Scăderea în greutate influenţează comportamentul consumatorului?

O lectură de 3 minute

Potrivit unui nou studiu realizat de UBC Sauder School of Business și cercetători francezi, persoanele cu obezitate tind să fie mai receptive la comercializarea alimentelor – dar atunci când greutatea lor scade semnificativ, la fel și reacția lor la marketing.

Ratele obezității au crescut dramatic în țările dezvoltate în ultimii 40 de ani – și mulți oameni au presupus că este de vină cel puțin parțial comercializarea alimentelor. Dar oamenii cu obezitate sunt cu adevărat mai sensibili la comercializarea alimentelor? Și dacă sunt, este o predispoziție permanentă sau se poate schimba în timp?

Pentru studiul, care a fost publicat în Journal of Consumer Psychology, cercetătorii au urmat trei grupuri de pacienți: cu obezitate severă înainte şi după un bypass gastric; persoanele cu obezitate care nu au fost supuse unei intervenții chirurgicale bariatrice și oameni care nu erau obezi.

Pentru a-și măsura capacitatea de reacție la marketingul alimentar, cercetătorii au evaluat ceea ce se numesc efecte de încadrare – adică modul în care „cadrul” de branding, publicitate și etichetare influențează astfel evaluările și alegerile alimentelor. Într-un studiu, participanții au fost rugați să estimeze conținutul de calorii din gustări și băuturi bine-cunoscute, inclusiv unele, pe care comercianții le încadrează de obicei ca fiind sănătoase (de exemplu, suc de mere, bare de granola) și altele, care nu sunt încadrate ca fiind sănătoase (adică băuturi răcoritoare , tablete de ciocolata).

Cercetătorii au descoperit că toată lumea a subestimat conținutul de calorii al gustărilor care erau încadrate ca fiind sănătoase, dar efectul a fost mai pronunțat la persoanele cu obezitate.

Pentru a testa în continuare efectul încadrării, cercetătorii au solicitat participanților să aleagă ipotetic o porție de cartofi prăjiți dintr-un restaurant de tip fast-food și le-au oferit informațiile nutriționale de care aveau nevoie pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză. Cele trei opțiuni au fost întotdeauna aceleași în cantitate – 71g, 117g și 154g – dar într-un caz au fost etichetate mici, medii și mari, iar într-un alt caz aceleași porțiuni au fost etichetate mini, mici și medii: o tactică de marketing care vizează făcând porții mai mari să pară mai rezonabile.

„Am măsurat cât de probabil oamenii au fost sensibili la acest cadru și dacă ar schimba alegerea cantității de cartofi prăjiți în funcție de modul în care porțiunile sunt etichetate”, explică dr. Cornil, care spune că persoanele cu obezitate au mai multe șanse să urmeze etichetarea și nu informațiile reale despre cantitate – așa că ar alege porțiunea etichetată „mediu” chiar dacă este destul de mare.

În general, cercetătorii, care au lucrat îndeaproape cu Spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris, au descoperit că persoanele cu obezitate au avut tendința de a fi mai receptive la comercializarea alimentelor – dar când au pierdut o cantitate semnificativă de greutate din cauza intervenției chirurgicale bariatrice, nivelul lor de reacție la comercializarea alimentelor a scăzut substanțial.

Dr. Cornil spune că descoperirile sunt deosebit de importante deoarece, de ani de zile, cercetătorii au presupus că mesajele de marketing – în special pentru alimentele bogate în calorii și sărace în nutriție – sunt cel puțin parțial responsabile de epidemia de obezitate, dar nu a existat o claritate empirică dovezi.

Studiile noastre au rezultate similare cu cele de mai sus. Utilizatorii Aplicaţiei Dahna, care au ales să işi schimbe stilul de viaţă, să renunţe la mâncăruri bogate în calorii şi să aleagă reţete din dieta mediterană, ne mărturisesc că după un timp, aplicaţia Dahna, nu e doar o aplicaţie de dietă, ci a devenit parte din rutina lor zilnică.Totodată până şi comportamentul lor s-a schimbat! Nu mai fac stocuri de mâncare şi implicit nu mai simt nevoia impulsivă de mâncăruri bogate caloric.

Dahna este aliatul tău pentru un stil de viaţă sănătos! Descarcă Aplicaţia Dahna şi convinge-te!

 

Sursa aici.

Lasă un comentariu