Alimentația sustenabilă – cum mâncăm mai sănătos și eco?

Știai că în jur de 30% din gazele de seră dăunătoare mediului provin doar din industria alimentară? Având în vedere dezastrele ecologice datorate schimbărilor climaterice din ultimii ani, este nevoie de o clară schimbare la nivelul alimentației noastre.
Alimentația sustenabilă nu este aleasă pe baza unor reguli stricte – în schimb, fiecare dintre noi poate alege cele mai bune moduri prin care pot trăi mai sănătos și ecologic. Totuși, unele schimbări în stilul nostru de viață pot avea un impact enorm – haideți să vedem care sunt acestea.
Ce înseamnă o alimentație sustenabilă
EPA (Environmental Protection Agency) definește alimentația sustenabilă ca fiind o dietă ce protejează natura, dar și oamenii. Mai multe studii recente asociază o alimentație sustenabilă cu consum cât mai ridicat de produse de origine vegetală locale și de sezon.
Dacă vrei să trăiești cât mai sănătos și eco, dieta ta trebuie să țină cont de următoarele aspecte:
Impactul asupra mediului
Într-o dietă sustenabilă, trebuie să evităm alimentele cu un impact major asupra atmosferei și mediului înconjurător.
Spre exemplu, 57% din gazele de seră în industria alimentară sunt datorate producției de alimente de origine animală (ex. carne, lactate). Acest număr este aproape dublu comparativ cu produsele vegetale (aprox. 29% din total).
Nu doar atât, dar industria alimentară contribuie global la două treimi din consumul de apă și este cauza principală a despăduririlor.
Un studiu condus de UCLA a comparat emisia de CO2 prin urmarea unei diete americane standard cu dieta mediteraneană:
După cum arată studiul cu datele de mai sus, dieta mediteraneană poate avea un impact de până la 4 ori mai mic asupra mediului înconjurător comparat cu o dietă standard americană. Dieta ameriană este definită în studiu ca fiind o dietă relativ completă, care nu limitează consumul de zahăr, sare sau grăsimi.
Soluția pare simplă – ar trebui să renunțăm la produsele animale în favoarea celor vegetale. Din păcate, nu este atât de simplu. În prezent, și fermele de produse vegetale sunt cumva vinovate de un impact major asupra mediului. Vorbim de ferme unde se folosesc îngrășăminte artificiale și pesticide toxice – acestea strică ecosistemele locale și pot avea efecte nocive și asupra sănătății umane.
Impactul asupra oamenilor
Un alt lucru important de considerat în alimentația sustenabilă este efectul pe care îl are asupra comunităților de oameni.
Industria alimentară aduce cu ea, din păcate, multe probleme etice legate de condițiile de muncă ale muncitorilor. Aceste probleme pot fi minimizate prin procurarea alimentelor provenite din surse locale și nu produse de mari corporații.
Impactul asupra sănătății
O dietă cu adevărat sustenabilă are în vedere și sănătatea individuală a fiecăruia dintre noi.
Alimentația nesănătoasă este una din principalele cauze globale ale bolilor cardiovasculare, și poate crește și riscul de cancer sau diabet. Aceste probleme ajung să pună o presiune enormă pe sistemul de sănătate. Ele pot chiar micșora rata celor care se pot trata, crescând astfel și rata mortalității din țară.
Cei care au o alimentație nesănătoasă se pot confrunta și cu probleme în viața de zi cu zi precum productivitate scăzută și depresie.
4 sfaturi pentru o alimentație sustenabilă
Așadar, cum ne putem asigura că alimentația noastră ne protejează sănătatea dar și mediul în care trăim?
Optează pentru alimente vegetale în locul celor animale
Este adevărat că o alimentație bazată pe plante este asociată cu o amprentă ecologică scăzută. Nu numai atât, dar consumul de carne, în special cea roșie sau procesată (ex. cârnați, mezeluri, burgeri), este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet, și chiar și cancer.
În schimb, o alimentație bogată în fructe, legume, cereale și nuci precum cea promovată de dieta mediteraneană scade aceste riscuri și te poate ajuta să îți întărești inima și sistemul imunitar. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți complet la tot ce înseamnă carne – dar limitarea consumului poate aduce mari beneficii în viața ta.
Cumpără produse locale și de sezon
Pentru o mai bună protecție a mediului, nu este întotdeauna suficient să consumi produse vegetale. Produsele importate și cele din afara sezonului au nevoie de mult mai multe resurse pentru a fi crescute și transportate.
Astfel, dacă optezi pentru produsele din piață în loc de cele de la supermarket, poți contribui la economisirea de energie și resurse. De asemenea, vei susține economia locală și îți vei ajuta comunitatea.
Redu risipa de mâncare prin planificarea meselor
Studiile arată că 20% din alimentele cumpărate de oameni în Uniunea Europeană ajung să fie aruncate. Dacă folosești aplicația Dahna pentru planificarea meselor tale zi de zi, vei avea posibilitatea și să generezi o listă de cumpărături cu tot ce ai nevoie. Astfel, te asiguri că nu irosești bani, mâncare sau resurse prețioase și cumperi exact ce ai nevoie pentru a duce un stil de viață sănătos.
Redu consumul de plastic
Pentru a maximiza impactul alimentației tale asupra planetei, încearcă pe cât posibil să eviți produsele împachetate în ambalaje inutile de plastic, hârtie sau altele. De asemenea, adu mereu cu tine o pungă de cumpărături în loc să cumperi una nouă.
Pentru a te asigura că faci alegerile alimentare corecte atât pentru tine, cât și pentru planetă, ai putea încerca aplicația Dahna. Cu meniuri personalizate bazate pe principiile dietei mediteraneene, Dahna te ajută să îți menții inima sănătoasă și să reduci amprenta ta ecologică, fără a compromite gustul sau calitatea mâncării. Cu Dahna, trăiești mai sănătos într-un mod sustenabil.