Cea mai bună dietă pentru copii – cum promovăm o nutriție corectă de la o vârstă fragedă?
Cum alegem o cea mai bună dietă pentru copii?
În România, aproximativ 30% din copiii cu vârste sub 14 ani sunt supraponderali. Din aceștia, 15% se confruntă chiar cu obezitate. Aceste cifre alarmante arată necesitatea urgentă de a promova un stil de viață sănătos pentru copii, dar veștile bune sunt – dieta mediteraneană poate fi răspunsul!
De ce este dieta mediteraneană cea mai bună dietă pentru copii?
Valorile obezității la copii în România sunt îngrijorătoare, și vor continua să crească dacă nu există o schimbare în stilul de viață al populației.
Dacă ești un părinte în căutarea celor mai sănătoase și eficiente moduri în care să-și învețe copiii despre importanța nutriției și a alegerilor sănătoase, dieta mediteraneană îți poate veni în ajutor. Deși poartă numele de ”dietă”, acest regim alimentar este mai mult un stil de viață bazat pe alegerea mâncărurilor benefice inimii și corpului, și reducerea celor periculoase.
Iată de ce este considerată cea mai bună dietă pentru copii:
Dieta mediteraneană promovează obiceiuri alimentare pentru toată viața
Perioada copilăriei timpurii este esențială pentru dezvoltarea obiceiurilor alimentare. Astfel, copiii expuși la alimente nutritive au șanse mai mari să facă alegeri sănătoase pe tot parcursul vieții lor. Dieta mediteraneană este alegerea ideală pentru această perioadă de formare a obiceiurilor.
Un lucru important în dieta mediteraneană este faptul că ea nu pune accent pe slăbit sau restricționarea caloriilor, două lucruri ce pot afecta relația copiilor cu mâncarea pe durată lungă. În schimb, dieta pune un accent deosebit pe sănătatea corpului și formarea obiceiurilor sănătoase prin includerea de alimente proaspete, bogate în nutrienți esențiali în viața de zi cu zi.
Printr-o dietă variată precum cea promovată de regimul mediteranean, copiii învață să aprecieze gusturile naturale ale ingredientelor și să se bucure de mâncare într-un mod sănătos.
Dieta mediteraneană acoperă toate nevoile nutriționale
Pe măsură ce cresc, copiii au nevoie de o varietate de nutrienți esențiali pentru dezvoltarea lor adecvată. Dieta mediteraneană, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, furnizează toți acești nutrienți necesari pentru creștere și dezvoltare.
Dieta mediteraneană ajută la menținerea sănătății fizice
Dieta mediteraneană aduce cu sine multe beneficii asupra corpului în creștere al copiilor, beneficii ce îi vor urma toată viața dacă mențin acest stil de viață.
Astfel, copiii care urmează dieta mediteraneană au un risc mai mic de a deveni supraponderali sau obezi. Aceasta reduce potențialul apariției bolilor legate de obezitate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, și promovează o sănătate fizică optimă.
Ai grijă să nu pui accentul doar pe greutatea copilului tău – sănătatea pe termen lung este mult mai importantă decât numerele de pe cântar.
Dieta mediteraneană ajută dezvoltarea cognitivă
Dieta mediteraneană este bogată în acizi grași Omega-3, în special prezenți în pește. Omega-3 este un element esențial pentru dezvoltarea creierului și a funcțiilor cognitive la copii. Printr-un consum de pește adecvat, cei mici se vor dezvolta cum trebuie și își pot chiar îmbunătăți performanța academică în școală.
Studiile sugerează că dieta mediteraneană poate avea și un impact pozitiv asupra sănătății mentale, reducând riscul de depresie și anxietate la persoanele tinere.
Cum se adaptează dieta mediteraneană pentru copii?
Este important ca copiii să primească o dietă sănătoasă și echilibrată care să conțină alimente din fiecare grup alimentar pentru a asigura un aport adecvat de nutrienți.
Cel mai bine este să adoptați schimbări de nutriție bazate pe dieta mediteraneană la nivelul întregii familii. Dacă și tu urmezi această dietă laolaltă cu cei mici, îi vei motiva și ajuta să mențină aceste obiceiuri sănătoase. Amintește-ți doar că, în funcție de vârstă și nivelul lor de activitate, trebuie oferite porții corespunzătoare.
Reducerea alimentelor nesănătoase în favoarea celor nutritive
Pentru început, este necesară reducerea alimentelor bogate în grăsimi saturate și zahăr adăugat – aici vorbim de mâncăruri de tip fast food, snacks-uri și băuturi din comerț sau dulciuri. Copiii sunt copii și cu siguranță vor pofti astfel de mâncăruri din când în când. Atâta timp cât nu se întâmplă des, nu este nicio problemă.
Iată câteva sugestii de gustări potrivite pentru copii care să înlocuiască gustările nesănătoase, inspirate din dieta mediteraneană:
- Fructe și legume tăiate mărunt: mere, pere, banane, portocale, morcovi, ardei, castraveți.
- Pâine integrală sau prăjită cu unt sau cremă tartinabilă cu conținut scăzut de grăsimi.
- Iaurt natural sau brânză proaspătă simplă, cu adăugarea propriilor fructe proaspete, congelate sau conservate.
- Cereale integrale fără zahăr adăugat.
- Sandvișuri cu umpluturi sănătoase, cum ar fi roșii, banane, ton, carne slabă sau ouă.
Cum asigurați un aport adecvat de fier?
Fierul este esențial pentru dezvoltarea copiilor. El poate fi găsit în surse animale (carne și pește) și vegetale (cereale integrale, legume cu frunze verzi închise, leguminoase și fructe uscate). Este important să combinați alimentele bogate în fier cu surse de vitamina C pentru a spori absorbția acestui mineral.
Limitarea consumului de sare
Este crucial să se limiteze consumul de sare la copii, pentru a preveni probleme de sănătate asociate cu aceasta. Iată recomandările pentru consumul zilnic de sare în funcție de vârstă:
- De la un an la trei ani: nu mai mult de 2 g/zi.
- De la patru la șase ani: nu mai mult de 3 g/zi.
- Între șapte și zece ani: nu mai mult de 5 g/zi.
- 11 ani și peste: nu mai mult de 6 g/zi.
Dieta mediteraneană poate aduce numeroase beneficii sănătății copiilor dumneavoastră și poate contribui la reducerea riscului de probleme de sănătate pe termen lung. Asigurați-vă că oferiți copiilor dumneavoastră o gamă variată de alimente sănătoase și delicioase pentru a-i ajuta să crească sănătoși și fericiți! Dacă nu știi de unde să începi, citește ghidul începătorului în dieta mediteraneană și descarcă aplicația Dahna, pentru a primi meniuri variate și accesibile generate conform nevoilor corpului tău.