Impactul inteligenței artificiale asupra sănătății inimii – noi descoperiri

Într-o lume în care bolile cardiovasculare rămân o cauză principală a mortalității în jurul lumii, avem nevoie de noi metode pentru a diagnostica, trata și preveni aceste boli în mod eficient. Inteligența artificială (AI) ar putea fi soluția.

Haideți să aflăm care sunt cele mai importante descoperiri în lumea AI, și care ar putea fi impactul inteligenței artificiale asupra sănătății oamenilor în viitor.

Cum poate fi folosită inteligența artificială în sănătate?

AI a deschis, în ultimii ani, noi orizonturi în domeniul sănătății cardiovasculare – așadar, care sunt cele mai importante aplicații ale AI în prevenția bolilor de inimă?

Inteligența artificială ar putea ajuta la diagnosticarea atacurilor de cord

Un grup de cercetători de la Universitatea din Edinburgh au creat un algoritm AI ce ar putea ajuta la diagnosticarea atacurilor de cord. 

În prezent, cea mai bună metodă de a diagnostica un atac de cord este prin măsurarea nivelului de troponină (un tip de proteină secretat de corp în timpul unui atac de cord) din sângele pacientului. 

Acest algoritm testat pe mai bine de 10.000 de pacienți din întreaga lume ia în considerare nivelul de troponină din sânge dar și alte date cheie ale pacientului ce ar putea influența acest nivel. Astfel, algoritmul a estimat cu o acuratețe de 99.6% dacă pacientul a avut un atac de cord sau nu, aducând rezultate cu mult mai bune decât testele actuale folosite în spitale.

Un algoritm de acest tip ar putea fi foarte folositor în diagnosticarea rapidă și eficientă a atacurilor de cord. Pacienții care au înregistrat o probabilitate mare de atac de cord prin acest algoritm au putut fi ținuți în plus sub observație medicală, iar cei care nu au înregistrat o probabilitate de atac de cord puteau fi trimiși acasă fără nicio problemă.

Inteligența artificială poate identifica ritmuri cardiace anormale

Un alt studiu revoluționar în medicina AI este cel condus de un grup de cercetători de la Smidt Heart Institute din Los Angeles, Statele Unite. 

Algoritmul conceput de cercetători a reușit să detecteze eficient cazuri de aritmie cardiacă în pacienți care nu prezentau niciun simptom fizic. Acest algoritm AI a analizat electrocardiograme ale peste 1 milion de pacienți din 1 Ianuarie 1987 până pe 31 Decembrie 2022, reușind să prezică cu o mare acuratețe cazuri de fibrilație atrială cu până la 31 de zile înainte ca acestea să se manifeste fizic.

Inteligența artificială ar putea ajuta la configurarea tratamentelor personalizate pe datele individuale ale pacientului

După cum putem vedea, impactul inteligenței artificiale în domeniul sănătății nu poate fi negat – AI ar putea schimba total modul în care diagnosticăm și tratăm multe afecțiuni ale inimii și nu numai. Cu toate acestea, există provocări semnificative în implementarea cu succes a tehnologiilor AI în sectorul sănătății.

descarca Dahna

Posibile provocări în folosirea inteligenței artificiale în sănătate

Algoritmi AI precum cei de mai sus ar putea deveni o parte esențială a procesului de prevenire, diagnosticare și tratare a unui număr mare de afecțiuni, dacă reușim să le evităm următoarele probleme: 

Protejarea datelor pacientului pe termen lung

Una dintre cele mai importante provocări ale algoritmilor AI este protejarea datelor pacientului pe termen lung. Datele medicale sensibile ale pacienților trebuie să fie stocate și procesate într-un mod securizat, asigurându-se confidențialitatea și protecția acestora de accesul neautorizat sau de posibile încălcări de securitate. Astfel, pentru ca AI să aibă succes în lumea medicinei, este esențial să se dezvolte sisteme de securitate puternice și să se respecte reglementările privind confidențialitatea datelor.

Configurarea algoritmilor ce țin cont de o diversitate a populației

De asemenea, algoritmii AI trebuie configurați pentru a ține cont de diversitatea populației. Diferite grupuri demografice pot avea răspunsuri diferite la tratamente sau pot prezenta simptome distincte pentru aceeași afecțiune. Pentru a ne asigura că tehnologia AI este de ajutor pentru întreaga populație a lumii, este necesar să se dezvolte algoritmi care iau în considerare această diversitate și să se colecteze date reprezentative pentru toate aceste grupuri.

Combinarea algoritmilor AI cu expertiza medicală a personalului specializat

O altă provocare este combinarea algoritmilor AI cu expertiza medicală a personalului specializat. AI poate diagnostica diferite afecțiuni cu o mare acuratețe, dar este esențial să existe o colaborare strânsă între medici și tehnologia AI. O astfel de colaborare asigură interpretarea corectă a datelor și a recomandărilor, precum și recomandări în funcție de contextul individual al pacientului.

Tehnologia și medicina merg mână în mână cu Dahna!

Aici, la Dahna, suntem conștienți de impactul inteligenței artificiale asupra domeniului medical, și dorim să contribuim la construirea unei relații strânse între tehnologie și sănătate. Aplicația Dahna este un instrument de monitorizare a factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare, ce poate prezice riscul de afecțiuni de inimă pe următorii 10 ani. Nu doar atât, această aplicație pentru sănătate îți poate configura meniuri alimentare bazate pe dieta mediteraneană, considerată de către medici din întreaga lume a fi cea mai bună dietă pentru o inimă sănătoasă. Descarcă și tu aplicația și începe călătoria spre o inimă și un corp sănătos!

Lasă un comentariu