Trei moduri de a reduce amprenta de carbon a alimentelor achiziționate în gospodărie

O lectură de aproximativ 2 minute

Majoritatea consumatorilor doresc să facă achiziții inteligente de alimente pentru portofelul lor, pentru sănătate și pentru mediul înconjurător. Deși trecerea la o dietă vegetariană sau vegană poate reduce impactul asupra emisiilor de gaze cu efect de seră, este posibil să nu fie realistă, sănătoasă sau preferată de toată lumea.

Cercetătorii Environmental Science & Technology de la ACS au descoperit trei moduri prin care amprenta de carbon a achizițiilor alimentare poate fi redusă, fără a necesita modificări drastice ale dietei.

Transportul alimentelor de la fermă în farfuria consumatorilor are un impact semnificativ asupra emisiilor globale de gaze cu efect de seră. Carnea și produsele lactate conduc la emisii mai mari decât fructele, legumele și cerealele. Pe baza acestor cunoștințe, cercetătorii au oferit sugestii pentru schimbările pe care oamenii le pot face pentru a le reduce. Cu toate acestea, majoritatea acestor recomandări s-au bazat pe o „dietă medie americană”. În realitate, nu toată lumea mănâncă aceleași tipuri sau cantități de alimente, deci pentru a ține seama de diversitate, Hua Cai și colegii săi au evaluat alimentele reale achiziționate de gospodăriile din SUA, cu scopul de a identifica punctele puternice de emisii de carbon în acestea.

Cercetătorii au analizat în 2010 evidențele detaliate privind achizițiile de produse alimentare a peste 57.000 de gospodării din SUA și, pentru fiecare casă, au însumat emisiile de gaze cu efect de seră pentru cultivarea și recoltarea produselor alimentare. Datele pentru ambalare și transport nu au fost incluse deoarece aceste informații nu erau disponibile. Apoi, au comparat calculul emisiilor cu cel care ar fi generat din cumpărarea de alimente pentru o dietă de referință sănătoasă și durabilă.

Analiza echipei de cercetare a arătat că 71% dintre gospodăriile chestionate și-ar putea reduce amprenta de carbon alimentară, identificându-se trei modalități principale prin care consumatorii pot face acest lucru. Sugestiile sunt următoarele:

  1. Gospodăriile mici de una sau două persoane ar trebui să cumpere mai puține alimente în cantități vrac, iar producătorii ar trebui să ofere pachete de dimensiuni potrivite.
  2. Eliminarea alimentelor cu conținut caloric ridicat și valori nutriționale scăzute ar duce la o reducere cu 29% a emisiilor potențiale totale, în același timp îmbunătățind rezultatele sănătății.
  3. Oamenii ar trebui să cumpere produse de panificație mai puțin sărate și alimente gata preparate. Deși aceste alimente sunt responsabile pentru emisii de carbon relativ scăzute, cantitățile mari de aceste articole care sunt achiziționate se adaugă la emisii semnificative.

O alimentație sănătoasă îți aduce, în același timp, numeroase avantaje în ceea ce privește sănătatea generală a organismului. Cu ajutorul aplicației Dahna, pe care o poți descărca gratuit din App Store sau Google Play, ai acces la diete personalizate, dar și antrenamente fizice potrivite stilului și nevoilor tale.

Sursa aici.

Lasă un comentariu