Timpul petrecut în picioare ajută la prevenirea bolilor cronice

Insulina este un hormon-cheie în metabolismul energetic și în reglarea zahărului din sânge, însă funcția sa normală în organism poate fi perturbată, spre exemplu în cazul supraponderalității. Acest fapt duce la scăderea sensibilității la insulină și la creșterea riscului de a dezvolta diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Recent, un studiu finlandez, realizat de Turku PET Center și UKK Institute din Tampere, a descoperit că statul în picioare este asociat cu o sensibilitate mai bună la insulină. Prin urmare, creșterea timpului petrecut zilnic în picioare poate ajuta la prevenirea bolilor cronice.
Diabetul de tip 2 este una dintre cele mai frecvente boli ale stilului de viață la nivel mondial și debutul său este de obicei precedat de o sensibilitate afectată la insulină, adică de o rezistență la aceasta, sensibilitate în urma căreia organismul nu mai reacționează la insulină într-un mod optim, iar astfel nivelul glicemiei crește.
Stilul de viață are un impact puternic asupra rezistenței la insulină și asupra dezvoltării diabetului de tip 2, iar activitatea fizică regulată are un rol important în prevenirea acestor probleme. Cu toate acestea, până în prezent, se știe puțin despre impactul comportamentului sedentar, pauzele așezate și statul în picioare asupra rezistenței la insulină.
Cercetătorii au investigat în cadrul studiului asocierile dintre rezistența la insulină, în consecință riscurile de a dezvolta diabet de tip 2 și boli cardiovasculare, și comportamentul sedentar, activitatea fizică și condiția fizică la adulți inactivi, cu vârste până în cea de pensionare. În studiul publicat în Journal of Science and Medicine in Sport, cercetătorii au observat că statul în picioare este asociat cu o mai bună sensibilitate la insulină, independent de cantitatea de activitate fizică zilnică sau timpul de ședere, nivelul de fitness sau supraponderalitatea.
„Această asociere nu a fost prezentată până acum, iar aceste constatări încurajează înlocuirea unei părți din timpul zilnic de ședere cu statul în picioare, mai ales dacă recomandările de activitate fizică nu sunt îndeplinite”, spune Taru Garthwaite, de la Universitatea din Turku.
Compoziția corpului, puternic asociată cu sensibilitatea la insulină
Studiul subliniază, de asemenea, importanța unei compoziții corporale sănătoase asupra sănătății metabolice. Rezultatele arată că procentul crescut de grăsime corporală a fost un factor mai important în ceea ce privește sensibilitatea la insulină decât activitatea fizică, condiția fizică sau cantitatea de timp petrecut așezat. Statul în picioare, pe de altă parte, a fost asociat independent cu sensibilitatea la insulină, indiferent de compoziția corpului.
„Exercițiul fizic regulat este binecunoscut pentru a fi benefic pentru sănătate. Se pare că activitatea fizică, fitnessul și comportamentul sedentar sunt, de asemenea, legate de metabolismul insulinei, dar indirect, prin efectul lor asupra compoziției corpului”, explică Garthwaite. Efectele cauzale nu pot fi încă prezise pe baza acestui studiu, dar rezultatele sugerează că creșterea timpului petrecut zilnic în picioare poate ajuta la prevenirea bolilor stilului de viață, dacă recomandările de activitate fizică nu sunt îndeplinite.
În continuare, cercetătorii își propun să investigheze modul în care modificările activității zilnice și sedentarismul influențează factorii de risc ai bolilor cardiovasculare și metabolice și metabolismul prin compararea a două grupuri într-un studiu de intervenție de durată mai lungă.
„Scopul nostru este de a studia dacă reducerea timpului zilnic de ședere cu o oră are un impact asupra metabolismului energetic și asupra acumulării de grăsimi în ficat și în întregul corp, de exemplu, pe lângă sensibilitatea la insulină și reglarea zahărului din sânge”, spune Garthwaite.
Pentru un stil de viață activ, îți recomandăm să încerci antrenamentele pentru începători, intermediari sau avansați, pe care le găsești în aplicația Dahna, realizate de Diana Stejăreanu, personal trainer cu peste zece ani de experiență. Iar un alt factor extrem de important cu ajutorul căruia putem preveni bolile cronice, cât și diabetul, este dieta – aplicația Dahna creată de Cardioscience te menține în formă prin recomandări de la experții cardiologi și nutriționiști! Descarc-o gratuit din App Store sau Google Play.
Sursa aici.