Cu cât diferența de tensiune arterială între brațe este mai mare…

O lectură de aproximativ 3 minute.

Un amplu studiu internațional, finanțat de Institutul Național pentru Cercetări în Sănătate (NIHR) și publicat recent în revista Hypertension oferă pentru prima dată dovezi importante și confirmă faptul că o diferență a valorilor tensiunii arteriale (TA) între brațe este legată de un risc mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral și deces. Cu cât diferența de tensiune arterială între brațe este mai mare, cu atât crește riscul suplimentar pentru sănătate al pacientului.

Aceste informații au rezultat în urma unei meta-analize din 24 de studii globale, adunând o bază de date de aproape 54.000 de persoane, cercetarea fiind condusă de Universitatea din Exeter. Datele au cuprins adulți din Europa, SUA, Africa și Asia, pentru care au fost disponibile înregistrări ale TA pentru ambele brațe.

Tensiunea arterială se măsoară în unități de milimetri de mercur (mmHg), iar valoarea ei este întotdeauna dată de două numere: valoarea superioară (sistolică), care reprezintă tensiunea arterială maximă, și valoarea inferioară (diastolică), care reprezintă tensiunea arterială minimă. O tensiune arterială sistolică ridicată indică hipertensiune. Aceasta afectează o treime din populația adultă și este singura cauză principală la nivel global a atacurilor de cord prevenibile, accidentelor vasculare cerebrale și deceselor. O diferență semnificativă între măsurătorile tensiunii arteriale sistolice la cele două brațe ar putea fi extrem de sugestivă pentru o îngustare sau o rigidizare a arterelor, care poate afecta fluxul sanguin. Aceste modificări arteriale sunt recunoscute ca un marker de risc suplimentar pentru infarct, accident vascular cerebral sau moarte precoce și ar trebui să fie investigate pentru tratament.

În prezent, ghidurile internaționale privind tensiunea arterială recomandă profesioniștilor din domeniul sănătății să măsoare tensiunea arterială la ambele brațe atunci când se evaluează riscul cardiovascular, însă acest lucru este ignorat pe scară largă. Studiul de față oferă o nouă limită superioară a „normalului” pentru o diferență între brațe a tensiunii arteriale, care este semnificativ mai mică decât recomandarea actuală. Cercetarea ar putea duce la o schimbare a ghidurilor internaționale de hipertensiune, ceea ce ar însemna că mai mulți pacienți cu risc ar putea fi identificați și ar putea primi un tratament care le-ar putea salva viața.

„Se știe de mult timp că diferența de tensiune arterială între cele două brațe este legată de rezultate mai slabe în ceea ce privește sănătatea, dar numărul mare implicat în acest studiu ne ajută acum să înțelegem mai bine acest lucru. Studiul ne spune următorul lucru: cu cât diferența este mai mare la tensiunea arterială între brațe, cu atât este mai mare riscul cardiovascular, ceea ce înseamnă că ar trebui să se măsoare TA la ambele brațe, pentru a stabili care pacienți pot prezenta un risc semnificativ crescut. Pacienții care necesită o verificare a tensiunii arteriale ar trebui să se aștepte acum să fie verificați la ambele brațe, cel puțin o dată”, a declarat dr. Chris Clark, coordonatorul principal al studiului, de la Universitatea din Exeter Medical School.

„Verificarea unui braț, apoi a celuilalt, cu un monitor de tensiune arterială utilizat în mod obișnuit este ieftină și poate fi efectuată în orice cadru medical, fără a fi nevoie de echipamente scumpe. În timp ce ghidurile internaționale recomandă în prezent să se facă acest lucru, se întâmplă doar în jur de jumătate din timp, cel mai des din cauza constrângerilor de timp. Cercetările noastre arată că puținul timp suplimentar necesar pentru măsurarea ambelor brațe ar putea salva vieți în cele din urmă”, a mai spus el.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că fiecare diferență de mmHg constatată între cele două brațe a prezis un risc crescut de 10 ani ca una din următoarele afecțiuni să apară: angină nouă, atac de cord sau accident vascular cerebral.

În prezent, atât ghidurile britanice, cât și cele europene, recunosc o diferență sistolică de 15 mmHg sau mai mare între cele două brațe ca prag indicativ al riscului cardiovascular suplimentar. Acest nou studiu a constatat că un prag mai mic de 10 mmHg era în mod clar indicativ al unui risc suplimentar, ceea ce ar însemna că ar trebui luate în considerare mult mai multe persoane pentru tratament dacă există o astfel de diferență între valorile măsurate.

Pentru tratarea hipertensiunii arteriale este necesar atât tratament medicamentos, cât și o serie de obiceiuri sănătoase și măsuri nutriționale, denumite generic modificarea stilului de viață. Aceste măsuri sunt suficiente pentru a normaliza tensiunea în cazul unei HTA moderate. Aplicația de telefon Dahna este aliatul vostru pentru abordarea unui stil de viață sănătos și o puteti descărca gratuit din AppStore sau Google Play.

Sursa: aici.

Lasă un comentariu