Afecțiunile cardiovasculare se manifestă diferit la femei!

Afecțiunile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de deces la nivel mondial. Deși acestea se manifestă atât la bărbați cât și femei, bolile de inimă se pot dezvolta și prezenta în moduri extrem de diferite între sexe. 

Datorită manifestării diferite între sexe, bolile cardiovasculare (BCV) la femei rămân subdiagnosticate și subtratate. Înțelegerea diferențele de gen în manifestarea BCV poate, astfel, salva viețile multor femei din întreaga lume – haideți să aflăm mai în detaliu care sunt acestea.

Afecțiunile cardiovasculare – principalele diferențe între femei și bărbați

Bolile cardiovasculare apar mai târziu la femei

Studiile ne arată că femeile se confruntă cu boli de inimă, în medie, cu până la 7-10 ani mai târziu decât bărbații. Cu toate acestea, afecțiunile cardiovasculare rămân pe primul loc drept cauze de deces pentru femeile cu vârsta peste 65 de ani. 

Această întârziere a apariției afecțiunilor de inimă a dus la propagarea mitului cum că bolile cardiovasculare sunt, predominant, boli ale bărbaților. Datorită acestui mit, femeile tinere pot ignora simptome periculoase și ajung să se trateze mult prea târziu.

Factorii de risc pot fi diferiți la femei

Deși factorii de risc ai bolilor cardiovasculare sunt în principal aceiași la femei și bărbați, aceștia pot avea o influență mai mică sau mai mare în funcție de sexul pacientului.

Fumatul

Spre exemplu, fumatul are efecte crescute la femei – astfel, femeile care fumează vor avea un risc crescut de atac de cord comparativ cu bărbații care fumează la fel de mult.

Diabetul

Femeile cu diabet de tip 2 au un risc cu de până la 50% mai mare de a suferi de boli cardiovasculare fatale comparativ cu bărbații cu diabet. 

Motivul pentru această mortalitate mai mare are multe cauze. În principal, este legat de o influență mai mare a factorilor de risc, de dimensiunea mai mică a vaselor arterelor coronare și de un tratament adesea mai puțin agresiv al diabetului la femei.

Dahna te ajută să previi afecțiunile cardiovasculare prin configurarea unui profil cardiometabolic

Tensiunea arterială

Reducerea nivelului de estrogen din corp după menopauză poate duce la o creștere accelerată a tensiunii arteriale la femeile în vârstă.

Hipertensiunea arterială debutează adesea la menopauză și poate provoca o varietate de simptome, cum ar fi dureri toracice, palpitații, dureri de cap sau frisoane. Aceste simptome sunt adesea atribuite menopauzei – totuși, studiile au arătat că ele sunt reduse atunci când tensiunea arterială crescută este tratată în mod adecvat.

Colesterolul

Înaintea menopauzei, femeile au, în medie, un risc scăzut de hipercolesterolemie față de bărbați. Acest lucru se schimbă, totuși, după menopauză, când nivelul de colesterol total din corpul femeilor poate crește cu până la 10-14% mai mult

Femeile nu au parte de același tratament ca și bărbații

Într-un raport al European Heart Survey privind angina pectorală stabilă, s-a constatat că este mai puțin probabil ca femeile să fie îndrumate pentru teste funcționale pentru ischemie.  De asemenea, în comparație cu bărbații, la femei se efectuează o rată mai mică de proceduri intervenționale.

Recunoașterea insuficientă a bolilor de inimă și diferențele de prezentare clinică la femei conduc la strategii de tratament mai puțin agresive și la o reprezentare mai redusă a femeilor în studii clinice. Astfel. identificarea factorilor de risc cardiovascular la femei necesită o atenție crescută, pentru o mai bună diagnosticare și tratare a afecțiunilor cardiovasculare la femei.

Rolul hormonilor în afecțiunile cardiovasculare la femei

Diferența în simptome și în influența factorilor de risc cardiovascular la femei ar putea fi atribuită hormonilor feminini (estrogen).

Spre exemplu, numeroase studii arată că femeile aflate la premenopauză prezintă un risc scăzut de afecțiuni cardiovasculare. În schimb, menopauza este asociată cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. 

Nu doar menopauza poate cauza aceste efecte. Disfuncția hormonală la femeile aflate la premenopauză este și ea asociată cu un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare. Nu doar atât, dar femeile tinere cu o deficiență de estrogen au un risc de până la 7 ori mai mare de a suferi de boala arterială coronariană. 

Ca femeie, este foarte important să monitorizezi atent evoluția factorilor de risc precum tensiunea arterială, colesterolul sau glicemia, pentru a putea avea parte de un diagnostic și tratament adecvat înainte de a fi prea târziu.  

Aplicația pentru sănătate Dahna este aliatul tău în prevenția bolilor cardiovasculare. Prin Dahna, îți poți verifica riscul de boli cardiovasculare în funcție de profilul cardiometabolic. De asemenea, poți face primul pas spre o inimă sănătoasă prin meniurile noastre accesibile, bazate pe principiile dietei mediteraneene și pe expertiză medicală completă. Începe călătoria spre o inimă sănătoasă cu Dahna!

Leave a comment