Beneficiile ceaiului negru asupra sănătății tale

Haideți să vorbim despre ceaiul negru, cel mai popular tip de ceai din întreaga lume. Acesta nu numai că este o băutură plăcută la gust și relaxantă – el îți poate aduce și multe beneficii asupra sănătății, susținute de studii medicale din întreaga lume.

Citește mai jos și află și tu care sunt beneficiile ceaiului negru:

Care sunt beneficiile ceaiului negru?

Ceaiul negru are proprietăți antioxidante

Ceaiul negru este o sursă bogată în polifenoli, compuși de origine vegetală cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. 

Un studiu asupra antioxidanților din ceaiul negru a arătat că aceștia sunt o potențială armă în lupta cu colesterolul LDL și glicemia, prevenind probleme de viitor precum bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.

Ceaiul negru îmbunătățește sănătatea inimii

Pe lângă polifenoli, ceaiul negru mai conține și flavonoizi, o altă grupă de antioxidanți cu efecte benefice asupra inimii.

Conform unui studiu, persoanele care au consumat o cană de ceai negru în fiecare zi timp de un an au avut un risc de afecțiuni cardiace cu până la 10% mai mic decât persoanele ce nu au consumat ceai în acea perioadă.

Dahna te ajută să previi afecțiunile cardiovasculare prin configurarea unui profil cardiometabolic

Cu aplicația pentru sănătate Dahna, îți poți estima gradul de risc cardiovascular pe 10 ani. Descarcă și tu astăzi aplicația pentru a-ți începe călătoria spre o inimă sănătoasă!

Ceaiul negru poate reduce nivelul de colesterol LDL din sânge

Un studiu pe efectele consumului de ceai negru a demonstrat că acesta are efecte inclusiv asupra colesterolului ”rău” (sau colesterolul LDL) din corp. Astfel, persoanele ce consumau ceai negru regulat au avut un nivel de colesterol LDL redus cu aproximativ 4.64mg/dL. Acest efect a fost cel mai pronunțat la persoanele ce aveau un risc cardiovascular crescut.

Ceaiul negru îmbunătățește sănătatea intestinală

Polifenolii din ceaiul negru sunt benefici și în menținerea sănătății sistemului digestiv. Aceștia luptă împotriva microbilor și a bacteriilor nocive din corp, și ar putea astfel îmbunătăți sănătatea intestinală sau chiar preveni anumite boli inflamatorii intestinale. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii pentru a putea trage concluzii clare asupra rolului ceaiului negru în sănătatea sistemului nostru digestiv.

Ceaiul negru reduce tensiunea arterială

Ceaiul negru ar putea fi benefic și pentru cei ce se confruntă cu tensiune arterială crescută.

Pe parcursul unui studiu medical, un grup de persoane ce sufereau de hipertensiune arterială au reușit să-și scadă tensiunea sistolică cu până la 4.81 mmHg, și cea diastolică cu 198 mmHg prin consum regulat de ceai verde și negru. 

Ceaiul negru poate reduce glicemia

Cercetările ne arată că ceaiul negru ar putea ajuta la scăderea glicemiei după masă, fiind o cale de a micșora riscul de diabet de tip 2. Un scurt studiu pe acest subiect a arătat că, într-un grup de 24 de persoane (unele fără diabet dar și unele cu), persoanele ce au consumat ceai negru după o băutură cu mult zahăr au avut un nivel al glicemiei mult scăzut față de persoanele ce nu au consumat ceai negru.

Ceaiul negru ar putea reduce riscul de cancer

Unele studii susțin teoria cum că ceaiul negru ar putea ajuta în prevenirea unor tipuri de cancer. Polifenolii, prin proprietățile lor antioxidante, ajută sănătatea celulelor, și ar putea încetini dezvoltarea celulelor canceroase.

Un studiu pe un alt tip de ceai, anume ceaiul verde, a arătat că persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de ceai verde pe o anumită perioadă de timp aveau un risc de până la 22% mai mic de a suferi de cancer de endometru. Deocamdată nu există studii similare pe ceaiul negru. Totuși, cele două tipuri de ceai au proprietăți similare, deci consumul de ceai negru are și el potențialul de a ajuta în prevenirea cancerului de endometru.

Cu aplicația pentru sănătate Dahna, poți avea grijă de inima ta și trăi o viață lipsită de griji. Descarcă și tu astăzi aplicația pentru a-ți începe călătoria spre o inimă sănătoasă!

Lasă un comentariu