Sarea cu conținut scăzut de sodiu previne accidentul vascular cerebral

O lectură de aproximativ 2 minute.

Înlocuirea sării cu o alternativă cu conținut scăzut de sodiu scade riscul de accident vascular cerebral la persoanele cu tensiune arterială crescută sau accident vascular cerebral anterior, potrivit cercetărilor recente, potrivit unor cercetări recente publicate în New England Journal of Medicine.

Atât aportul crescut de sodiu, cât și aportul scăzut de potasiu sunt asociate cu hipertensiune arterială și cu un risc crescut de boli cardiovasculare și de moarte prematură, dar efectele lor asupra bolilor de inimă, accidentelor vasculare cerebrale și deceselor premature nu sunt pe deplin cercetate. În plus, au existat îngrijorări cu privire la provocarea hiperkaliemiei (potasiu crescut) la persoanele cu afecțiuni renale cronice, care duc la aritmii cardiace și moarte subită.

Studiul privind înlocuitorul de sare și accidentele vasculare cerebrale a comparat efectul substitutului redus de sare de sodiu comparativ cu sarea obișnuită asupra accidentului vascular cerebral, a evenimentelor cardiovasculare, a mortalității și a hiperkaliemiei clinice. Participanții la cercetare au fost adulți cu accident vascular cerebral anterior sau cu vârste de peste 60 de ani, cu tensiune arterială slab controlată.

Procesul a fost realizat în 600 de sate din cinci provincii diferite în zonele rurale din China. Au fost recrutate aproximativ 35 de persoane din fiecare sat și un total de 20.995 de participanți au fost randomizați în grupuri în funcție de localitate, într-un raport 1:1 la furnizarea de substitut de sare sau utilizarea continuă a sării obișnuite.

Participanților din zonele de intervenție li s-a oferit înlocuitor de sare gratuit (aproximativ 75% clorură de sodiu și 25% clorură de potasiu) și li s-a recomandat să o folosească pentru toate preparatele, inclusiv pentru condimente și conservarea alimentelor.

De asemenea, aceștia au fost încurajați să folosească înlocuitorul în cantități mai mici decât foloseau anterior sarea, pentru a maximiza reducerea de sodiu. A fost furnizat un înlocuitor de sare suficient pentru a acoperi nevoile întregii gospodării (aproximativ 20 de grame pentru fiecare persoană, pe zi).

Vârsta medie a participanților a fost de 65,4 ani și 49,5% au fost femei. Aproximativ 72,6% au avut antecedente de accident vascular cerebral și 88,4% au avut antecedente de hipertensiune.

În timpul unei monitorizări medii de 4,74 ani, mai mult de 3.000 de persoane au suferit un accident vascular cerebral, peste 4.000 au murit și peste 5.000 au avut un eveniment cardiovascular major. Riscul de accident vascular cerebral a fost redus în cazul celor care au folosit substituentul de sare.

În ceea ce privește rezultatele secundare, evenimentele cardiovasculare majore (accident vascular cerebral non-fatal, sindrom coronarian acut non-fatal, deces vascular) au fost, la rândul lor, reduse în cazul persoanelor care au folosit substituent de sare. De asemenea, s-a redus și mortalitatea totală și nu a existat un risc crescut de evenimente adverse grave atribuite hiperkaliemiei clinice cu înlocuitor de sare comparativ cu sarea obișnuită. Nici alte riscuri nu au fost identificate.

Cercetătorul principal, profesorul Bruce Neal, de la George Institute for Global Health din Sydney, a declarat: „Acest studiu oferă dovezi clare despre o intervenție care ar putea fi implementată foarte repede la un cost foarte scăzut și, astfel, 461.000 de decese premature ar putea fi evitate în fiecare an în China, acum că s-a dovedit că înlocuitorul de sare este eficient”. Iar beneficiile acestea nu sunt numai pentru China, ci pentru oricine face această schimbare. El a adăugat: „Rezultatul studiului este deosebit de interesant, deoarece substituția de sare este una dintre puținele modalități practice de a realiza schimbări privind sarea pe care o consumă oamenii. Alte intervenții de reducere a sării s-au străduit să obțină un impact mare și susținut.”

Vrei să afli ce alte condimente ori alimente să eviți sau să reduci în dieta personală, pentru o dietă cât mai echilibrată? Îți recomandăm aplicația gratuită Dahna, creată de experți cardiologi și nutriționiști, pe care o poți descărca din App Store sau Google Play.

Sursa aici.

Leave a comment