Prevestirea „ucigașului tăcut”

O lectură de aproximativ 2 minute

Acumularea de calciu într-o arteră majoră din afara inimii ar putea prezice un atac de cord sau un accident vascular cerebral în viitor, a demonstrat un nou studiu condus de Universitatea Edith Cowan. Publicată astăzi în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, cercetarea ar putea ajuta medicii să identifice persoanele cu risc de boli cardiovasculare cu ani înainte de apariția simptomelor. Analizând 52 de studii anterioare, echipa internațională de cercetători a descoperit că persoanele care au calcificare aortică abdominală (AAC) prezintă un risc de două până la patru ori mai mare de a avea un eveniment cardiovascular viitor.

Studiul a mai constatat următoarele: cu cât este mai extins calciul în peretele vaselor de sânge, cu atât este mai mare riscul evenimentelor cardiovasculare viitoare, iar persoanele cu AAC și boli renale cronice prezintă un risc și mai mare decât cele din populația generală cu AAC.

Calciul se poate acumula în peretele vaselor de sânge și poate întări arterele, blocând alimentarea cu sânge sau provocând ruperea plăcii, care este o cauză principală de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Factorii care contribuie la calcificarea arterelor includ dieta slabă, un stil de viață sedentar, fumatul și genetica.

Cercetătorul principal, profesor asociat Josh Lewis de la Școala de Științe Medicale și a Sănătății de la ECU și viitorul fondator al Fundației Inimii, a declarat că rezultatele oferă indicii importante pentru sănătatea cardiovasculară.

“Bolile de inimă sunt adesea un ucigaș tăcut, deoarece mulți oameni nu știu că sunt expuși riscului sau că au semne de avertizare timpurie, cum ar fi calcificarea arterelor abdominale sau coronare”, a spus el.

“Aorta abdominală este unul dintre primele locuri în care poate apărea acumularea de calciu în artere – chiar înainte de inimă. Dacă preluăm acest lucru devreme, putem interveni și implementa modificări ale stilului de viață și ale medicamentelor pentru a ajuta la încetinirea afecțiunii.”

Profesorul asociat Lewis speră că această descoperire va duce la creșterea numărului de oameni care înțeleg riscul de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

„Calcificarea abdominală aortică este adesea preluată întâmplător în multe teste de rutină, cum ar fi scanările coloanei vertebrale laterale de la aparatele cu densitate osoasă sau cu raze X, iar acum avem o idee mult mai bună despre prognosticul la aceste persoane atunci când se vede”, a spus el.

„Acest lucru poate fi un avertisment timpuriu pentru medici că trebuie să investigheze și să evalueze riscul pacientului de atac de cord sau accident vascular cerebral.”

„În cele din urmă, dacă putem identifica această afecțiune mai devreme, oamenii pot face schimbări în stilul de viață și pot începe tratamente preventive mai devreme, ceea ce ar putea salva multe vieți în viitor.”

Managerul probelor clinice al Fundației Inimii, Amanda Buttery a salutat studiul.

„Cercetătorii au descoperit că dovezile calcificării aortei abdominale la pacienții fără boli cardiovasculare cunoscute pot indica faptul că este necesară o evaluare mai cuprinzătoare a riscului cardiovascular, inclusiv testarea tensiunii arteriale și a colesterolului sau o verificare a sănătății inimii”, a spus doamna Buttery.

Sursa: aici.

Lasă un comentariu