Ce putem face pentru a ne menține sistemul imunitar puternic împotriva virușilor?

O lectură de aproximativ 3 minute

Sistemul imunitar este prima linie de apărare a organismului uman. Când un virus gripal (sau în contextual actual, un coronavirus care provoacă COVID-19) intră în corp, sistemul imunitar reacționează printr-un răspuns imun, acest fapt generând o secvență de evenimente care implică diverse celule și se desfășoară în timp.

Ca orice forță de luptă, sistemul imunitar actionează și prin stomac. Războinicii sistemului imunitar sănătos au nevoie de o alimentație corectă. Se știe că oamenii care trăiesc în sărăcie și sunt subnutriți sunt mai vulnerabili la boli infecțioase. Există unele dovezi conform cărora diverse deficiențe de micronutrienți – cum ar fi cele de zinc, seleniu, fier, cupru, acid folic și vitaminele A, B6, C și E – modifică răspunsurile imune ale organismelor.

Cea mai bună intervenție pentru a vă menține sistemul imunitar puternic și sănătos este să urmați sfaturile generale de alimentație sănătoasă. Fiecare parte a corpului, inclusiv sistemul imunitar, funcționează mai bine atunci când este protejat prin intensificarea strategiilor de viață sănătoasă, așa cum se desprind din sfaturile experților de la Harvard de mai jos:

  • Nu fumați.
  • Alegeți o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale.
  • Faceți sport regulat.
  • Mențineți o greutate sănătoasă.
  • Țineți nivelul de stres sub control.
  • Controlați-vă tensiunea arterială.
  • Dormiți suficient.
  • Luați multivitamine, dacă bănuiți că nu primiți toți nutrienții necesari prin dietă, dar aveți grijă la recomandările de administrare.
  • Consumați alcool cu moderație (nu mai mult de una, până la două porții pe zi pentru bărbați și nu mai mult de o porție pe zi pentru femei).

În contextul actual se impun măsuri suplimentare pentru a evita infecția, cum ar fi spălarea mâinilor frecvent și încercarea de a nu ne atinge fața cu mâinile, deoarece germenii pot intra prin ochi, nas și gură.

Într-o proporție de 40%, starea de sănătate este influențată de deciziile noastre din viața de zi cu zi, adică cele care țin de ce alegem să mâncăm, dacă alegem să fumăm sau nu, dacă consumăm alcool mai mult decat trebuie etc.

Sursa: aici.

Leave a comment