Proteina animală amplifică efectele nocive ale consumului de sare

O lectură de 4 minute

Deși am auzit cu toții că trebuie să evităm consumul crescut de sare, aproximativ 30-50% dintre noi au o creștere semnificativă a tensiunii arteriale ca răspuns la aportul ridicat de sare, procente care sunt chiar mai mari și mai impactante la persoanele de culoare.

Cele două noi studii realizate de cercetătorii de la Colegiul Medical din Georgia și Colegiul Medical din Wisconsin oferă mai multe dovezi că microbiota intestinală, care conține trilioane de microorganisme care ne ajută să digerăm alimentele și joacă un rol cheie în reglarea răspunsului sistemului nostru imunitar, este, de asemenea, un jucător în răspunsul nesănătos privind consumul de sare.

Descoperirile oferă mai multe dovezi ale „puterii potențiale” a intervenției nutriționale pentru îmbunătățirea microbiotei intestinale și, în consecință, a sănătății noastre pe termen lung, spune dr. David L. Mattson, președintele Departamentului de Fiziologie MCG, Georgia Research Alliance Eminent Scholar în Hipertensiune și autor principal în cele două studii.

Ele rezultă din observația neașteptată că protecția funcționează chiar și la șobolanul sensibil la sare numit Dahl SS. Acest tip de rozătoare este crescut pentru a dezvolta hipertensiune arterială și boli renale progresive pe o dietă bogată în sare. În anul 2001, Colegiul Medical din Wisconsin a împărțit colonia lor de șobolani Dahl SS, care au fost hrăniți cu o dietă proteică pe bază de lapte. Odată ce șobolanii au ajuns în laboratoarele Charles River, cu sediul în Wilmington, Massachusetts, au fost trecuți la o dietă pe bază de cereale. Ambele diete sunt relativ sărace în sodiu, cu toate că dieta proteică are ceva mai multă sare.

S-a observat curând că, atunci când s-a adăugat un conținut ridicat de sare în dieta lor, rozătoarele care au fost trecute pe dieta vegetală au dezvoltat semnificativ mai puțină tensiune arterială și leziuni renale asociate decât coloniile de șobolani care au rămas în Wisconsin pe dieta proteică.

Mai mult de un deceniu de cercetări au documentat aceste diferențe, scriu Mattson și colegii săi de la MCG și MCW, iar acum acestea le-au demonstrat că dezvoltarea hipertensiunii sensibile la sare nu înseamnă doar consumul de sodiu. „Proteina animală a amplificat efectele sării”, spune Mattson, cercetător cu o vastă experiență în hipertensiune.

„Întrucât microbiota intestinală a fost implicată în boli cronice precum hipertensiunea, am emis ipoteza că modificările dietetice schimbă microbiota pentru a media dezvoltarea hipertensiunii sensibile la sare și a bolilor renale”, scriu cercetătorii în revista ACTA PHYSIOLOGICA.

„Microbiomul intestinal este conceput pentru a metaboliza ceea ce mâncăm, a-l descompune și a-l pune într-o formă care ne oferă nutriție, iar acest lucru reflectă, bineînțeles, ceea ce mâncăm”, spune primul autor Abais-Battad. Când s-au analizat microbiomii de la șobolani au observat că erau diferiți, dar când au secvențiat materialul genetic al ambelor colonii de șobolani au descoperit că sunt „practic identici”, iar diferența apărea la răspunsul lor diferit la o dietă bogată în sare.

Preeclampsia este o problemă potențial letală în timpul sarcinii, când tensiunea arterială a mamei, care de obicei era normală înainte, crește, și organe precum rinichii și ficatul prezintă semne de deteriorare. Există dovezi conform cărora, chiar și în cazul unei diete cu conținut scăzut de sare, șobolanii sensibili la sare Dahl sunt înclinați să dezvolte preeclampsie. Pentru a analiza impactul dietei în acest scenariu, șobolanii Dahl SS au fost ținuți pe dieta lor proteică pe bază de plante sau animale, care era relativ sărată, iar ambele grupuri au avut trei sarcini și nașteri separate.

Șobolanii cu dieta pe bază de grâu integral au fost protejați de preeclampsie, în timp ce aproximativ jumătate din șobolanii din dieta de cazeină pe bază de animale au dezvoltat această complicație semnificativă a sarcinii, spune Dasinger, primul autor al studiului de preeclampsie.

„Asta înseamnă că, dacă mama este atentă la ceea ce mănâncă în timpul sarcinii, acest lucru va ajuta în timpul sarcinii, dar cu impact și asupra sănătații ei pe termen lung și ar putea oferi protecție pentru copii”, spun cercetătorii.  Aceste cercetări arată că diferența esențială între aceste diete este că dieta bazată pe proteine ​​are ca rezultat producerea mai multor molecule proinflamatorii, iar dieta pe bază de plante pare să suprime acești factori.

Tensiunea arterială ridicată este cel mai mare factor de risc modificabil pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare și, conform celor mai noi valori de referință de la grupuri precum American Heart Association, care spun că o valoare sistolică sau cel mai mare de 120+ este crescută și când avem 130-139 vorbim deja de hipertensiune în stadiul unu, aproape jumătate dintre noi suntem hipertensivi. Dieta – inclusiv o dietă bogată în sare – este unul dintre principalii factori de risc modificabili pentru hipertensiune arterială și boli cardiovasculare, spun oamenii de știință. S-a constatat faptul că atât persoanele hipertensive, cât și animalele cu aceeași problemă, au o microbiotă intestinală neechilibrată și mai puțin diversă decât cele cu tensiune arterială normală.

Pentru a ține sub control hipertensiunea arterială poți încerca aplicația Dahna, care îți oferă sute de meniuri și rețete inspirate din dieta mediteraneană, considerată a fi cea mai sănătoasă dietă din lume. Poți descărca aplicația gratuit din AppStore sau Google Play.

Sursa aici.

Lasă un comentariu