Colesterolul ridicat alimentează cancerul, stimulând rezistența la o formă de moarte celulară

O lectură de aproximativ 2 minute

Se știe că nivelurile cronice ridicate de colesterol sunt asociate cu riscuri crescute de cancer mamar și cu rezultate mai slabe în majoritatea cancerelor, dar legătura nu a fost pe deplin înțeleasă până acum.

Într-un studiu apărut online pe 24 august, în revista Nature Communications, o echipă de cercetare condusă de Duke Cancer Institute a identificat mecanismele de acțiune, descriind modul în care celulele canceroase de sân folosesc colesterolul pentru a dezvolta toleranță la stres, făcându-le inatacabile în timp ce migrează de la locul tumorii originale.

„Majoritatea celulelor canceroase mor în timp ce încearcă să metastazeze – este un proces foarte stresant”, spune autorul Donald P. McDonnell, Ph.D., profesor în Departamentul de Farmacologie, Biologie și medicină a cancerului de la Școala de Medicină a Universității Duke. „Puțini care nu mor au această capacitate de a depăși mecanismul celulei de moarte indusă de stres. Iar colesterolul a fost esențial în alimentarea acestei abilități.”

McDonnell și colegii s-au bazat pe cercetări anterioare de laborator și s-au concentrat pe legătura dintre colesterolul ridicat și cancerul de sân și ginecologic cu estrogen pozitiv. Rezultatele au arătat cum cancerele alimentate de hormonul estrogen au beneficiat de derivați ai colesterolului care acționează ca estrogenul, stimulând creșterea cancerului.

Dar, în același timp, a apărut un paradox pentru cancerele de sân și cele ginecologice cu estrogen negativ. Aceste tipuri de cancer nu sunt dependente de estrogeni, dar colesterolul ridicat este chiar în aceste condiții asociat cu o boală mai gravă, ceea ce sugerează că ar putea exista un mecanism diferit.

În studiul actual, folosind celule canceroase și modele de șoarece, cercetătorii de la Duke au descoperit că celulele canceroase migratoare înghit colesterolul ca răspuns la stres. Majoritatea persoanelor mor.

Dar, în filosofia proverbului „Ceea ce nu te omoară, te face mai puternic”, persoanele care supraviețuiesc apar cu o superputere care îi face capabili să reziste feroptozei, un proces natural în care celulele cedează stresului. Aceste celule canceroase impermeabile la stres proliferează și se metastazează ușor.

Procesul pare a fi utilizat nu numai de către celulele canceroase de sân ER-negative, ci și de alte tipuri de tumori, inclusiv melanomul. Iar mecanismele identificate ar putea fi vizate de diverse terapii.

„Identificarea acestei căi de acțiune a evidențiat noi abordări care ar putea fi utile pentru tratamentul bolilor avansate”, consideră McDonnell. „Există terapii contemporane în curs de dezvoltare care inhibă calea pe care am descris-o. Aceste descoperiri evidențiază din nou de ce scăderea colesterolului – fie folosind medicamente, fie prin modificarea dietei – este o bună strategie pentru o sănătate mai bună.”

Unul dintre beneficiile dietei mediteraneene, pe baza principiilor pe care a fost construită și aplicația Dahna, este reducerea colesterolului și implicit reducerea riscului de cancer. Descarcă gratuit aplicația creată de experți cardiologi și nutriționiști din AppStore sau Google Play.

Sursa aici.

Lasă un comentariu