Îndulcitorii artificiali – prieten sau dușman pentru sănătatea inimii?

Cu toții știm că zahărul în exces poate duce la probleme de sănătate precum obezitate și carii dentare. De aceea, în ultimii ani au apărut pe piață produse ce înlocuiesc zahărul adăugat cu îndulcitori artificiali.

Și totuși, unele studii ne atenționează că îndulcitorii artificiali ar putea reprezenta și ei un pericol pentru sănătatea ta. Citește mai jos pentru a afla care sunt motivele de îngrijorare, și ce putem face pentru a evita posibilele efecte negative ale acestui ingredient.

De ce este bine să evităm zahărul?

Consumul excesiv de zahăr, deși adesea considerat o indulgență inofensivă, are consecințe serioase și variate asupra sănătății, de la creșterea ratei obezității și a cariilor dentare la condiții mai grave cum ar fi rezistența la insulină, care poate evolua în diabet de tip 2, și probleme cardiovasculare. Produsele cu mult zahăr adăugat deobicei au și un aport caloric mare, fără a avea o valoare nutrițională mare.

Studiile arată că dietele bogate în zahăr adăugat pot mări și riscul de boli de inimă, accentuând tensiunea arterială și inflamația, precum și favorizând acumularea de grăsime viscerală, periculoasă pentru sănătatea inimii. Aceste riscuri subliniază importanța limitării consumului de zahăr pentru a proteja sănătatea pe termen lung.

Ce sunt îndulcitorii artificiali?

Alternativele „naturale” la zahărul adăugat, cum ar fi siropurile și nectarurile de miere, sunt adesea considerate opțiuni mai sănătoase, dar sunt tot zahăr sub formă lichidă și deci vor contribui la aportul caloric al produselor.

Pentru a se putea bucura de produse dulci fără caloriile aduse de zahăr, multă lume preferă alternativa îndulcitorilor artificiali. Printre aceștia se numără:

  • Sorbitolul
  • Acesulfamul de potasiu
  • Aspartamul
  • Sucraloza
  • Stevia
  • Xilitolul

Aceștia sunt adăugați în multe alimente, fie ca atare, fie în combinație cu zaharuri. De asemenea, îndulcitorii artificiali sunt disponibili în magazine sub formă de granule sau lichide pentru a fi adăugați în preparatele noastre culinare, în produsele de copt și în băuturi.

Efectele îndulcitorilor artificiali asupra sănătății

Mai jos, enumerăm în detaliu avantajele și dezavantajele consumului de îndulcitori artificiali în locul zahărului.

Beneficiile îndulcitorilor artificiali

Este bine cunoscut faptul că zaharurile adăugate au un efect nociv asupra sănătății noastre. Un consum prea mare de zaharuri poate duce la exces de greutate, ceea ce poate afecta sănătatea inimii. 

Utilizarea îndulcitorilor artificiali ca alternativă la zahăr în multe alimente și băuturi aduce cu sine câteva beneficii. În primul rând, aceștia sunt cu siguranță mai buni pentru dinții noștri. Mai mult decât atât, îndulcitorii artificiali sunt un aliment des întâlnit în alimentația persoanelor cu diabet de tip 2, pentru a se putea bucura de gustul dulce fără a-și afecta nivelul de glucoză din sânge.

Îndulcitorii artificiali pot avea și efecte negative asupra sănătății 

Și totuși, un studiu recent ne arată că îndulcitorii artificiali aduc și ei posibile pericole asupra sănătății. Acest studiu a inclus aproximativ 100.000 de persoane din Franța, cu vârsta medie de 42 de ani. La fiecare șase luni, aceștia au fost rugați să înregistreze tot ceea ce au mâncat și băut pe o perioadă de trei zile. După aceea, pe o perioadă de 9 ani, li s-a monitorizat sănătatea cardiovasculară.

Rezultatele studiului  

Rezultatele studiului ne arată că prezența regulată a îndulcitorilor artificiali (fie că se află deja în alimentele fabricate, fie că sunt adăugați la masă) a fost legată de o creștere de 9% a riscului de boli cardiovasculare (probleme cardiace și accidente vasculare cerebrale). Cea mai mare creștere a fost înregistrată în cazul riscului de accident vascular cerebral), unde îndulcitorii au fost legați de o creștere a riscului cu 18%.

De asemenea, studiul raportează că un îndulcitor artificial, aspartamul, a fost mai strâns legat de un risc crescut de accident vascular cerebral, în timp ce sucraloza și acesulfamul de potasiu au fost mai strâns legați de bolile coronariene.

Și totuși, acest tip de studiu nu dă detalii legat de cauzele acestui efect. Cercetătorii au sugerat că băuturile îndulcite artificial ar putea fi legate de sindromul metabolic (o colecție de probleme cum ar fi tensiunea arterială ridicată, niveluri ridicate de colesterol și un control mai prost al glicemiei), care poate duce la boli cardiace și circulatorii, precum și la diabet. Alte studii au sugerat că îndulcitorii ar putea afecta modul în care organismul nostru controlează nivelul de zahăr din sânge.

În prezent, este nevoie de mai multe studii pe acest subiect pentru a putea trage concluzii clare despre efectele îndulcitorilor artificiali asupra inimii noastre, precum și cauzele acestor efecte.

Concluzie

Să fim sinceri – tuturor ne place un snack dulce din când în când. Cel mai important lucru de reținut atunci când consumi produse dulci, indiferent dacă conțin îndulcitori naturali sau artificiali, este să nu consumi în exces. 

Este adevărat că îndulcitorii artificiali v-ar putea ajuta să reduceți consumul de zahăr, de exemplu în ceai sau în băuturile carbogazoase. Totuși, în cele din urmă, trebuie să reduceți dulceața totală a dietei dumneavoastră dacă doriți să vă ajustați gusturile pe termen lung și să eliminați riscurile de boli cardiovasculare sau alte efecte negative asupra sănătății. 

Disclaimer

Acest articol este strict informativ și nu este un înlocuitor pentru consultarea și diagnosticul oferite de către medicul specialist. Dacă te confrunți cu simptome neplăcute, te rugăm să consulți cât mai curând posibil un medic calificat. Doar un profesionist este în măsură să evalueze starea de sănătate și să ofere recomandări adecvate.

Bibliografie

Artificial sweeteners and risk of cardiovascular diseases: results from the prospective NutriNet-Santé cohort | The BMJ

Associations between types and sources of dietary carbohydrates and cardiovascular disease risk: a prospective cohort study of UK Biobank participants | BMC Medicine

Lasă un comentariu