Prevenirea bolilor cardiovasculare te ajută să te menții tânăr

Într-o lume în care ritmul alert al vieții ne solicită în permanență, sănătatea cardiovasculară este un aspect esențial al bunăstării noastre generale. Tot mai multe studii sugerează că prevenirea bolilor cardiovasculare nu numai că contribuie la o viață mai lungă, ci și la menținerea vitalității și tinereții. Așadar, haideți să descoperim în acest articol cum îngrijirea inimii poate fi un aliat prețios în menținerea unui corp tânăr și activ pe termen lung.

Prevenirea bolilor cardiovasculare corespunde unei vârste fenotipice scăzute

Sănătatea cardiovasculară pare să influențeze nu doar durata vieții, ci și vârsta fenotipică, sugerând că prevenirea bolilor inimii poate întârzia semnificativ procesul îmbătrânirii.

Ce este ”vârsta fenotipică”?

Un lucru puțin știut de majoritatea populației este faptul că inima ta îmbătrânește într-un ritm diferit de vârsta cronologică. Vârsta internă, sau biologică, este numită vârstă fenotipică. 

Astfel, o persoană de 30 de ani ar putea avea o vârstă fenotipică de 50 de ani. Acest lucru poate fi atribuit unui stil de viață nesănătos sau factorilor genetici. Un lucru este sigur – cu cât vârsta fenotipică este mai mare comparat cu cea cronologică, cu atât persoana este mai predispusă la afecțiuni precum cele cardiovasculare.

Ce ne spun studiile despre conexiunea dintre sănătatea inimii și vârsta fenotipică

Un studiu recent condus de doctorii de la Columbia University Irving Medical Central din New York, SUA, ne arată exact cum sunt corelate cele două.

Studiul a examinat vârsta fenotipică a 6593 de femei și bărbați, folosindu-se de cei mai importanți markeri biologici ai sănătății. Astfel, fiecare participant a fost atribuit o valoare a vârstei fenotipice (PhenoAge), precum și valoarea PhenoAgeAccel, definită ca diferența dintre PhenoAge și vârsta cronologică.

O valoare negativă a PhenoAgeAccel a fost asociată astfel cu o inimă sănătoasă și un risc scăzut de boli cardiovasculare. Pe de altă parte, o valoare pozitivă a PhenoAgeAccel a însemnat un risc mai mare de afecțiuni ale inimii. 

Dahna este aliatul tău în prevenirea bolilor cardiovasculare

„Life’s essential 8” – bazele unei vieți lungi lipsite de griji

Studiul acesta a măsurat cât de sănătoasă este inima fiecărui participant în funcție de aderența la framework-ul Life’s Essential 8. Acest framework definește 8 pași prin care ne putem îmbunătăți sănătatea corpului și micșora vârsta inimii noastre – aceștia sunt:

  1. O alimentație sănătoasă
  2. Un stil de viață activ
  3. Renunțatul la fumat
  4. Un program de somn sănătos
  5. Menținerea greutății corporale
  6. Menținerea sub control a colesterolului
  7. Menținerea sub control a glicemiei
  8. Menținerea sub control a tensiunii arteriale

Prevenirea bolilor cardiovasculare este strâns legată de Life’s Essential 8.

Autorul principal al studiului, Nour Makarem, Ph.D., tot de la Columbia University Irving Medical Center, a declarat într-un comunicat:

„O mai mare aderență la toți cei 8 parametri Life’s Essential 8 și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare pot încetini procesul de îmbătrânire a organismului și pot avea o mulțime de beneficii pe termen lung.”

Dahna te ajută să îți măsori vârsta inimii!

Așadar, prevenirea bolilor cardiovasculare prin urmarea pașilor descriși de Life’s Essential 8 poate duce la o viață lungă și la încetinirea procesului de îmbătrânire biologică.

Primul pas spre o viață și o inimă sănătoasă este să îți cunoști vârsta inimii cu Dahna. Cu ajutorul algoritmului pe care se bazează aplicația noastră pentru sănătate, poți afla ce vârstă are inima ta precum și riscul de boli cardiovasculare pe o perioadă de 10 ani. Nu numai atât, dar prin monitorizarea regulată a biomarkerilor de sănătate precum colesterol sau glicemie, poți urmări evoluția inimii tale spre o vârstă biologică scăzută.

Începe și tu drumul spre o inimă sănătoasă cu Dahna!

Lasă un comentariu