Știi cum să îți măsori tensiunea arterială în mod corect?
Tensiunea arterială este unul din factorii ce pot prezice riscul de a dezvolta boli cardiovasculare în viitor. Tensiunea arterială crescută (de asemenea cunoscută drept hipertensiune arterială) poate duce la numeroase complicații pe termen lung, precum:
- Boli cardiovasculare
- Atac de cord
- Atacuri vasculare cerebrale
- Anevrism de aortă
- Boli ale rinichilor
- Demență vasculară
Prin monitorizarea regulată a tensiunii arteriale putem să depistăm anomalii din timp, și le putem trata înainte să devină o afecțiune cronică. Află aici mai multe despre tensiunea arterială și cum îți poate afecta sănătatea atunci când valoarea acestea depășește valoarea recomandată de doctori.
Măsurarea tensiunii arteriale – acasă sau la doctor?
În general, tensiunea arterială poate fi măsurată atât la medic, cât și acasă. În cabinetul medicului, tensiunea arterială este măsurată de un personal medical calificat ce poate prescrie un tratament adecvat dacă este necesar. Cu toate acestea, măsurarea tensiunii arteriale la domiciliu are și ea avantaje semnificative:
- Pacientul se poate simți mai relaxat acasă decât la cabinetul medical, ceea ce ajută măsurarea să fie mai exactă
- Pacientul își poate monitoriza tensiunea arterială în mod regulat și pe termen lung
Cine beneficiază cel mai mult de monitorizarea tensiunii arteriale acasă?
- Persoanele diagnosticate cu hipertensiune arterială
- Persoanele ce urmează tratamente pentru hipertensiune arterială, pentru a determina cât de eficient este acesta
- Persoanele ce prezintă alți factori de risc ai bolilor cardiovasculare
- Femeile însărcinate
Cum ne măsurăm tensiunea arterială acasă?
Pentru a îți măsura tensiunea arterială acasă, ai nevoie de un dispozitiv specializat numit tensiometru. Există două tipuri principale de tensiometre: cele cu manșetă clasică și cele electronice, automatizate – recomandăm tensiometrele electronice pentru o mai bună măsurare a valorilor tensiunii arteriale.
Cum ne pregătim de o măsurare corectă?
Dacă ai decis să-ți măsori tensiunea arterială din confortul propriei locuințe, ai grijă să te pregătești cum trebuie înainte de măsurare:
- Nu bea cafea și nu fuma cu cel puțin 30 de minute înainte de măsurare
- Nu face exerciții fizice intense cu 30 de minute înainte de măsurare
- Stai în liniște și relaxează-te cu 5 minute înainte de măsurare
Care sunt pașii de urmat pentru o măsurătoare cât mai corectă?
În video-ul de mai jos, medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu explică procedura standard corectă de măsurare a tensiunii arteriale, precum și pașii de pregătire înaintea unei astfel de măsurători.
Astfel, în timpul măsurării ai grijă să:
- Ajustezi cum trebuie manșeta tensiometrului la 2 cm deasupra cotului, astfel încât să acopere 80% din braț (manșeta trebuie așezată pe pielea goală, nu peste tricou sau bluză)
- Stai drept pe un scaun, cu picioarele atingând podeaua și cotul brațului la care măsori tensiunea la nivelul inimii
- Iei două măsurători la un interval de un minut (valoarea finală va fi media celor două)
- Nu vorbești sau să te miști în timpul măsurătorilor, sau între acestea
De asemenea, este recomandat să îți măsori tensiunea în ambele brațe. Este foarte posibil să existe o diferență de valori între cele două brațe, dar această diferență ar trebui să fie 5 mmHg sau mai puțin. De regulă, brațul drept va arăta valoarea mai mare.
Dacă diferența depășește 10 mmHg în mod constant, recomandăm consultul unui medic de specialitate, deoarece acest lucru indică un risc crescut de boli cardiovasculare.
Cum interpretăm rezultatele măsurării tensiunii arteriale?
Atunci când îți măsori tensiunea arterială, vei înregistra două valori: cea a tensiunii sistolice (presiunea din artere atunci când inima se contractă) și cea a tensiunii diastolice (presiunea din artere cand inima se relaxează).
O persoană sănătoasă, de regulă, va înregistra o valoare a tensiunii arteriale sub 140/90 mmHg. Vezi aici ghidul Societății Europene de Cardiologie pentru valorile tensiunii arteriale.
Este important de știut că valorile tensiunii arteriale pot varia în funcție de diferiți factori precum poziția corpului, respirația ta, starea emoțională, sau nivelul de efort fizic depus. Tensiunea arterială are cel mai mic nivel atunci cand dormi și crește cand ești agitat, stresat sau cand faci miscare. Aceste creșteri temporare ale tensiunii arteriale sunt normale și nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă pot afecta acuratețea rezultatului.
De aceea, recomandăm măsurarea tensiunii arteriale pe o durată de mai multe zile (5-7 zile), dimineața și seara la aceeași oră în fiecare zi.
Monitorizează-ți tensiunea arterială cu Dahna!
După măsurarea tensiunii arteriale, îți poți înregistra valorile în Aplicația Dahna pentru a-ți evalua riscul de boli cardiovasculare pe o perioadă de 10 ani. Aplicația nu se limitează doar la monitorizarea tensiunii arteriale; ea oferă și posibilitatea de a urmări alți biomarkeri de sănătate esențiali precum glicemia sau nivelul de colesterol.Descarcă acum aplicația Dahna și începe călătoria către o inimă sănătoasă!