Ar trebui să luăm suplimente pentru prevenirea bolilor cardiovasculare?

O lectură de aproximativ 4 minute.

Aportul de suplimente cu vitamine și minerale este destul de frecvent, în ciuda lipsei de dovezi care să susțină eficacitatea pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Un număr 52% din populație ia suplimente, multivitaminele fiind adoptate de 31% din populație, vitamina D de 19%, calciul de 14% și vitamina C de 12%, iar din ultimile statistici am aflat că în fiecare an americanii cheltuiesc mai mult de 30 de miliarde de dolari pe suplimente alimentare.

Dacă ne referim la zona europeană, datele din EPIC (European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition) privind 36.034 de bărbați și femei din 2009 au indicat o gamă largă de consum de suplimente, cu un gradient puternic nord-sud, care a fost cel mai mare în nord (de ex: Danemarca) și cel mai scăzut în sud. Cu toate acestea, nu există un acord general dacă vitaminele și mineralele individuale sau combinațiile acestora ar trebui luate ca suplimente pentru prevenirea sau tratamentul BCV.

Societatea Canadiană a Cancerului recomandă un singur supliment: 1.000 UI vitamina D, care trebuie administrat în toamnă și iarnă și doar dacă medicul pacienților este de acord. Ceea ce se recomandă în general, la nivel internațional, este consumul unei diete echilibrate ca parte a unui stil de viață sănătos. De exemplu, Raportul din 2015 al Comitetului consultativ SUA privind ghidurile dietetice, care se referă și la reducerea riscului de BCV, nu a recomandat suplimentele, dar a recomandat 3 modele dietetice:

  1. Dieta americană sănătoasă, săracă în grăsimi saturate, grăsimi trans și carne roșie, bogat în fructe și legume.
  2. Dieta mediteraneană.
  3. Dieta vegetariană.

Health Canada a urmat exemplul cu ghidul său alimentar, care subliniază faptul că nutrienții ar trebui obținuți prin consumul unor modele dietetice sănătoase, care pun accentul pe alimentele pe bază de plante și, în special, pe proteinele vegetale, dar nu au recomandări privind utilizarea suplimentelor. Acest tip de sfaturi este oferit acum și de alte organizații din întrega lume.

Aceste diete, cu recomandările lor însoțitoare, vor continua mișcarea către mai multe diete pe bază de plante, relativ bogate în vitamine și minerale, ceea ce îndeplinește în mod liberal cerințele (aporturile dietetice de referință). Astfel, pentru publicul larg, accentul a fost pus pe îndeplinirea cerințelor prin dietă, mai degrabă decât prin suplimente. Prin urmare, vă prezentăm o actualizare a revizuirii sistematice anterioare și a meta-analizei din 2018 a impactului suplimentelor de vitamine și minerale asupra rezultatelor bolilor cardiovasculare și a mortalității prin toate cauzele.

Această revizuire actualizată arată rezultate similare cu raportul anterior în ceea ce privește beneficiile preventive atât din acidul folic, cât și din vitaminele B, pentru accident vascular cerebral și a fost clasificată cu o calitate moderată. Nu s-a observat niciun efect pentru multivitaminele utilizate în mod obișnuit, vitamina D, calciu și vitamina C, ba chiar s-a observat un risc crescut pentru mortalitatea de toate cauzele la consumul de niacină (cu statină). Nu s-au găsit dovezi concludente privind beneficiile suplimentelor din diferite medii dietetice, atunci când nutrienții sunt suficienți.

Reducerea excesului de calorii și îmbunătățirea compoziției dietetice pot preveni multe evenimente cardiovasculare primare și secundare. Orientările actuale recomandă diete:

  • bogate în fructe, legume, cereale integrale, nuci și leguminoase;
  • moderate în ceea ce privește lactatele și fructele de mare cu conținut scăzut de grăsimi;
  • sărace în carne procesată, băuturi îndulcite cu zahăr, cereale rafinate și sodiu.

Suplimentarea poate fi utilă pentru unii oameni, dar nu poate înlocui o dietă bună. Factorii care influențează indivizii să consume o dietă de calitate scăzută sunt nenumărate și includ lipsa cunoștințelor, lipsa disponibilității, costul ridicat, lipsa timpului, normele sociale și culturale, comercializarea alimentelor de calitate slabă și gustul. Guvernele ar trebui să se concentreze asupra bolilor cardiovasculare ca o amenințare globală și să adopte politici care să ajungă la toate nivelurile societății și să creeze un mediu alimentar în care alimentele sănătoase să fie accesibile și de dorit.

Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să fie abili în cunoștințele nutriționale de bază, pentru a promova un model durabil de alimentație sănătoasă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cei cu risc mai mare. Consumul de alimente pe bază de plante este o abordare sigură pentru creșterea aportului de micronutrienți, iar din această perspectivă aplicația Dahna are un număr generos de meniuri vegetariene pe care vă invităm să le descoperiți.

Sursa: aici.

Lasă un comentariu