S-a descoperit o nouă legătură între dietă, celulele stem intestinale și boli grave
Obezitatea, diabetul și cancerul gastrointestinal sunt adesea legate de o dietă nesănătoasă. Cu toate acestea, mecanismele moleculare responsabile nu sunt pe deplin înțelese. Cercetătorii au obținut câteva noi perspective care ajută la o mai bună înțelegere a acestei conexiuni, iar constatările oferă o bază importantă pentru dezvoltarea terapiilor non-invazive.
Intestinul este esențial pentru menținerea echilibrului nostru energetic și este un maestru în reacția rapidă la schimbările în nutriție și echilibrul nutrițional. Reușeste să facă acest lucru cu ajutorul celulelor intestinale care, printre altele, sunt specializate în absorbția componentelor alimentare sau secreția de hormoni. La adulți, celulele intestinale se regenerează la un interval de cinci sau șapte zile. Capacitatea de a reînnoi și dezvolta în mod constant toate tipurile de celule intestinale din celulele stem intestinale este crucială pentru adaptabilitatea naturală a sistemului digestiv. Cu toate acestea, o dietă pe termen lung, bogată în zahăr și grăsimi, perturbă adaptarea și poate contribui la dezvoltarea obezității, a diabetului de tip 2 și a cancerului gastrointestinal.
Mecanismele moleculare din spatele acestei inadaptări fac parte din domeniul de cercetare al lui Heiko Lickert și grupului său de la Helmholtz München Centrul German de Cercetare pentru Sănătatea Mediului și Universitatea Tehnică din München. Oamenii de știință presupun că celulele stem intestinale joacă un rol special. De aceea, cercetătorii și-au propus să investigheze efectele unei diete bogate în zahăr și grăsimi folosind un grup de șoareci și au comparat-o cu un grup de control.
„Primul lucru pe care l-am observat a fost că intestinul subțire crește foarte mult în dimensiune în cazul dietei bogate în calorii”, spune liderul studiului Anika Böttcher. „Împreună cu echipa de biologi computaționali a lui Fabian Theis de la Helmholtz München, am analizat apoi 27.000 de celule intestinale din dieta de control și din dieta șoarecilor hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi sau zahăr. Folosind noi tehnici de învățare automată, am descoperit astfel că celulele stem intestinale se divid și se diferențiază semnificativ mai rapid la șoarecii care au o dietă nesănătoasă”.
Cercetătorii emit ipoteza că acest lucru se datorează unei suprareglări a căilor de semnalizare relevante, care este asociată cu o accelerare a creșterii tumorii în multe tipuri de cancer. „Acesta ar putea fi o legătură importantă: dieta influențează semnalizarea metabolică, ceea ce duce la creșterea excesivă a celulelor stem intestinale și, în cele din urmă, la un risc crescut de cancer gastrointestinal”, afirmă Böttcher.
Cu ajutorul acestei tehnici de înaltă rezoluție, cercetătorii au reușit să studieze și tipuri de celule rare din intestin, precum celulele secretoare de hormoni. Printre descoperirile lor, ei au reușit să demonstreze că o dietă nesănătoasă duce la o reducere a celulelor producătoare de serotonină din intestin. Acest lucru poate conduce la inerție intestinală (tipic diabetului zaharat) sau creșterea apetitului. Mai mult, studiul a arătat că celulele absorbante se adaptează la dieta bogată în grăsimi, iar funcționalitatea lor crește, promovând astfel în mod direct creșterea în greutate.
Acestea și alte constatări din studiu duc la o nouă înțelegere a mecanismelor bolii asociate cu o dietă bogată în calorii. „Ceea ce am aflat este de o importanță crucială pentru dezvoltarea de terapii alternative non-invazive”, spune liderul studiului Heiko Lickert, în rezumarea rezultatelor. Până în prezent, nu există o abordare farmacologică pentru a preveni, opri sau inversa obezitatea și diabetul. Doar intervenția chirurgicală bariatrică provoacă o pierdere permanentă în greutate și poate duce chiar la remiterea diabetului. Cu toate acestea, aceste intervenții chirurgicale sunt invazive, nereversibile și costisitoare pentru sistemul de sănătate. Noi terapii non-invazive ar putea avea loc, de exemplu, la nivel hormona,l prin reglarea țintită a nivelurilor de serotonine.
Cu ajutorul aplicației Dahna, pe care o poți descărca gratuit din App Store sau Google Play, ai acces la sute de meniuri sănătoase, personalizate, care să te ferească de o mulțime de afecțiuni medicale, precum și la antrenamente zilnice, pentru a rămâne mereu în formă.
Sursa aici.