Grelina, hormonul foamei, afecteaza deciziile monetare

Un nou studiu a constatat faptul că nivelurile mai ridicate din hormonul numit grelină, care stimulează apetitul, prezic o preferință mai mare pentru recompense monetare imediate mai mici, decât recompense financiare mai mari întârziate. Rezultatele studiului vor fi prezentate la ENDO 2021, reuniunea anuală a Societății endocrine.
Această cercetare prezintă noi dovezi la oameni conform cărora grelina, așa-numitul „hormon al foamei”, afectează luarea deciziilor monetare, a declarat co-anchetatorul Franziska Plessow, dr., Profesor asistent de medicină la Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School, Boston. Ea a spus că descoperirile recente ale cercetărilor la rozătoare au sugerat că grelina poate juca un rol în alegerile și comportamentele impulsive.
„Rezultatele noastre indică faptul că grelina ar putea juca un rol mai larg decât s-a recunoscut anterior în comportamentele legate de recompensa umană și în luarea deciziilor, cum ar fi alegerile monetare”, a spus Plessow. „Sperăm ca acest lucru să inspire cercetări viitoare asupra rolului său în percepția și comportamentul uman independent de alimentație”.
Grelina semnalează creierului nevoia de a mânca și poate modula căile creierului care controlează procesarea recompensei. Nivelurile de grelină fluctuează pe parcursul zilei, în funcție de aportul alimentar și de metabolismul individual.
Acest studiu a inclus 84 de participante de sex feminin cu vârste cuprinse între 10 și 22 de ani: 50 cu o tulburare de alimentație cu greutate redusă, cum ar fi anorexia nervoasă, și 34 de participanți sănătoși la control. Echipa de cercetare Plessow a testat nivelurile sanguine de grelină totală înainte și după o masă standardizată care a fost aceeași pentru toți participanții, aceștia ținând post în prealabil. După masă, participanții au făcut un test al deciziilor financiare ipotetice. Li s-a cerut să facă o serie de opțiuni pentru a-și indica preferința pentru o recompensă monetară imediată mai mică sau o sumă mai mare de bani întârziată, de exemplu, 20 USD astăzi sau 80 USD în 14 zile.
Fetele sănătoase și femeile tinere cu niveluri mai ridicate de grelină au fost mai predispuse să aleagă recompensa monetară imediată, dar mai mică, decât să aștepte o sumă mai mare de bani, au raportat cercetătorii. Această preferință indică alegeri mai impulsive, a spus Plessow.
Relația dintre nivelul de grelină și alegerile monetare a fost absentă la participanții la vârsta potrivită cu o tulburare de alimentație și cu greutate redusă. Se știe că persoanele cu această tulburare alimentară au rezistență la grelină, iar Plessow a spus că descoperirea lor ar putea fi un alt indicator al unei deconectări între semnalizarea grelinei și comportamentul acestei populații.
Sursa: aici.