Legătura strânsă dintre bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2

Știai că, din 2012 până în 2021, cazurile de diabet de tip 2 aproape s-au dublat în România? Aceste cifre sunt alarmante, deoarece diabetul de tip 2 deschide calea către multe alte complicații, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Haideți să aflăm exact de ce sunt bolile cardiovasculare și diabetul atât de des întâlnite împreună, și ce putem face pentru a preveni sau ține sub control aceste afecțiuni.

Riscul de boli cardiovasculare la persoanele cu diabet

Așadar, în lumea medicinei este foarte bine-cunoscut faptul că persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 se confruntă cu un risc crescut de boli cardiovasculare. 

Un nou studiu, totuși, ne arată că impactul relativ al unui diagnostic de diabet de tip 2 este mai mare la vârste mai mici (sub 40 de ani).

Astfel, persoanele sub 40 de ani abia diagnosticate cu diabet de tip 2 se confruntă cu un risc de 2-3 ori mai mare de boli cardiovasculare pe o perioadă de 10 ani comparat cu persoanele tinere fără diabet. În comparație, persoanele de vârstă înaintată cu diabet de tip 2 au un risc cardiovascular cu aproximativ 30% mai mare decât cele fără diabet.

De ce este important să cunoaștem acest risc?

Acest studiu ne arată că, deși diabetul de tip 2 crește riscul de boli cardiovasculare la orice vârstă, acest risc ar putea fi cu mult mărit la persoanele mai tinere. Descoperirea aduce în prim plan nevoia de prevenire și tratare a factorilor de risc ai diabetului de tip 2 și ai bolilor cardiovasculare de la vârste fragede.

Studiul condus în Danemarca a fost limitat de faptul că populația țării nu este foarte diversă, și are în general un risc scăzut de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Mai multe studii de acest tip în țări cu populații diverse și cu un risc inițial crescut sunt necesare pentru a stabili o conexiune clară între vârstă și riscul de boli cardiovasculare la persoanele cu diabet de tip 2.

Ține sub control bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2 cu Dahna!

De ce crește riscul de afecțiuni cardiovasculare la persoanele cu diabet?

Diabetul de tip 2 este o afecțiune care afectează cum corpul tău produce sau folosește insulina, ceea ce duce la un nivel crescut de glucoză în sângele tău. Acest lucru duce, pe termen lung, la deteriorarea vaselor de sânge și, implicit, la complicații ale sistemului vascular și ale inimii tale.

Diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare au și alte comorbidități ce se influențează reciproc și contribuie la un risc crescut de deces timpuriu:

Hipertensiunea arteriala 

Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori de risc ai bolilor cardiovasculare. Un studiu ne arată că există o legătură strânsă și între hipertensiune și rezistența la insulină specifică diabetului de tip 2: astfel, 50% din pacienții cu hipertensiune au și rezistentă la insulină, iar 80% din pacienții cu diabet de tip 2 se confruntă cu hipertensiune arterială.

Nivel crescut de colesterol 

Un alt factor de risc al bolilor cardiovasculare este colesterolul. S-a observat în multe studii de-a lungul anilor că diabetul de tip 2 poate influența colesterolul, scăzând nivelul de colesterol bun (HDL) și crescând nivelul de colesterol rău (LDL) din corp.

Obezitate

Obezitatea a fost și ea strâns legată de diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. Conform unui studiu, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este cu 42% mai mare la persoanele cu un IMC (indice de masă corporal) peste 35.

Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare la pacienții cu diabet de tip 2?

Deși diabetul de tip 2 se poate simți ca o sentință, el poate fi ținut sub control. Deși riscul de boli cardiovasculare este crescut după un astfel de diagnostic, acest risc scade considerabil dacă faci următoarele schimbări în viața de zi cu zi:

  • Pierzi în greutate (sau îți menții greutatea corporală între limitele recomandate de doctori)
  • Menții o alimentație sănătoasă pentru inima ta precum cea promovată de dieta mediteraneană
  • Menții un stil de viață activ
  • Renunți la fumat și la alcool
  • Monitorizezi atent nivelul glicemiei, al tensiunii arteriale și al colesterolului
  • Ai parte de controale regulate la medicul cardiolog.

Ține sub control bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2 cu Dahna!

Deși nu este un substitut pentru vizitele la doctor, aplicația pentru sănătate Dahna te poate ajuta cu toți ceilalți pași către o viață sănătoasă. Astfel, în aplicație îți poți crea un profil cardiometabolic, pe care îl poți actualiza cu noi valori ale biomarkerilor de sănătate precum tensiunea arterială, colesterolul sau glicemia. 

Nu doar atât, aplicația îți va genera sute de meniuri sănătoase și accesibile bazate pe dieta mediteraneană, personalizate conform nevoilor corpului tău. Astfel, o alimentație sănătoasă devine ușoară, rapidă și convenabilă, fără a renunța la gust și varietate. 

Descarcă și tu Dahna astăzi pentru a face primul pas către o inimă sănătoasă!

Lasă un comentariu