Consumul de sare – inamicul numărul 1 al inimii și sănătății tale!

Consumul de sare este unul dintre cei mai importanți factori determinanți ai hipertensiunii arteriale și ai riscului cardiovascular crescut la nivel mondial. Cu toate acestea, un consum ridicat de sare ne poate afecta nu doar inima ci întregul corp.

Haideți să înțelegem exact care sunt efectele consumului de sare și cum putem controla ușor câtă sare consumăm în mod regulat.

Ce efecte aduce consumul de sare asupra sănătății tale?

Pentru a face o schimbare în alimentația noastră, este important să înțelegem pericolele ce se ascund în spatele unui consum ridicat de sare.

Consumul de sare și hipertensiunea

Unul dintre cele mai bine cunoscute efecte ale consumului de sare este hipertensiunea arterială. Deși o cantitate mică de sare ne poate ajuta rinichii să controleze cantitatea de apă din sânge, prea multă sare duce la o cantitate ridicată de apă în sânge, lucru ce duce la creșterea tensiunii arteriale.

Multe studii au demonstrat strânsa legătură între sare și tensiunea arterială. Chiar și o scădere de 4.4g de sare pe zi duce la scăderea tensiunii arteriale cu până la 4.2/2.1 mmHg. Acest efect s-a observat în orice grup de participanți la diverse studii, indiferent de gen, grup etnic, vârstă sau tensiunea arterială la începutul studiului.

Consumul de sare și bolile cardiovasculare

Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori de risc ai bolilor cardiovasculare

Studii pe tema efectelor sării asupra inimii au arătat că un consum de până la 5 g de sare pe zi mai mult decât cantitatea recomandată duce la un risc de boli cardiovasculare cu 17% mai mare, și un risc de accident vascular cerebral cu până la 23% mai mare.

Consumul de sare și diabetul de tip 2

Sarea nu ne afectează doar inima. Un studiu recent a arătat că există o potențială conexiune și între sare și diabetul de tip 2. 

Acest studiu a implicat mai bine de 400.000 de adulți din Marea Britanie a căror stare de sănătate a fost monitorizată timp de 11.8 ani (în medie). Participanții și-au monitorizat consumul de sare prin opțiunile ”niciodată”, ”rareori”, ”câteodată”, ”deobicei” și ”întotdeauna”. Persoanele ce foloseau sarea ”câteodată”, ”deobicei” și ”întotdeauna” au avut, pe acea perioadă de 11.8 ani, un risc de diabet cu 13%, 20% și 39% respectiv mai mare.

Același studiu a arătat că există o legătură și între consumul de sare și un IMC ridicat și o circumferință a taliei crescută – simptom al sindromului metabolic

Consumul de sare și cancerul gastric

Câteva studii au arătat și că există o asociere între consumul de sare și un risc crescut de cancer la stomac. O posibilă cauză ar fi faptul că un consum ridicat de sare poate distruge mucoasa gastrică și cauzează inflamații ce facilitează formarea coloniilor de Helicobacter Pylori, un factor de risc al cancerului gastric.

Cum ne putem controla consumul de sare?

Poți evita efectele dezastruoase ale sării atâta timp cât îți menții consumul de sare în limitele recomandate de medici, explicate mai jos:

Ce cantitate de sare este recomandată zilnic în funcție de vârstă?

Sursa: Salt and hypertension: current views

Ce produse conțin o cantitate ridicată de sare?

Cele mai periculoase alimente când vine vorba de un conținut ridicat de sare adăugată sunt:

  • Chipsurile și snacks-urile din comerț
  • Brânza
  • Supele la conservă sau la plic
  • Pizza și foietajele
  • Carnea procesată
  • Sosurile din comerț (ketchup-ul)

Cum știm câtă sare conțin produsele din magazine?

Vești bune – poți evita foarte ușor alimentele cu un conținut ridicat de sare verificând eticheta din magazin. Pe etichetă, în general, vei găsi cantitatea de sare pe 100 g de produs. Astfel, te poți ghida după următorul tabel pentru a decide dacă un produs alimentar are prea multă sare::

Conținut scăzutConținut mediuConținut ridicat – EVITĂ!
Sare0 – 0.3 g0.3 – 1.5 gPeste 1.5 g
Sodiu0 – 0.1 g0.1 g – 0.6 gPeste 0.6 g

Ce produse conțin o cantitate mică de sare?

Ca idee, următoarele alimente conțin, în general, o cantitate mică de sare, și sunt o alternativă sănătoasă la produsele pericol menționate mai sus:

  • Ca și gustări – fructe sau legume, orez expandat, nuci fără sare adăugată
  • În loc de carne procesată – pui, ton, salată de varză, roșii
  • Supe, sosuri și pizza făcute în casă, folosind rețete sănătoase precum cele inspirate din dieta mediteraneană

Cu ce putem înlocui sarea din mâncare?

Mulți dintre noi iubim sarea deoarece ea dă gust plăcut mâncării noastre. Ei bine, să renunți la sare nu înseamnă să renunți la mâncare savuroasă și plăcere. Poți folosi multe alte ingrediente în loc pentru a îmbunătăți gustul mâncării, precum:

  • Piper negru
  • Usturoi
  • Boia de ardei sau chilli
  • Lămâie sau oțet
  • Ierburi proaspete sau uscate (busuioc, rozmarin, pătrunjel)
  • Condimente (nucșoară, turmeric)

Pentru cei ce caută să facă o schimbare sănătoasă în alimentația lor, reducerea consumului de sare ar trebui să fie primul pas. Aplicația pentru sănătate și nutrițe Dahna te poate ajuta să preiei controlul asupra alimentației tale și să trăiești o viață sănătoasă și lipsită de griji. Descarcă astăzi aplicația și bucură-te de peste 300 de meniuri bazate pe dieta mediteraneană, accesibile și perfecte pentru o inimă sănătoasă!

Lasă un comentariu