Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne crucială chiar şi la adulţii tineri care au fost infectaţi anterior

O lectură de 2 minute

Marcăm Săptămâna Internaţională a Imunizării cu o doză de informaţie preţioasă şi responsabilă.

Deși anticorpii produşi de infecția cu SARS-CoV-2 au în mare măsură rol de protecție, aceștia nu protejează complet împotriva reinfecției la tineri, după cum se dovedește printr-un studiu care a cuprins mai mult de 3.000 de tineri sănătoși, membri ai Corpului Marines al SUA, studiu efectuat de cercetătorii de la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai și Centrul de Cercetări Medicale Navale. Datele studiului au fost recent publicate pe 15 aprilie în The Lancet Respiratory Medicine.

„Descoperirile noastre indică faptul că reinfecția prin SARS-CoV-2 la adulții tineri sănătoși este frecventă” spune Stuart Sealfon, MD, Sara B. și Seth M. Glickenhaus, profesor de neurologie la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai. „În ciuda unei infecții anterioare cu COVID-19, tinerii pot avea din nou virusul și îl pot transmite altora. Acesta este un punct important de știut și de reținut pe măsură ce campanilile de vaccinare continuă. Tinerii ar trebui să primească vaccinul ori de câte ori este posibil, deoarece vaccinarea este necesară pentru a stimula răspunsurile imune, a preveni reinfectarea și a reduce transmisia. ”

Studiul, realizat în perioada mai – noiembrie 2020, a relevat că aproximativ 10% (19 din 189) dintre participanții care au fost infectați anterior cu SARS-CoV-s (seropozitiv) au fost reinfectați, comparativ cu noile infecții în 50% (1,079 din 2.247) din participanții care nu fuseseră infectați anterior (seronegativ). În timp ce participanții seronegativi au avut un risc de infecție de cinci ori mai mare decât participanții seropozitivi, studiul a arătat că persoanele seropozitive sunt încă expuse riscului de reinfecție.

Pentru a înțelege de ce au apărut aceste reinfecții, autorii au studiat răspunsurile anticorpilor participanților reinfectați și nu infectați. Ei au descoperit că, în rândul grupului seropozitiv, participanții care s-au reinfectat au avut niveluri mai mici de anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2 decât cei care nu s-au reinfectat. În plus, în grupul seropozitiv, anticorpii neutralizanți au fost mai puțin frecvenți (anticorpii neutralizanți au fost detectați la 45 (83%) din 54 neinfectați și la șase (32%) din 19 participanți reinfectați în timpul celor șase săptămâni de observare).

Comparând noi infecții între participanții seropozitivi și seronegativi, autorii au descoperit că încărcătura virală (cantitatea de virus SARS-CoV-2 măsurabilă) la recruții seropozitivi reinfectați a fost în medie de doar 10 ori mai mică decât la participanții seronegativi infectați, ceea ce ar putea însemna că unii indivizi reinfectați ar putea avea în continuare capacitatea de a transmite infecția. Autorii notează că acest lucru va necesita investigații suplimentare.

În studiu, cele mai multe cazuri noi de COVID-19 au fost asimptomatice – 84% (16 din 19 participanți) în grupul seropozitiv față de 68% (732 din 1.079 de participanți) în grupul seronegativ – sau au avut simptome ușoare și niciunul nu a fost spitalizat.

Autorii studiului sugerează cu tărie ca și tinerii cu infectare anterioară cu SARS-CoV-2 să fie o țintă a vaccinării, deoarece trebuie depuse eforturi pentru a preveni transmiterea și să prevină infecția în rândul acestui grup.

Cea mai bună metodă de a avea o imunitate bună este adoptarea unei diete corecte cum este cea din aplicatia Dahna.

Pe baza recomandărilor de reţete personalizate din aplicaţia Dahna, adoptaţi cu uşurinţă un stil alimentar bogat în nutrienţi care va întări sistemul imunitar iar dumneavoastră vă puteţi bucura de beneficiile zilnice alături de cei dragi.

Sursa aici.

Lasă un comentariu