Efectele pozitive ale consumului moderat de bere

O lectură de aproximativ 2 minute

Berea este o băutură alcoolică (aproximativ 5% alcool), obținută din 4 produse naturale: drojdia de bere, malț, hamei și apă. Există și variante fără alcool, care au între 0 și 0,5% alcool. Notorietatea acestei băuturi se datorează proprietăților sale senzoriale, nutriționale și chiar medicinale. Consumată cu moderație, în limita a 330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați, berea poate avea multiple beneficii pentru organismul uman, datorită ingredientelor naturale din care este obținută. Cerealele din bere, în special orzul, reprezintă o sursă importantă de proteine, fibre și vitamine de tip B. Hameiul, supranumit și aurul verde, este o sursă de antioxidanți, iar drojdia din bere conține 17 vitamine, 14 minerale și 16 aminoacizi esențiali organismului uman.

Consumul de bere peste dozele menționate are efecte adverse, precum inducerea alergiei, creșterea concentrației plasmatice de acid uric, inducerea cancerului, creșterea riscului de demență, obezitate și unele comportamente sociale deviante. Dar să concentrăm pe avantajele și proprietățile benefice (sintetizate mai jos) ale acestei îndrăgite băuturi.

  1. Efect cardioprotector, reduce riscul de boli cardiovasculare.
  2. Rol în modularea funcțiilor sistemului imunitar, prin influențarea producției și secreției de citokine.
  3. Poate contracara osteoporoza, pentru că humulona (acidul amar din bere) inhibă puternic resorbția osoasă, flavonoidele din bere au un efect inhibitor asupra osteoporozei, iar siliciul poate reduce riscul de osteoporoză.
  4. Previne diabetul și îmbătrânirea, datorită fenolilor.
  5. Stimulează pofta de mâncare și facilitează motilitatea intestinului la vârstnici.
  6. Reduce riscul de urolitiază.
  7. Reduce bufeurile și previne osteoporoza post-menopauză la femei.
  8. Protejează împotriva infecției cu Helicobacter pylori.
  9. Îmbunătățește integrarea socială.
  10. Are un efect pozitiv de relaxare.

Sursa aici și aici 

Lasă un comentariu