De câte ore de somn are nevoie inima ta pentru un risc cardiovascular scăzut?
Un somn regulat nu este opțional – este esențial pentru o inimă și o viață sănătoasă. Cu toate acestea, este un aspect al sănătății noastre foarte des ignorat inclusiv de către medici.
Studii recente ne arată conexiunea dintre somnul neregulat și un risc cardiovascular crescut – descoperă mai jos cât de legate sunt cele două, de câte ore de somn ai nevoie și ce pași poți urma pentru a avea un somn odihnitor.
De câte ore de somn avem nevoie?
Pentru un somn odihnitor și de bună calitate, unui adult îi trebuie 7-8 ore de somn în fiecare noapte. Se poate spune că ai parte de un somn neregulat atunci când numărul de ore dormite variază cu mult zi de zi pe o perioadă îndelungată.
Care sunt efectele lipsei de somn?
Lipsa de somn apare atunci când orele dormite în fiecare noapte sunt sub valoarea de 7-8 ore. Această lipsă de somn poate apărea atunci când avem un program de somn neregulat (ex. Ne culcăm târziu și ne trezim devreme), dar și atunci când ne confruntăm cu insomnii sau trezitul des pe timpul nopții.
Lipsa de somn poate fi resimțită pe timpul zilei ca oboseală excesivă, probleme de memorie sau concentrare sau chiar o stare de depresie. Pe termen lung, lipsa de somn poate duce la probleme de sănătate mult mai grave, precum:
Obezitate
Studiile ne arată că lipsa de somn poate duce la schimbări ale metabolismului, ce pot crește riscul de obezitate. În special la copii și adolescenți, lipsa de somn este un predictor al supraponderalității și obezității. Momentan, se crede că lipsa de somn în perioada de dezvoltare a creierului poate afecta funcția hipotalamusului, ce ajută în reglarea apetitului.
Diabet de tip 2
Lipsa de somn poate crește chiar și riscul de diabet de tip 2. Studiile ne arată că îmbunătățirea calității și duratei de somn are efecte pozitive asupra capacității corpului de a-și controla glicemia – aspect esențial în menținerea sub control a diabetului de tip 2.
Boli cardiovasculare
O condiție ce poate duce la lipsă de somn este apneea, o problemă medicală ce apare atunci când căile respiratorii se blochează în timpul somnului. Multe studii ne arată că apneea în somn este un predictor major al bolilor cardiovasculare precum hipertensiunea arterială, atacul de cord sau accidentele vasculare cerebrale.
Anxietate și depresie
Există o legătură strânsă chiar și între lipsa de somn și depresie sau anxietate. Un studiu recent a arătat că simptomele depresiei au dispărut la pacienții care au reușit să își trateze apneea în mod corect.
Cum îți poți îmbunătăți calitatea somnului?
Dacă te confrunți cu probleme precum insomnia sau apneea în somn, este recomandat să te consulți cu un medic pentru a putea acționa din timp. Între timp, poți urma următoarele sfaturi pentru a-ți îmbunătăți calitatea și durata de somn:
- Menține un program de somn regulat – culcă-te și trezește-te la aceeași oră zi de zi, inclusiv în weekenduri
- Asigură-te că ai parte de suficientă lumină naturală în timpul zilei – ieși la o plimbare dimineața sau la prânz
- Asigură-te că ai parte de suficientă activitate fizică pe timpul zilei, dar nu face efort fizic chiar înainte de culcare
- Evită să folosești dispozitive cu lumină artificială o oră înainte de culcare
- Creează un mediu confortabil – ai grijă ca dormitorul să aibă o temperatură confortabilă, să fie întunecat și lipsit de zgomote
Cu aplicația pentru sănătate Dahna, poți avea grijă de inima ta și trăi o viață lipsită de griji. Descarcă și tu astăzi aplicația pentru a-ți începe călătoria spre o inimă sănătoasă!