Proteine cheie legate de apetit și obezitate la șoareci

O lectură de aproximativ 3 minute

Cercetătorii de la Institutul de Știință și Tehnologie din Okinawa (ISTO) au identificat o proteină care joacă un rol cheie în modul în care creierul reglează apetitul și metabolismul. Pierderea proteinei, XRN1, din creierul anterior, a condus la șoareci obezi cu o poftă de mâncare nesaturabilă, potrivit unui studiu publicat în revista iScience.

Obezitatea este o preocupare crescândă pentru sănătatea publică, peste 650 de milioane de adulți din întreaga lume fiind desemnați obezi. Aceasta boală este legată de multe afecțiuni, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și cancer.

„În esență, obezitatea este cauzată de un dezechilibru între consumul de alimente și consumul de energie”, a spus dr. Akiko Yanagiya, cercetător la ISTO. „Dar totuși înțelegem foarte puțin despre modul în care apetitul sau metabolismul sunt reglementate de comunicarea dintre creier și părți ale corpului, cum ar fi pancreasul, ficatul și țesuturile adipoase”.

Pe parcursul studiului, oamenii de știință au creat șoareci care nu au putut produce proteina, XRN1, într-un subgrup de neuroni din creierul anterior. Această regiune cerebrală include hipotalamusul, o structură de mărimea migdalelor care eliberează hormoni în organism, ajutând la reglarea temperaturii corpului, a somnului, a setei și a foamei.

La vârsta de 6 săptămâni, oamenii de știință au observat că șoarecii fără XRN1 din creier au început rapid să se îngrașe și au devenit obezi până la 12 săptămâni. Grăsimea a fost acumulată în corpul acestora, inclusiv în țesutul adipos și în ficat. Când au monitorizat comportamentul de hrănire, echipa a constatat că șoarecii fără XRN1 au mâncat aproape de două ori mai mult în fiecare zi decât șoarecii martor.

Pentru a investiga ce ar putea provoca mâncarea excesivă a șoarecilor, oamenii de știință au măsurat nivelul de leptină din sânge, un hormon care suprimă foamea. Acesta a fost extrem de ridicat, ceea ce ar fi împiedicat în mod normal ca șoarecii să se simtă flămânzi. Dar, spre deosebire de șoarecii martor, cei fără XRN1 au manifestat rezistență la leptină.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că șoarecii în vârstă de 5 săptămâni erau rezistenți la insulină. Această dereglare în modul în care organismul răspunde la glucoză și insulină poate duce în cele din urmă la diabet. Pe măsură ce șoarecii au îmbătrânit, nivelurile de glucoză și insulină din sânge au crescut semnificativ alături de nivelurile crescute de leptină.

„Credem că nivelurile de glucoză și insulină au crescut din cauza lipsei de răspuns la leptină”, a explicat dr. Yanagiya. „Rezistența la leptină a însemnat că șoarecii au continuat să mănânce, menținând nivelul de glucoză din sânge ridicat și, prin urmare, crescând insulina din sânge.”

Oamenii de știință au verificat apoi dacă obezitatea a apărut și la șoarecii care folosesc mai puțină energie. Ei au plasat fiecare șoarece într-o cușcă specială care a măsurat cât de mult oxigen au folosit pentru a calcula indirect rata metabolică.

La șoarecii cu vârsta de 6 săptămâni, oamenii de știință nu au găsit o diferență semnificativă în consumul de energie, dar au constatat ceva surprinzător: șoarecii fără XRN1 foloseau în principal carbohidrați ca sursă de energie, în timp ce șoarecii din grupul de control au putut comuta între arderea carbohidraților noaptea, când erau cei mai activi, și grăsimile în timpul zilei, când erau mai puțin activi.

„Din anumite motive, acest lucru înseamnă că, fără XRN1, șoarecii nu pot folosi în mod eficient grăsimea ca combustibil”, a spus dr. Yanagiya. „În general, credem că supraalimentarea din cauza rezistenței la leptină a fost cauza principală a motivului pentru care acești șoareci au devenit obezi”, a spus dr. Yanagiya.

„Identificarea neuronilor și proteinelor din creier implicate în reglarea poftei de mâncare și determinarea completă a modului în care este cauzată rezistența la leptină ar putea duce în cele din urmă la un tratament țintit pentru obezitate”, a spus dr. Yanagiya.

Este important să urmezi un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație corespunzătoare și activități fizice regulate, pentru a împiedica riscul creșterii severe în greutate. Cu ajutorul aplicației Dahna, pe care o poți descărca gratuit din App Store sau Google Play, te poți menține în formă și poți avea grijă în mod eficient de corpul tău!

Sursa aici.

Lasă un comentariu