Scăderea tensiunii arteriale este mai benefică decât se credea anterior

O lectură de aproximativ 4 minute

Medicația pentru tensiunea arterială poate preveni atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale chiar și la persoanele cu tensiune arterială normală. Aceasta este constatarea cercetărilor de ultimă oră prezentate într-o sesiune Hot Line acum cateva zile la ESC Congress 2020.

„Scăderile mai mari ale tensiunii arteriale cu medicamente conduc la reduceri mai mari ale riscului de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale”, a declarat investigatorul principal, profesorul Kazem Rahimi de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie. Acest lucru este valabil indiferent de nivelul de tensiune arterială inițială, la persoanele care au avut anterior un atac de cord sau un accident vascular cerebral, dar și la persoanele care nu au avut niciodată boli de inimă.

„Acest fapt nu înseamnă că toată lumea ar trebui tratată”, a adăugat el. „Această decizie va depinde de probabilitatea unei persoane de a suferi boli cardiovasculare în viitor – există o serie de calculatoare de risc pe care profesioniștii din domeniul sănătății le pot folosi. Alți factori de luat în considerare sunt potențialul efectelor secundare, cât și costul tratamentului.”

Au existat controverse farmacologice privind scăderea tensiunii arteriale și dacă este la fel de benefică la persoanele cu atac de cord sau accident vascular cerebral anterior, versus cele fără și când tensiunea arterială este sub pragul de hipertensiune (de obicei 140/90 mmHg). Dovezile din studiile anterioare au fost neconcludente, ducând la recomandări de tratament contradictorii în întreaga lume.

Acest studiu a fost cel mai mare și cel mai detaliat realizat vreodată pentru examinarea acestor întrebări. Cercetătorii au combinat date privind persoanele care au participat la un studiu clinic randomizat și au efectuat o meta-analiză. Studiul a inclus 348.854 de participanți, din 48 de studii.

În medie, dupa patru ani de urmărire, fiecare reducere de 5 mmHg a tensiunii arteriale sistolice a redus riscul relativ de evenimente cardiovasculare majore cu aproximativ 10%. Riscurile de accident vascular cerebral, cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă și deces din cauza bolilor cardiovasculare au fost reduse cu 13%, 7%, respectiv 14% și 5%.

 

 

Nici prezența bolilor cardiovasculare, nici nivelul tensiunii arteriale la intrarea în studiu nu au modificat efectul tratamentului.

Profesorul Rahimi a spus: „Decizia de a prescrie medicamente pentru tensiunea arterială aparține doar specialistului și nu ar trebui să se bazeze pur și simplu pe un diagnostic prealabil al bolilor cardiovasculare sau al tensiunii arteriale actuale ale unui individ. Mai degrabă, medicamentul pentru tensiunea arterială ar trebui privit ca un instrument eficient pentru reducerea riscului cardiovascular atunci când probabilitatea de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral este crescută.”

Aplicația Dahna este prima aplicație care oferă o dietă pentru prevenția bolilor cardiovasculare și nu numai, un instrument simplu și util pentru cei care doresc o viață sănătoasă și ferită de boli cardiovasculare.

Sursa aici

Leave a comment