Grăsimea abdominală creşte pericolul bolilor cardiovasculare, chiar dacă IMC nu indică obezitate
Persoanele cu obezitate abdominală și exces de grăsime în jurul secțiunii medii și a organelor, au un risc crescut de boli de inimă, chiar dacă măsurarea indicelui de masă corporală (IMC) se încadrează într-un interval de greutate sănătos, potrivit unei noi declarații științifice a American Heart Association publicată în jurnalul emblematic al Asociației, Circulation.
„Această declarație științifică oferă cele mai recente cercetări și informații cu privire la relația dintre obezitate și tratamentul obezității în bolile coronariene, insuficiența cardiacă și aritmiile”, a declarat Tiffany M. Powell-Wiley, MD, MPH, FAHA, președintele comitetului de redactare și un investigator Stadtman Tenure-Track și șef al factorilor determinanți sociali ai obezității și a riscului cardiovascular în cadrul Diviziei de cercetare intramurală de la Institutul Național de Inimă, Plămân și Sânge de la Institutul Național de Sănătate din Bethesda, Maryland. Momentul acestor informații este important, deoarece epidemia de obezitate contribuie în mod semnificativ la povara globală a bolilor cardiovasculare și la numeroase afecțiuni cronice de sănătate care au un impact și asupra bolilor de inimă.
O mai bună înțelegere a obezității și a impactului acesteia asupra sănătății cardiovasculare evidențiază obezitatea abdominală, uneori denumită țesut adipos visceral sau TVA, ca un marker de risc al bolilor cardiovasculare. TVA este determinată în mod obișnuit de circumferința taliei, raportul dintre circumferința taliei și înălțime (luând în considerare dimensiunea corpului) sau raportul talie-șold, care s-a dovedit a prezice moartea cardiovasculară independent de IMC.
Experții recomandă atât măsurarea abdominală, cât și IMC să fie evaluate în timpul vizitelor regulate de îngrijire a sănătății, deoarece o circumferință ridicată a taliei sau un raport scăzut talie-șold, chiar și la persoanele cu greutate sănătoasă, ar putea însemna un risc crescut de boli de inimă. Obezitatea abdominală este, de asemenea, legată de acumularea de grăsime în jurul ficatului, care duce adesea la boli hepatice grase nealcoolice, ceea ce crește riscul bolilor cardiovasculare.
La nivel mondial, aproximativ 3 miliarde de persoane sunt supraponderali (IMC = 25 până la 29,9 kg / m2) sau au obezitate obeză (IMC ≥30 kg / m2). Obezitatea este o boală complexă legată de mulți factori, inclusiv aspecte biologice, psihologice, de mediu și societale, toate acestea putând contribui la riscul unei persoane de obezitate. Obezitatea este asociată cu un risc mai mare de boală coronariană și deces din cauza bolilor cardiovasculare și contribuie la numeroși factori de risc cardiovascular și la alte condiții de sănătate, inclusiv dislipidemie (colesterol ridicat), diabet de tip 2, hipertensiune arterială și tulburări de somn.
Pentru această afirmație, experții au evaluat cercetările privind gestionarea și tratarea obezității. Aceştia raportează că reducerea caloriilor poate reduce grăsimea abdominală, iar cea mai benefică activitate fizică pentru reducerea obezității abdominale este exercițiul aerob. Analiza lor a constatat că îndeplinirea recomandărilor actuale de 150 min / săptămână de activitate fizică poate fi suficientă pentru reducerea grăsimii abdominale, fără pierderi suplimentare din cauza perioadelor mai lungi de activitate. Exercițiile fizice sau o combinație de schimbări dietetice și activitate fizică s-au arătat în unele cazuri pentru a reduce obezitatea abdominală chiar și fără pierderea în greutate.
Modificările stilului de viață și pierderea în greutate ulterioară îmbunătățesc nivelul zahărului din sânge, tensiunii arteriale, trigliceridelor și nivelului de colesterol – un grup de factori denumiți sindrom metabolic – și reduc inflamația, îmbunătățesc funcția vaselor de sânge și tratează bolile hepatice grase nealcoolice. Cu toate acestea, studiile asupra programelor de schimbare a stilului de viață nu au arătat o reducere a evenimentelor de boală a arterelor coronare (cum ar fi infarctul sau durerea toracică).
„Mecanismele care stau la baza paradoxului obezității rămân neclare”, a spus Powell-Wiley. „În ciuda existenței paradoxului rezultatelor bolilor cardiovasculare pe termen scurt, datele arată că pacienții cu supraponderalitate sau obezitate suferă de evenimente de boli cardiovasculare la o vârstă mai timpurie, trăiesc cu boli cardiovasculare mai mult din viața lor și au o durată medie de viață mai scurtă decât pacienți cu greutate normală. ”
În lupta cu grăsimea abdominală trebuie să ne înarmăm cu determinare, o voinţă de fier şi multă persuasiune. Un stil de viaţă sănătos începe cu o dietă potrivită şi un minim de exerciţii fizice zilnice. Pentru a avea o dietă echilibrată, Dahna este asistentul tău, care te ajută în materie de meniuri personalizate şi exerciţii fizice!
Descarcă Dahna şi spune Da Sănătăţii tale!
Sursa:aici.