Testul care dezvăluie calitatea dietei tale și dacă este potrivită pentru tine

O lectură de aproximativ 3 minute

Oamenii de știință au finalizat teste la scară largă pe un nou tip de test de urină de cinci minute, care măsoară sănătatea dietei unei persoane și produce „amprenta” unică a urinei.

Cercetătorii de la Imperial College London, în colaborare cu colegii de la Northwestern University, Universitatea din Illinois și Murdoch University, au analizat nivelul a 46 de așa-ziși metaboliți din urină pentru un lot de 1.848 de persoane din SUA. Lucrarea si rezultatele cercetării au fost publicate în revista Nature Food. Metaboliții sunt considerați a fi un indicator obiectiv al calității dietei și sunt produși pe măsură ce diferitele alimente sunt digerate de organism.

Dr. Joram Posma, autorul cercetării de la Departamentul de Metabolism, Digestie și Reproducere din cadrul Imperial College London, a declarat: „Dieta este un factor cheie în ceea ce privește sănătatea și boala. De exemplu, știm din anul 2019 că dieta nesănătoasă a ajuns factorul numărul 1 de risc de moarte precoce. Dieta este dificil de măsurat cu o mare acuratețe, deoarece se bazează pe capacitatea individului de a-și aminti ce și cât de mult a mâncat. De exemplu, solicitarea oamenilor de a-și urmări dietele prin aplicații sau jurnale poate duce adesea la rapoarte inexacte despre ceea ce mănâncă cu adevărat. Cercetarea de față dezvăluie că această tehnologie poate ajuta la furnizarea de informații aprofundate despre calitatea dietei unei persoane și dacă acea dietă este potrivită pentru profilul lor biologic.”

Rezultatele cercetării au relevat o asociere între 46 de metaboliți din urină și diferite tipuri de alimente sau nutrienți din dietă. De exemplu, anumiți metaboliți s-au corelat cu aportul de alcool, în timp ce alții au fost legați de aportul de citrice, fructoză (zahăr din fructe), glucoză și vitamina C. Echipa a găsit, de asemenea, metaboliți în urină asociați cu aportul dietetic de carne roșie, alte tipuri de carne precum pui și nutrienți precum calciul. Anumiți metaboliți au fost, de asemenea, legați de starea de sănătate – de exemplu compușii găsiți în urină, cum ar fi sodiul (un indicator al aportului de sare) sunt asociați cu obezitatea și tensiunea arterială ridicată.

Profesorul Paul Elliott, coautor al studiului și președinte al departamentului de Epidemiologie și Medicină în Sănătate Publică la Imperial College London, a declarat: „Prin măsurarea atentă a dietelor oamenilor și colectarea urinei lor pe parcursul a două perioade de 24 de ore, am putut stabili legături între aporturile dietetice și urinare și producția de metaboliți, care ar putea ajuta la îmbunătățirea înțelegerii modului în care dietele ne afectează sănătatea. Dietele sănătoase au un model diferit de metaboliți în urină decât cele asociate cu rezultate ale sănătății.”

Într-un al doilea studiu publicat în Nature Food de aceeași echipă de la Imperial, în colaborare cu Newcastle University, Aberystwyth University și Murdoch University și finanțat de Institutul Național de Cercetări în Sănătate, Consiliul de Cercetări Medicale și Health Data Research din Marea Britanie, echipa a folosit această tehnologie în dezvoltarea unui test de cinci minute pentru a dezvălui faptul că amestecul de metaboliți în urină variază de la o persoană la alta.

Echipa spune că tehnologia care produce amprenta individuală de urină ar putea permite oamenilor să primească sfaturi alimentare sănătoase, adaptate la profilul lor biologic individual. Aceasta este cunoscută sub numele de „nutriție de precizie” și ar putea oferi profesioniștilor din domeniul sănătății informații mai specifice despre calitatea dietei unei persoane și despre modul în care alimentele sunt procesate in organism, ajutând astfel profesioniștii din domeniul sănătății, precum dieteticienii.

Echipa de cercetare intenționează acum să utilizeze tehnologia în analiza dietelor la persoanele cu risc de boli cardiovasculare. Această amprentă a urinei poate fi folosită pentru a dezvolta scorul personal al individului – numit Scor Metabotip Dietetic sau SMD.

În cadrul cercetării s-a constat și următorul lucru: cu cât scorul SMD al unei persoane este mai mare, cu atât dieta persoanei este mai sănătoasă. Un scor SMD mai mare a fost, de asemenea, asociat cu un nivel mai scăzut al glicemiei și o cantitate mai mare de energie excretată din organism în urină.

Leave a comment