De ce cauzele obezității sunt mai complexe decât credem?

Știai că, în anul 2021, 39% din adulții din întreaga lume erau supraponderali? Din aceștia, 13% se confruntau cu obezitate morbidă.

O preconcepție periculoasă în lumea medicinei și a nutriției este că pacienții care se confruntă cu aceste probleme pur și simplu au o problemă de voință. Această preconcepție nu numai că nu ajută în tratarea obezității, dar poate contribui și la un stigmat împotriva persoanelor în cauză.

Descoperă aici ce spun cele mai noi studii despre cauzele obezității, precum și ce schimbări de stil de viață pot face drumul spre tratarea acesteia mai ușor.

Ce este obezitatea?

WHO (World Health Organisation) definește supraponderalitatea și obezitatea în funcție de indicele de masă corporală (IMC):

  • Un IMC mai mare de 25 înseamnă supraponderalitate
  • Un IMC mai mare de 30 înseamnă obezitate

De menționat că IMC-ul nu este un indice exact, ci mai mult un ghid de estimare a sănătății individului.

Care sunt riscurile obezității?

Un IMC crescut este un factor de risc pentru multe afecțiuni precum:

Care sunt cauzele obezității și ale mâncatului compulsiv?

În ultimii ani, medicii s-au confruntat din ce în ce mai mult cu probleme de tip obezitate sau binge-eating (tulburarea de alimentație compulsivă).

Cauzele obezității și mâncatului compulsiv par a fi mult mai complexe decât se credea în general:

Mâncarea cu un conținut ridicat de energie (în special cea bogată în grăsimi sau zaharuri) stimulează partea creierului ce anticipează recompense. Atunci când acest sentiment de anticipare este stimulat zi de zi (printr-un consum des al acestor alimente), ne putem confrunta cu obiceiuri periculoase precum pofta excesivă de mâncare și, mai apoi, mâncatul în exces.

Mâncatul în exces a fost comparat chiar cu o dependență de droguri, stimulând zone similare din creier. La fel cum vindecarea dependenței de droguri este un proces îndelungat și dificil, ne putem aștepta și ca obezitatea sau binge eatingul să nu aibă o soluție instantă sau ușoară.

Artboard 1

NOU! Cauzele obezității pot fi găsite chiar în creier – iată de ce:

La persoanele cu obezitate, există o așa-numită hipersenzitivitate a sistemului neuronal ce anticipează recompense. Această hipersenzitivitate este strâns legată de pofta excesivă de anumite mâncăruri. De asemenea, tot la persoanele obeze s-a mai descoperit și o senzitivitate scăzută a sistemului neuronal de inhibiție.

Acest lucru înseamnă, pur și simplu, că o persoană obeză va simți mai puternic pofta de anumite mâncăruri, și în același timp va avea o capacitate mai mică de a rezista acestei pofte.

Un nou studiu de la Universitatea din Pennsylvania a mai arătat și că există o tulburare a conexiunii între hipocampul dorsolateral (dlHPC) și hipotalamusul lateral (LH) la persoanele supraponderale sau care suferă de obezitate morbidă.

  • Hipocampul dorsolateral – procesează memoria
  • Hipotalamusul lateral – menține corpul într-o stare de echilibru intern numit homeostazie

Această tulburare a conexiunii neuronale este direct proporțională cu indicele de masă corporal – cu cât acesta este mai mare, cu atât conexiunea este mai afectată.

Ce înseamnă acest studiu pentru tratarea obezității?

Autorul principal al studiului, Casey Halpern, MD, profesor asociat de neurochirurgie, a declarat că:

“Aceste constatări subliniază faptul că, creierul unor indivizi poate fi fundamental diferit în regiunile care cresc riscul de obezitate. Hipocampul nu a fost niciodată țintit pentru a trata obezitatea sau tulburările alimentare care pot cauza uneori obezitatea. Sperăm să putem folosi această cercetare atât pentru a identifica persoanele care sunt susceptibile de a dezvolta obezitate mai târziu în viață, cât și pentru a dezvolta noi terapii – atât invazive, cât și neinvazive – pentru a ajuta la îmbunătățirea funcției acestui circuit esențial care pare să meargă prost la pacienții obezi.”

Așadar, deși acest lucru înseamnă că tratarea obezității nu este la fel de simplă precum crede publicul larg, faptul că acum cunoaștem această cauză poate duce la tratamente inovative ale acestei condiții.

Este important să cunoaștem cauzele și riscurile supraponderalității și ale obezității. Nu este ușor să tratăm aceste probleme, dar adoptarea unui stil de viață mai sănătos, bogat în alimente nutritive și mișcare regulată sunt pași esențiali.

Aplicația Dahna este prima aplicație de mobil ce are în vedere prevenirea bolilor cardiovasculare printr-o alimentație personalizată corectă și nutritivă. Ea poate fi aliatul tău în drumul spre un stil de viață mai sănătos – descarcă astăzi aplicația și fă primul pas spre o viață fără griji!

Lasă un comentariu