Stilul de viață și cancerul de sân

O lectură de aproximativ 2 minute

Un articol publicat în Ianuarie 2020 a raportat rezultatele unui studiu care a urmărit relația dintre stilul de viață și incidența cancerului de sân, la un număr de 950 de femei. Dintre acestea, 750 erau sănătoase la data începerii studiului, iar 350 erau deja diagnosticate cu cancer de sân.

Pentru fiecare participantă la studiu a fost stabilit un scor al stilului de viață, care se putea încadra între 0 (stil de viață complet nesănătos) și 3 (stil de viață foarte sănătos). Acest scor a fost stabilit prin combinarea următoarelor criterii: indicele de alimentație sănătoasă (HEI-2010), gradul de activitate fizică și existența sau nu a fumatului. Vârsta medie și indicele de masă corporală (IMC) al participantelor la studiu au fost de 62,4 ani și 24,3 kg/m2..

Concluzia centrală studiului a fost că femeile cu scor mare în ceea ce privește stilul de viață au un risc de 0,38%, semnificativ mai scăzut, de a contracta cancer de sân, comparativ cu femeile care au obținut un scor mai mic. Dintre toate criteriile luate în calcul, s-a constatat că dieta sănătoasă a fost cea care a făcut diferența dintre cele două grupuri (reducere cu 44% a riscului de cancer de sân).

Sursa:

Nutrition Journal Department of Community Nutrition, School of Nutritional Sciences and Dietetics, Tehran University of Medical Sciences https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6961278/

Leave a comment