștem cantitatea de carne roșie din dieta noastră, crește și riscul de diabet de tip 2. În schimb, înlocuirea cărnii roșii cu alte surse de proteine duce la scăderea acestui risc.

Și în acest studiu s-a observat o diferență majoră între carnea procesată și cea neprocesată.

Carnea roșie și problemele de mediu

Deși cauzele nu sunt înțelese 100%, este o clară legătură între unele tipuri de carne roșie și un risc crescut de probleme de sănătate la o vârstă înaintată.

Și totuși, problemele legate de carnea roșie nu se sfârșesc aici. Industria de carne este cea mai mare cauză de despăduriri din lume, și unul dintre cei mai mari producători de dioxid de carbon (CO2) în atmosfera planetei. Acestea sunt printre principalele cauze ale dezastrelor de mediu și ale schimbărilor climatice cu care ne confruntăm an de an. Este nevoie clară de o schimbare in dieta noastră, nu doar pentru sănătatea proprie dar și pentru cea a mediului.

Aplicația de nutriție Dahna te ajută să înlocuiești carnea roșie cu o alimentație sănătoasă

Cum consumăm carne roșie într-un mod sănătos?

Da, carnea roșie ar putea crește riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și chiar și cancer de colon. Acesta nu este un motiv de panică, deoarece sunt foarte multe moduri în care poți consuma carne roșie într-un mod responsabil și sănătos. 

În plus, riscurile asociate bolilor cardiovasculare scad considerabil atunci când consumul de carne roșie este combinat cu o alimentație sănătoasă și mișcare frecventă. 

Recomandarea medicilor este să menții cantitatea de carne roșie consumată sub 70 g pe zi. Uite alte câteva moduri ușoare prin care poți păstra carnea roșie în dieta ta fără prea mult stres:

  • cumpără carne roșie cu un nivel scăzut de grăsimi (nu mai mult de 10%)
  • gătește carnea la cuptor sau pe grătar în loc să o prăjești la tigaie
  • evită consumul de carne procesată (cârnați, șuncă, salam, burgeri etc.) 
  • cumpără carne roșie produsă și distribuită local pentru a reduce impactul asupra mediului

Alternative pentru carnea roșie într-o dietă sănătoasă

Atunci când renunți la carnea roșie, renunți și la un nivel mare de nutrienți benefici corpului. Este important să găsești alternative sănătoase care pot oferi corpului tău nutrienții de care ai nevoie. 

Cea mai bună alternativă la consumul de carne roșie este dieta mediteraneană. Această dietă se bazează pe niște principii foarte simple:

  • consum limitat de carne roșie, în favoarea peștelui, puiului sau proteinelor din plante (linte, nuci sau semințe)
  • consum crescut de fructe și legume
  • înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi sănătoase (e.g. înlocuirea uleiului de floarea soarelui cu ulei de măsline sau avocado)

Prin aplicația de nutriție Dahna, poți afla tot ce ai nevoie să știi despre dieta mediteraneană și cum te poate ajuta să trăiești viața din plin și în mod sănătos. Pune-ți inima pe primul loc și descarcă astăzi varianta gratis pentru un meniu personalizat nevoilor corpului tău. 

Bibliografie:

Does eating meat increase your risk of heart disease? – BHF

Red and processed meat linked to increased risk of heart disease, Oxford study shows

Does eating processed and red meat cause cancer? | Cancer Research UK

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522006244

Why is eating meat bad for the environment? | Green Element Blog

Leave a comment