4000 de pași pe zi nu sunt suficienți – iată de ce

Este un lucru bine cunoscut că un stil de viață sedentar ne crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. De aceea, un număr mare de pași pe zi este recomandat 

Un articol recent de la Adevărul a răspândit un nivel mare de dezinformare despre rolul mișcării zilnice asupra stării noastre de sănătate. Iată de ce acel articol este greșit, și câteva sfaturi despre cum putem să ne ferim de dezinformare online:

Conținutul studiului și cum a fost interpretat

În articolul publicat de Adevărul, regăsim informația cum că 3.967 de pași pe zi sunt suficienți în a diminua riscul de moarte subită, iar 2.337 de pași sunt suficienți pentru a micșora riscul de boli cardiovasculare.

Studiul original, publicat în European Journal of Preventive Cardiology, ne spune exact opusul. În acest studiu, cercetătorii au concluzionat că valoarea aproximativă de 3.967 de pași pe zi este minimul necesar de la care pornim. Ei ne spun că abia de la această valoare putem începe să vorbim despre scăderea riscului de boli cardiovasculare.

Articolul din Adevărul mai spune și că fiecare 1000 de pași scad riscul de a muri din orice cauză cu 15%, iar fiecare 500 de pași scad riscul de a muri din cauză de boli cardiovasculare cu 7%. Acest lucru este confirmat în studiu, dar cu mențiunea că acest efect poate fi simțit abia după ce trecem de valoarea de 3.967 de pași pe zi. Efectele cele mai semnificative vor fi resimțite abia în jurul valorii de 10.000 de pași.

Combină 10000 de pași pe zi cu aplicaia Dahna pentru un stil de viață sănătos.

Așadar, de câți pași pe zi avem nevoie?

Este greu de găsit o valoare exactă a numărului de pași pe zi necesari pentru o viață sănătoasă.

În același studiu, cercetătorii au dezvăluit niște valori aproximative. Ei au spus că persoanele sub 60 de ani au înregistrat o scădere a riscului de boli cardiovasculare de 49% făcând între 7.000 și 13.000 de pași pe zi. Persoanele de peste 60 de ani au înregistrat o scădere de 42% mergând între 6.000 și 10.000 de pași pe zi.

Un lucru este cert: nu ar trebui să ne rezumăm la o simplă valoare numerică. Urmărirea unei valori exacte ne poate da speranțe false. Mai mult decât atât, ea poate da și anxietate celor care nu au reușit să o atingă de fiecare dată.

În locul unei valori exacte, ar trebui să ne concentrăm pe mișcare frecventă, regulată, și un număr cât mai mare de pași pe zi indiferent care e acesta. Atâta timp cât trăiești o viață activă, combinată cu o nutriție eficientă, vei resimți efectele asupra corpului tău pe termen îndelungat.

Cum ne putem feri de dezinformarea online?

Informația dată de articolul din Adevărul poate da multe speranțe false cititorilor. Îi poate face să creadă că un nivel scăzut de mișcare este suficient pentru a duce o viață sănătoasă.

Este îngrijorător că mass-media poate avea un astfel de efect asupra vieții oamenilor. Cu toate acestea, cum putem avea mai multă grijă la ce informații găsim în mediul online?

  • Mereu caută sursa principală

Toate articolele pe subiecte medicale ar trebui să aibă atașată o bibliografie sau să își menționeze sursa. Nici articolul din Adevărul, nici cel publicat în SkyNews (menționat ca sursă a primului) nu includ vreun link la studiul principal.

Pe blogul Dahna, vei putea verifica mereu bibliografia fiecărui articol la final, pentru a te asigura că informațiile medicale sunt bine cercetate și luate din surse 100% sigure.

  • Ferește-te de informații senzaționale

Ca regulă în mass-media, dacă sună prea bine ca să fie adevărat – probabil și este. Informațiile cu adevărat utile și cercetate cu atenție nu au nevoie de titluri senzaționale. Ele vor ajunge la publicul țintă prin conținutul lor, și nu prin tactici de jurnalism.

 

Așadar, mitul celor 10.000 de pași pe zi nu a fost demontat de acest nou studiu. Din contră, este confirmat și amplificat. Este important să reținem că un nivel cât mai mare de mișcare pe zi este necesar unui corp și unei inimi sănătoase. Nu este ușor – dar îți va aduce beneficii resimțite pe termen îndelungat.

Bibliografie

The association between daily step count and all-cause and cardiovascular mortality: a meta-analysis

Leave a comment