Nitrații – o nouă armă în lupta cu infarctul miocardic

Nitrații nu au o reputație foarte bună în lumea medicală. Există multe riscuri asociate consumului ridicat de nitrați dintr-o alimentație plină de carne procesată.

Cu toate acestea, cele mai noi studii ne arată că nitrații, atunci când sunt procurați dintr-o sursă vegetală, pot aduce beneficii majore în lupta cu infarctul miocardic. Pentru a înțelege mai bine aceste beneficii, haideți să aflăm mai în detaliu ce sunt nitrații și unde pot fi găsiți.

Ce sunt nitrații?

Nitrații sunt un set de compuși chimici, alcătuiți din azot (nitrogen) și oxigen. Aceștia se găsesc în cantități mari în unele plante, dar și în carnea procesată. În alimente precum mezelurile și crenvurștii, nitrații ajută la conservarea de lungă durată și adaugă un plus de culoare și gust.

Pericolele asociate consumului de nitrați

Atunci când consumi nitrați, stomacul tău îi poate descompune și transforma în diferiți nitriți. Acești compuși sunt asociați cu un risc crescut de cancer și complicații pe timp de sarcină. Cele mai problematice alimente bogate în nitrați sunt:

  • Șunca – conține până la 900 mcg de nitriți/100g
  • Baconul – conține până la 380 mcg de nitriți/100g
  • Mezelurile – 300-500 mcg de nitriți/100g
  • Hot Dogs/Crenvurștii – 50 mcg de nitriți/100g

De unde putem procura nitrați în alimentație?

Cu toate acestea, într-o dietă standard europeană doar 5% din cantitatea de nitrați din alimentație provine din carnea procesată. Mai mult de 80% provine, de fapt, din produse de origine vegetală, care sunt asociate cu multe beneficii asupra sănătății.

Iată aici câteva din cele mai sănătoase surse de nitrați:

 

Listă cu alimente bogate în nitrați, ce pot preveni infarctul mioardic

Nitrații naturali vs. cei adăugați – care este diferența?

Diferența dintre efectele nitraților naturali din plante și cei adăugați în carnea procesată provine din modul în care aceștia se descompun în corpul nostru. 

Nitrații din plante sunt descompuși în monoxid de azot, care este asociat cu multe beneficii în sănătatea inimii precum îmbunătățirea circulației și reglarea tensiunii arteriale.

În schimb, nitrații din carnea procesată se pot combina cu aminoacizii din proteina animală și formează nitrozamine, asociate cu un risc crescut de cancer. Conform WHO, 50g de carne procesată pe zi este suficientă în creșterea riscului de cancer de colon cu până la 18%.

Consumul de Vitamina C sau alimente bogate în antioxidanți poate bloca producția de nitrozamine și deci poate stopa efectele negative ale cărnii procesate. Cu alte cuvinte – dacă vrei să mănânci un sandwich cu bacon, adaugă și o mână de spanac.

Cum protejează nitrații împotriva infarctului miocardic?

Consumul unei porții de legume bogate în nitrați poate preveni infarctul miocardic, și contribuie la scăderea riscului de boli cardiovasculare cu până la 12%

Un studiu de la Insitutul Karoninska din Suedia aduce la lumină încă un beneficiu al unei diete bogate în nitrați naturali procurați din plante.

Acest studiu s-a axat pe rolul de protecție al globulelor roșii din sânge când vine vorba e infarctul miocardic. Cercetătorii au demonstrat că, în deficit de oxigen, globulele roșii vor încerca să protejeze țesuturile celulare, putând crește rata de supraviețuire în cazul unui infarct miocardic. 

Nu doar atât, dar studiul a mai arătat și că acest efect de protecție poate fi maximizat prin consumul ridicat de nitrați naturali din plante. 

 

În funcție de unde îi procuri, nitrații pot fi cel mai bun prieten al inimii tale sau un pericol asupra sănătății. Drumul către o inimă sănătoasă poate avea multe obstacole, de aceea ai nevoie de un aliat devotat să te ajute în această misiune. Acest aliat poate fi aplicația Dahna, unde vei găsi meniuri gustoase și nutritive construite pe bază de expertiză medicală și în combinație cu cele mai noi descoperiri științifice. Descarcă și tu astăzi aplicația pentru a face primul pas înspre o inimă sănătoasă!

Lasă un comentariu