Tu faci această greşeală când vine vorba de gustări energizante?

O lectură de 3 minute

De multe ori atunci când decizi să te reorientezi către un stil de viață sănătos, pot apărea în calea ta obstacole. Poți găsi informații greșite despre alimentele pe care vrei să le consumi, iar asta poate duce la stagnare, fără să cunoști adevăratul motiv.

Un nou studiu realizat de Școala de Afaceri UBC Saude, arată că oamenii cred în mod incorect că alegând alimente cu zahăr și grăsimi ca și gustări energizante, își ajută corpul să se energizeze instant.

Indiferent dacă se pregătesc pentru o prezentare mare, un examen final sau se străduiesc să atingă noi obiective de antrenament, oamenii se străduiesc în permanență să facă tot ce le stă în putință pentru a avea randament maxim!

Dar mănâncă alimente potrivite?

Potrivit unui nou studiu realizat de Școala de Afaceri UBC Sauder, consumatorii aleg alimente bogate în calorii, chiar și cele slab nutritive, crezând că îi vor ajuta să își atingă obiectivele de performanță dar, în realitate, alegerile lor ar putea face doar opusul.

Pentru acest studiu, intitulat Alimentele ca şi combustibil: obiectivele de performanță cresc consumul de alimente bogate în calorii în detrimentul unei nutriții bune, cercetătorii au efectuat o serie de experimente care au studiat impactul obiectivelor de performanță asupra consumului de alimente. Participanții au fost întrebați dacă atunci când vine vorba de mâncare, au văzut corpurile lor ca temple, ca locuri de joacă sau ca mașini care necesită combustibil.

Într-un experiment care a implicat 205 bărbați studenți de licență în Canada și Franța, participanților li s-au dat chipuri de cartofi  și li s-a spus că performanța lor va fi comparată cu cea a colegilor de clasă; participanților la un grup de control li s-au dat de asemenea,chipuri de cartofi, dar nu au avut obiective de performanță.

„Și am descoperit că vor mânca mult mai multe chipsuri de cartofi atunci când am activat obiectivele de performanță pentru o sarcină fizică.”

Într-un experiment similar cu 146 de studenți de licență la o școală de afaceri canadiană, cercetătorii au cerut participanților să efectueze un test cognitiv care presupunea realizarea de puzzle-uri de tip teaser și le-a spus că rezultatele lor vor fi clasate; un alt grup a făcut puzzle-urile pur și simplu pentru distracție. Ambelor grupuri li s-au acordat M&M.

Mai mult, participanții cu cea mai mare probabilitate de a consuma gustări cu conținut scăzut de nutriție au fost cei care văd corpul uman ca pe o mașină care necesită combustibil; cu alte cuvinte, consumul lor a fost mai mult condus de credința că îi va ajuta să performeze decât de plăcere.

Deci, de ce oamenii aleg atât de greșit? Cornil spune că suntem induși în eroare de specialiștii în marketing care promovează gustările ca surse de energie, chiar dacă acestea oferă puține beneficii, dacă este cazul.

Cornil notează că un produs precum Nutella conține o mulțime de grăsimi și zahăr rafinat, dar unele campanii publicitare îl poziționează ca ceva care alimentează activitățile zilnice și le va oferi copiilor energie pentru a merge la școală, ceea ce poate fi înșelător.

Într-adevăr, cercetătorii au chestionat, de asemenea, nutriționiștii care au confirmat că cel mai bun combustibil, de exemplu înainte de o activitate care necesită energie, poate fi găsit în carbohidrați naturali, netransformați, cum ar fi fructele, legumele și nucile, și nu în cantitățile bogate în calorii, foarte procesate cum sunt gustările dulci sau sărate.

Cornil spune că descoperirile arată că oamenii au nevoie de mai multă educație nutrițională, mai ales atunci când vine vorba despre alimentele care furnizează combustibil.

Astfel, pentru o dietă echilibrată și sănătoasă, poți începe să faci de astăzi, decizia corectă pentru tine și sănătatea ta.

Descarcă aplicația Dahna, pentru a obține toate informațiile necesare în ceea ce privește un stil de viață sănătos.

Vei găsi rețete delicioase care se mulează pe stilul tău şi planul tău metabolic care te vor învața sa îți reinventezi alimentația.

 

Sursa: aici.

Leave a comment